Restaurant Parkheuvel** gaat op de schop. En niet zo’n klein beetje ook. Na twintig jaar in (bijna) hetzelfde jasje is het tijd voor een stevige verbouwing: nieuw interieur, een andere routing en vooral een totaal nieuwe beleving voor de gast. Hiervoor gaat de zaak een tijdje dicht en openen ze een pop-up in… Den Haag.
Tijd voor vernieuwing

Toen Erik van Loo in 2006 het restaurant overnam van de toenmalige eigenaar, oprichter van de zaak en drie-sterren-chef Cees Helder, verbouwde hij de hele zaak.
“Toen ik de zaak overnam, vond ik het een prachtige zaak, maar het was niet mijn zaak. Nu bijna twintig jaar later zijn mijn zoon Juliën en zijn vrouw Anouk aandeelhouder geworden, en zij hebben hetzelfde”, legt Erik uit.
Champagnelounge en open keuken in het nieuwe Parkheuvel

“In principe gaat alles veranderen”, zo begint Erik als ik hem vraag wat de verbouwing precies inhoudt. “De gehele lay-out van het restaurant gaat veranderen en er komt meer beweging in de zaak.”
“Mensen komen nu binnen, hangen hun jas op en gaan meteen aan tafel. Na de verbouwing komen ze binnen, worden ze begeleid naar de nieuwe champagne lounge, drinken ze een aperitief en krijgen ze eventueel al een amuse en gaan ze daarna een keer aan tafel.”
Ook in de keuken gaan er dingen veranderen, vertelt Erik: “We gaan na de verbouwing werken met een open keuken. Wij hebben nu vanuit de keuken nul contact met de gasten en dat vind ik lastig, omdat je niet kan zien hoe de gasten het hebben.”
“Daarnaast zal voor deze verbouwingen ook de gehele vloer eruit moeten, want er komt ook vloerverwarming. Wat ook een werk op zich is, want het gebouw is natuurlijk rond”, vertelt Erik.
De werkzaamheden zullen rond 12 januari beginnen en er zijn 19 weken voor gepland. “We hopen de laatste week van april te beginnen met proefdraaien."
Tijdelijk met ‘de hele club’ naar Den Haag
Maar wat gaan chef Erik en chef Juliën en het team dan doen in die 19 weken? “We verkassen met zijn allen naar Den Haag. Daar zit aan de Paleisstraat een heel mooi pand en daarin komt een klein luxury hotel met tien kamers en een restaurant en bar.”
“Dat restaurant gaat EVE heten. Wij gaan daar met de hele club van hier alles opzetten, en dan op een gegeven moment komt er een restaurant manager en een nieuwe chef-kok, die wij dan gaan opleiden zodat zij het uiteindelijk kunnen overnemen. Ik zal daar nog wel vier à vijf jaar aan verbonden zijn en me bemoeien met alles wat in een glas of op een bord gaat.”
De nieuwe generatie
Nu zoon Juliën en schoondochter Anouk aandeelhouder zijn geworden, is er ook een eerste stap gezet voor de vernieuwde toekomst van Parkheuvel. Maar of Erik ooit volledig het stokje zal overdragen, weet hij nog niet. “Ik ben nu 61 en die pensioengerechtigde leeftijd komt steeds dichterbij, maar in mijn optiek gaan alleen mensen met pensioen die hun werk niet echt leuk vinden en meer tijd willen maken voor hun hobby’s.”
“Voor mij is dat anders, ik kan hier vrijwilligerswerk doen, door een beetje in de weg te staan en af en toe met gasten te kletsen. Als Juliën dan vindt dat ik naar huis moet, dan ga ik naar huis.”
“In San Sebastian in Spanje heb je de familie Arzak, en de man die dat heeft opgezet is ondertussen 82 en raakt geen pan meer aan, maar hij is er wel elke dag met koksjas aan. Zijn dochter is nu chef-kok en eigenaar van het restaurant en zij zet het voort, een beetje net zoals hier straks gaat gebeuren.”
Hoofdfoto door Marco de Swart