Nieuwe locatie Toko Trash: Uit die comfortzone

COCO is een heerlijke tokologische mix van Surinaamse, Antilliaanse, Kaapverdische en Aziatische keuken met een vleugje Rotterdam. Treed buiten je comfortzone met COCO!

17 Jul 2019 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

Nieuwe locatie Toko Trash: Uit die comfortzone

Nog niet zo lang geleden moest Toko Trash vertrekken uit het pand aan de Vijverhofstraat. Maar niet getreurd, want lang hoeven we het niet te missen. Manuela Goncalves Tavares (bekend als chef bij Toko94 en Toko Trash) begint deze zomer een nieuwe zaak aan de Hoogstraat, in het voormalige pand van HighStreet. Ze gaat hier een mix creëren van de Surinaamse, Antilliaanse, Kaapverdische en Aziatische keuken met een vleugje Rotterdam. Wij spreken Manuela over haar nieuwe zaak: COCO.

Manuela is enthousiast over haar nieuwe stekkie aan de Hoogstraat. Ze had dit pandje al eerder op het oog en toen ze hoorde dat ze de Vijverhofstraat helaas moest verlaten, belde ze direct de eigenaar om te vragen of deze nog vrij was. “Het had zo moeten zijn”, stelt Manuela. “Rotterdam is een stad waar heel veel culturen bij elkaar leven. Met de Portugese Kip Gallery, Foo, en Amada, een restaurant met mediterraanse invloeden, passen wij daar met ons Caribisch soul food heel goed tussen”, vindt Manuela. Je kunt straks bij haar terecht voor lunch, diner, cocktails en een goede borrel met vaak live-entertainment, zoals akoestische optredens of stand-up comedy.

Wat? Tokologisch?


Manuela heeft voor haar eerdere zaken een eigen kookstijl ontwikkeld: de tokologie. “Het is een manier van koken waarbij we zoeken naar de verborgen schatten vanuit andere culturen. Onze inspiratie halen we van de toko’s op de Binnenweg en Kruiskade die je misschien wel kent”, vertelt ze enthousiast. Bij COCO zal ze iets meer uit haar comfortzone treden dan ze voorheen deed. “Ik was voorheen best voorzichtig. Een beetje bang dat mensen het te vreemd vonden, het niet kenden en dan dus niet zouden bestellen. Ik denk nu dat Rotterdam wel klaar is voor bijzondere culturele gerechten en durf het risico te nemen naar exotischere gerechten en ingrediënten, zoals Cachupa, een Kaapverdisch bonengerecht.”

Vegan pom


Dat de gerechten van Manuela en haar keukenteam in de smaak vallen, was al bekend bij haar vorige zaak, waar mensen in de rij stonden voor haar pindasoep. En nu is de vegan pom, die op de kaart van COCO komt, tijdens de Nationale Pom Wedstrijd in Amsterdam met de hoofdprijs bekroond. “Dat mijn eigen passie bij zoveel mensen in de smaak valt, zorgt ervoor dat ik nog meer gedreven ben om mijn eigen plek te beginnen”, zegt Manuela trots. Nieuw bij COCO wordt straks de seafood boil en ook daar is Manuela erg enthousiast over: “Dit wordt een hele grote schaal met verse kreeft, krabben, garnalen en mosselen in een goede saus met mais en aardappel. Gasten kunnen deze van tevoren reserveren en er met meerdere personen van genieten.”

Wie is COCO?


De naam COCO heeft verschillende betekenissen, “maar ons sprak de betekenis van behulpzaamheid en liefde het meest aan. Bovendien klinkt het heel leuk”, legt Manuela uit. Kunstenares Elzeline Kooy is op dit moment mooie muurschilderingen aan het aanbrengen om de zaak dat bijzondere tintje mee te geven. “We gaan de zaak inrichten in Caribische stijl en een beetje exotisch, zodat je hier lekker tot rust kunt komen. Maar we houden er wel een modern randje aan”, vertelt Manuela. Op dit moment is zij bezig met een crowdfunding. Deze loopt al goed en mensen reageren enthousiast op de plannen van COCO. Als de crowdfunding op deze manier door blijft gaan, hoopt COCO deze zomer haar deuren aan de Hoogstraat te mogen openen. 


Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Bar Benthuis in Noord weer open na verbouwing

Na de verplichte funderingswerkzaamheden mocht Bar Benthuis begin september de deuren weer openen. Oud en vertrouwd, maar dan net iets beter.

Lunchroute Dordrecht: proef de stad in vijf stops

Lekker slenteren en misschien wel op meerdere plekken lunchen? Dat kan in het pittoreske Dordrecht met deze vijf lunchtips.

Station Bergweg opent bezorghub in het Vroesenpark

In het Vroesenpark hoef je voortaan geen zware picknickmand meer mee te nemen. Via de bestelhub van Station Bergweg wordt je eten tot je kleedje bezorgd.