Topnotch junkfood. Daar staat The Goat voor. De nieuwe zaak aan de Schiedamse Vest is een kruising tussen een American diner en een chique variant van een Scandinavisch cafetaria. Als je door je oogharen naar het menu kijkt, zie je veel gerechten uit de trendy Amerikaanse fast casual ketens zoals In ’n Out Burger, Five Guys en Shake Shack en Freddy’s, de comfort food hit uit Rotterdam-West. Denk aan smash burgers, loaded fries en chicken and waffles.
The Goat: Greatest of all Time
Goat heeft niet met het dier met de sik te maken, maar meer met de ambities van de oprichters: ze willen het beste junkfood maken die er te vinden is. De term goat is ooit verzonnen door Muhammad Ali, die zichzelf The Greatest noemde, zijn vrouw maakte er toen The Greatest of all Time van. Inmiddels is het in de Amerikaanse straattaal verworden tot een term voor de allerbeste sporters en muzikanten. En nu dus de lekkerste burgers, friet en gefrituurde kip.
Rolf en Rob

De oprichters zijn Rolf (staand) en Rob (zittend). Rolf Leliveld kennen we in Rotterdam als een van de eerste foodtruckers van de stad (en Nederland). We schreven ooit een verhaal over zijn ambities en toen zei hij al: een eigen zaak lijkt me wel wat. Wel dat is nu gelukt. Hij werkt samen met Rob. Rob van den Broek is de eigenaar van een hele trits aan ondernemingen, onder meer een grote cateraar, Beachclub 8 (een strandtent in Rockanje) en een marketingbureau. Waar Rolf overloopt met culinaire ideeën en recepten, loopt Rob over van ideeën in het algemeen. Veel van de inrichting komt van de kant van Rob, veel van de recepten van Rolf. Maar de heren zijn niet te beroerd om zich met elkaars vakgebied te bemoeien, want het moet wel allemaal het beste worden: the greatest of all time.
Groen en rood
De zaak ligt aan de Schiedamse Vest, de bekende zijstraat annex plein van de Witte de Withstraat. Het plein zit ramvol horeca, van Olympia, Nazar en Gusto, die er al jaren zitten, tot de recent geopende Vegan Junkfood Bar en de nog te openen Vietnamees Madam Saigon. Er is een groot terras over de lengte van het plein, wat handig is in deze tijden, waar mensen graag buiten zitten. Binnen is het ruim en licht: Scandinavische meubels met Amerikaanse branding. Boven staan de banken als boots in een Amerikaanse diner opgesteld. Deze zijn hoog en van licht berkenhout. Ook vind je boven arcadespellen zoals Pac Man en zo’n typische kermisgrijper. Verder is er veel groen en rood. Een compromis tussen Rolf (groen) en Rob (rood) dat goed is uitgepakt en terug te vinden is op het grote menu dat aan de muur hangt beneden. Aan de andere muur beneden hangen opvallende lichtbakken, eveneens in rood en groen. Er is een grote bar beneden en een fijn lange hoge tafel aan het raam, met barkrukken voor nog meer bargevoel.
Het menu van The Goat

Topnotch junkfood; ofwel het lekkerste ongezonde eten wat er te vinden is. Zelfs de eigenaars raden je niet aan om elke dag bij The Goat te komen. Maar als je de hele week gezond je groentes hebt gegeten en je wil even een vette bek halen, doe het dan met deze turbo snacks. Het menu is niet al te groot en kent drie grote categorieën: burgers, kip en friet. De burgers zijn kipburgers (ook vegan te krijgen) en smash burgers. Dat laatste vraagt uitleg. Smash burgers zijn relatief platte burgers met weinig toppings. Waar de afgelopen jaren de gourmet burgers opmars maakten, is dit een burger die terug naar de basis gaat: gewoon goed rundvlees, compleet doorbakken, maar nog steeds super sappig. De friet zijn loaded fries, dat wil zeggen ultradunne frieten (de Fransen noemen het ‘alumettes’: lucifers) met een topping van bijvoorbeeld kimchi, chili con carne of (vegan) kip. De kip betreft niet alleen de burgers maar ook de populaire chicken and waffles: zoet en hartig in de perfecte mix. Daarnaast zijn er nog opvallende sides zoals mais op een stokje of coleslaw salade.
Er is goed bier in The Goat, maar er zijn ook volop alcoholvrije opties, zoals de huisgemaakte limonades en slush puppies.
Als je eet bij The Goat dan kan je jezelf te buiten gaan: voeg extra patty’s toe aan je burger of combineer verschillende items tot je niet meer kan. Ook zijn er secret items op het menu, welke dat zijn kunnen we natuurlijk niet vertellen.
Geen crisiseten

The Goat opent in een voor de horeca onzekere tijd, maar met een concept dat voor deze periode goed geschikt is: afhalen, bezorgen, buiten eten, meenemen, alles is mogelijk. Het eten is betaalbaar en raakt een emotionele snaar. Het biedt troost voor lastige momenten. Toch is het concept al van ruim voor de crisis. Of zoals Rolf zegt: “Ik loop hier al meer dan tien jaar mee rond, eigenlijk al van voor de vorige crisis.”
The Greatest of all Time

The Goat is goed doordacht en voelt niet al te conceptmatig. Het is duidelijk dat er veel ervaring aan te pas is gekomen. Het belangrijkste blijft natuurlijk de smaak. The Greatest of all Time kun je niet anders dan met een knipoog beschouwen, maar Rolf en Rob zijn ook serieus: hier moet het junkfood wel echt heel goed zijn. Alles is huisgemaakt, tot de friet aan toe. De gerechten zijn geschikt voor een breed (en jong) publiek, maar zijn toch vaak verrassend. Zelf ben ik een fan van smash burgers, die nog weinig in Rotterdam te krijgen zijn. De luciferfriet is ook een nouveauté in de stad. Ik verwacht dat de Rotterdammer de weg naar The Goat gaat vinden en als de Witte de Withstraat ooit weer bevolkt wordt door hordes toeristen, dan zullen die de zaak ook feilloos weten te waarderen.