Een duet tussen Yama en YANO belooft een drietal onvergetelijke avonden

De Buik spreekt met Yuri (YANO) en Hiroaki (Yama*) over hun aankomende samenwerking voor een four hands dinner.

3 Okt 2024 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

Een duet tussen Yama en YANO belooft een drietal onvergetelijke avonden

Wat krijg je als je twee getalenteerde, maar totaal verschillende chefs samenbrengt? Juist, een four hands dinner dat je niet wilt missen! Yuri Wattimena (YANO) en Hiroaki Yamamoto (Yama*) kookten jaren geleden samen bij Amarone en dat smaakte naar meer. Nu duiken ze opnieuw samen de keuken in, voor een viertal topavonden bij YANO in Hillegersberg.

Chefs die samen koken

‘Vierhandendiners’ zijn momenteel razend populair. Deze samenwerkingen tussen chefs bieden een bijzondere kans voor gasten om twee chefs te leren kennen en voor chefs om signatuurgerechten te delen en nieuwe smaken te ontdekken. Yuri kijkt er enorm naar uit: “Het is gaaf om elkaar uit de comfortzone te trekken en nieuwe technieken van elkaar te leren en gasten te verrassen met bijzondere combinaties.” 

Het is gaaf om elkaar uit de comfortzone te trekken...Yuri

​Respect in de keukens


De twee stonden al een keer eerder samen in de keuken voor een vierhandendiner. Toen ontstond er een goede vriendschap. “We hebben altijd contact gehouden”, vertelt Yuri. Pasgeleden dacht hij hieraan terug en besloot hij Hiroaki uit te nodigen voor een diner bij YANO. “Toen hebben we plannen
gemaakt voor een serie diners.”

Waarom het zo goed werkt tussen hen? “De meeste japanners zijn strikt in hoe ze dingen doen: je hebt iets geleerd en daar wijk je niet vanaf. Bij Yama durft hij de tradities in ere te houden, terwijl hij er ook mee speelt”, zegt Yuri vol bewondering. “Het is denk ik waarom het klikte tussen ons: ik doe eigenlijk helemaal niets volgens de regels”, lacht hij.

We zijn oprecht onder de indruk van elkaar, je weet dat je dingen te leren hebt.Yuri

In de keuken werken ze dus vooral vol respect en bewondering, vertelt Yuri. “Dan zie ik heb vis fileren, en dan denk ik jeetje wat knap, wat snel!”, lacht hij. Dan serieus: “We zijn oprecht onder de indruk van elkaar, je weet dat je dingen te leren hebt. Hij doet veel dingen alleen en vindt het fijn om met me te sparren, bij mij weer dingen te zien”, zegt hij.

​Onverwacht nieuws van Yama


Tijdens Hiroaki’s bezoek aan Yuri’s restaurant, bracht hij ook ander nieuws met zich mee: hij stopt na tien jaar met Yama en daar had Yuri niet op gerekend. “Ik schrok daarvan”, bekent hij. “Maar inmiddels begrijp ik het; hij heeft Yama supergoed en met veel plezier gedaan, maar het is hard werken en het is goed zo voor hem”, legt hij kort uit.

Het nieuws zorgde ervoor dat de vier geplande avonden binnen 24 uur waren uitverkocht.

​Verhalen, vriendschap, sake én nog twee avonden extra

“Het voelde niet goed om zoveel mensen teleur te stellen, dus we voegen er nog twee avonden aan toe”, vertelt Yuri. De diners vinden plaats bij Yuri en Britta’s YANO, waar wat meer plek is dan bij Yama, dat slechts acht couverts heeft. 

Gasten kunnen verwachten dat ze een beetje van beide chefs terug gaan zien. “Zo gaat Hiroaki een bereiding aan tafel doen. Dat doe ik eigenlijk nooit”, zegt Yuri, die erg naar de avonden uitkijkt. “Vol met verhalen, gerechten en natuurlijk goede sake die goed bij de gerechten passen”, zegt Yuri. 

Hij wil niet met vaste arrangementen gaan werken: “Het concept is eenvoudig: bestel wat je lekker vindt en drink waar je van houdt”. Tuurlijk is er wel een sommelier die gasten kan helpen om mooie dranken te kiezen. 

De diners gaan plaatsvinden op 23 en 30 oktober, 13, 20 en 27 november, en 4 december. Helaas zijn alle tafels al gereserveerd.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Nieuwe Mexicaanse eetplek Comedor opent in het Groot Handelsgebouw

Comedor komt voort uit de Mexicaanse cantina's. Dat gevoel moet gaan ademen door het eten en drinken, maar ook door de muziek en de kunst. Opent binnenkort

By Ami Café: de nieuwe brunchplek in de Wijnhaven waar je nooit meer weg wil

De derde in de rij van een reeks opvallende zaken. By Ami Café kiest deze keer voor een middagconcept, aangekleed in savanne-thema. Opent eind oktober.