VINN Rotterdam is een nieuwe ontbijt-, lunch- en borrelbar aan het Weena, naast het Groot Handelsgebouw. Oprichter en eigenaar Vincent van Drunen (26) wil van VINN een plek maken waar mensen lekker eten en zich thuis kunnen voelen. De naam VINN is een mix van zijn voornaam en de Spaanse benaming voor wijn; vino. Wij spreken hem over zijn eerste eigen zaak.
Een compleet andere wereld
Bij VINN werken twee fulltimers en twee parttimers , zelf springt hij bij waar hij kan. Dit is niet zijn eerste aanraking met de horeca. “Als bijbaan werkte ik in de horeca. Voor een korte tijd heb ik gewerkt bij De Drie Linden. Langer heb ik gewerkt bij Happy Wok Numansdorp, daar heb ik alles geleerd. Ik ben begonnen in de afwas, daarna werkte ik achter de bar, ik heb in de bediening gewerkt en uiteindelijk werd ik manager”, vertelt Vincent. Hoewel hij dus een geschiedenis in horeca heeft, hadden zijn studie en voormalig werk weinig te maken met deze branche. “Ik heb zes jaar gestudeerd voor belastingadviseur, daarna heb ik drie jaar dat werk gedaan. Ik vond het hartstikke leuk en ging er 100% voor.” Toch lag zijn passie ergens anders. “Horeca vond ik eigenlijk veel leuker, toen werd het tijd om de stap te maken. Nu ben ik nog jong genoeg om het zonder veel risico te doen. Ik ga het gewoon proberen, wie niet waagt, wie niet wint”, vervolgt hij.
Chiquere uitstraling
De tijd die hij doorbracht in zijn oude branche heeft hem geholpen met het vinden van het juiste concept voor zijn onderneming. “Ik werkte bij een bedrijf zonder bedrijfskantine. Daarom haalden we tijdens de lunch broodjes, dat ging redelijk snel. Je kon ook ergens gaan zitten, maar dan duurde het te lang. Dan was je een uur, anderhalf uur buiten de deur. Daardoor moest je ’s avonds een uurtje langer door om alles in te halen. Zo’n plek als deze mistten we dus wel”, vertelt hij. Ook de inrichting en het personeel zijn met zijn ervaringen van vroeger in het achterhoofd neergezet. “In de belastingadvieswereld merkte ik dat mensen die daarin werken een luxere uitstraling verwachten, maar niet uit de hoogte. Wat je vaak ziet, vind ik, als je naar een wat chiquere zaak gaat, is dat het personeel ook uit de hoogte doet. Die proberen dan mee te doen, van ‘kijk mij chique zijn’. Dat wil ik hier niet neerzetten. De uitstraling van de zaak moet chique zijn, maar het maakt me niet uit wie er binnenkomt, iedereen moet een lolletje hebben.” Met VINN wil Vincent ook een soort rustmoment in de dag maken voor mensen. “Ik wilde een thuisgevoel creëren. Ik vind het heel belangrijk dat wanneer mensen vanachter hun bureau vandaan komen, ze echt kunnen ademen. Dat je tot rust kunt komen en daarna kunt knallen op het werk”, legt hij uit.
Meer dan een lunchroom

“VINN is opgezet met het idee dat mensen lekker moeten kunnen lunchen met een drankje erbij en om ’s avonds nog een borrel te doen,daar hou ik zelf ook van”, legt Vincent uit, “Koffie vind ik heel belangrijk, ik weet er ook redelijk veel van. Ik ga niet zeggen dat ik een fijnproever ben, maar het is wel een hobby. Daarom wil ik ook lekkere koffie hebben. We willen ons ook op de kaart zetten als ontbijt, koffie, lunch en borrel.” Zoals de naam al doet vermoeden, wordt wijn ook belangrijk bij VINN. Zoals het een wijnbar betaamt, wordt er dan ook bij elk gerecht een andere wijn aangeraden. “Ik zie het liefst voor me dat we bij elk gerecht op de kaart we een bijpassende wijn kunnen serveren, maar de gasten zijn vrij in hun keuze."
Onderscheiden
Om je te onderscheiden moet je het anders aanpakken dan je concurrenten, Vincent denkt daarvoor de formule te hebben gevonden. “Ik heb gekeken wat sommige lunchrooms beter kunnen doen. Dat is snelheid, kwaliteit en de prijs. Bij het Groot Handelsgebouw liggen de prijzen best hoog. Onze kaart is zeker niet een hele goedkope kaart als je hem vergelijkt met anderen in het centrum, maar we zijn wel een van de goedkopere in het Groot Handelsgebouw. Ik denk dat snelheid heel belangrijk is. Mensen moeten snel het eten hebben tijdens de middag, ze hebben kort pauze. Ik denk dat wij dat heel goed doen. Kwaliteit weet ik zeker dat we dat goed doen. We gebruiken A-producten. De vis komt van een visspecialist, carpaccio van de slager, met dat soort dingen kun je jezelf onderscheiden. Die drie dingen, prijs, kwaliteit en snelheid, onderscheiden wij ons mee ten opzichte van de rest", sluit hij af. VINN Rotterdam is zeven dagen per week geopend. Maandag tot en met woensdag van 07:00 tot 17:00. Donderdag zijn ze geopend van 07:00 tot 18:30. Op vrijdag van 07:00 tot 22:00. Op zaterdag openen ze om 10:00 en sluiten ze om 22:00 en tot slot op zondag zijn ze open van 10:00 tot 17:00.