Na een aantal dagen buien, breekt gelukkig de zon door wanneer we aankomen bij Wijnbar De Avonden. De idyllische bar à vin (en petit-restaurant) straalt een oase van rust uit op de drukke Kleiweg. We worden hartelijk ontvangen door een van de medewerkers en settelen ons op het ruime en groene stadsterras. Na een blik geworpen te hebben op de uitgebreide drankkaart voelen we ons direct op ons gemak. En dat is precies waar Wijnbar De Avonden om draait: smaakvolle ongedwongenheid.
Gedurfd ondernemen
Eigenaren Miranda Bijl en Robert van Driesten zijn er het levende bewijs van dat horeca-eigenaren tijdens de pandemie inventief, hoopvol en energiek zijn gebleven. Robert is muzikant en zag meer dan 120 optredens wegvallen aan het begin van de crisis. Miranda werkte als conceptmaker voor evenementen en werkte daarnaast al een tijdje in de wijnbar. “Toen we hoorden dat de wijnbar te koop kwam te staan hebben we die kans met beide handen gegrepen”, vertelt Miranda enthousiast. “Inmiddels zijn we al drie maanden succesvol open en erg blij dat we voor de horeca gekozen hebben.”
De kracht van De Avonden
Dit succes heeft er alles mee te maken dat er bij Wijnbar De Avonden voor ieder wat wils is. Er is een uitgebreide en tegelijk overzichtelijke kaart gecreëerd met een focus op Franse bistrowijnen en -hapjes. Er kunnen bereikbare instapwijnen worden gedronken, maar voor de kenner trekt Robert zo wat pareltjes uit de kast zoals een Meursault of Chateauneuf-du-Pape. Naast de veelomvattende drankenkaart worden er smakelijke bites geserveerd zoals verschillende planken, flammkuchen en nacho’s. Ook maakt Miranda elke week een verse stoof, voor als je iets meer trek hebt. Alle ingrediënten voor deze gerechten zijn lokaal en met zorg uitgezocht, wat het persoonlijke aspect van de wijnbar benadrukt.
De vijftien wijnen per glas zijn veelal biologisch en duurzaam met een eerlijke prijs. Mocht je niet kunnen kiezen, kun je gaan voor een proeverijtje waar je drie verschillende wijnen geserveerd krijgt. Deze wijnen worden met liefde door Miranda toegelicht en het bijbehorende borrelplankje maakt de ervaring compleet. Hiernaast worden er op de kaart prettige uitstapjes gemaakt naar verschillende Europese wijngaarden, speciaalbiertjes en cocktails.

Spelen in de bar
Het moment dat we over de drempel stappen voor een rondleiding worden we omringd door een huiselijke sfeer. De kleurrijke muur waar verschillende wijnen en verhalen op getoond worden valt direct op. Verder is de ruimte gevuld met sierlijke bistrotafeltjes en comfortabele banken om later op de avond in weg te kunnen zakken. Er staat een ruime en goed gevulde bar in het midden van de zaak. "Als ik de tijd heb, vind ik het heerlijk om te gaan ‘spelen’ in de bar zodat er altijd nieuwe ideeën en recepten ontstaan", lacht Miranda trots. Wanneer Robert zijn platenspeler aansluit op de geluidsinstallatie is de intieme sfeer compleet.
De creatieve achtergrond van de twee eigenaren zie je niet alleen terug op de kaart en in het interieur. Elke zaterdag is er een cocktailavond waarbij met lekker weer de bar buiten wordt gezet. “Zo kunnen we toch nog een beetje ons eigen evenement neerzetten en blijft er sprake van afwisseling”, vertelt Robert terwijl hij een feestelijke foto laat zien van een aantal weken geleden.

Toegankelijk pareltje
Of je nou een beginnend of ervaren wijndrinker bent, liever een cocktail drinkt of een speciaal biertje prefereert, iedereen is welkom bij Wijnbar De Avonden. Het team van de wijnbar zal nooit wijken voor een praatje en heeft een grote passie en liefde voor de zaak. Het restaurant is pretentieloos met een sterk doordrongen persoonlijkheid. Voor Miranda’s zelfgemaakte stoof komen we zeker nog een keer terug. Het liefst op een herfstige avond met een plaatje van Robert op de achtergrond...