Moni en Peter eten een keer in de maand met elkaar in een Rotterdams restaurant. De ene keer kiest Moni een adres, de andere keer Peter. Inmiddels zijn ze toe aan hun 102e restaurant. Op de avond zelf maakt dit keer Peter zijn keuze aan Moni bekend.
Moni en Peter eten een keer in de maand met elkaar in een Rotterdams restaurant. De ene keer kiest Moni een adres, de andere keer Peter. Inmiddels zijn ze toe aan hun 102e restaurant. Op de avond zelf maakt dit keer Peter zijn keuze aan Moni bekend.
Peter (leest e-mail voor): 'Hallo Peter, we houden sowieso een tafel vrij, ik probeer het zo te draaien dat we beneden een plekje hebben voor twee, maar ik kan het niet beloven. Bedankt voor de reservering en graag tot dan!'
Peter: Dus morgen om 18.45 uur. Op de fiets. Op de hoek bij Reijngoud. Casual.
Moni: Ik zal er zijn!
Na het succes van de Hef richtte Peter zijn blik weer eens op het noorden, op zoek naar een waardig vervolg. Onderweg naar zijn keuze riep Moni steeds de naam van het restaurant wat ze verwachtte (en waar ze steeds vlak lang reden). 'Joelia!', 'FG Food Labs!', 'Bertmans?!' Maar het werd dus Tosca, het kleine restaurant aan het Brancoplein. Peter had er zelf onlangs nog gegeten. En dat beviel zo goed dat Tosca met stip op de lijst voor #102 belandde.
Moni: Tosca! Leuk! Hij (of zij?) stond eigenlijk ook al een tijdje op mijn eigen lijstje, maar met de komst van zoveel 'nieuws' in de buurt, was hij een beetje in de vergetelheid beland. Tosca, het mediterraanse restaurant in dat almaar leuker wordende Oude Noorden. Ooit hadden we hier eerder gegeten, maar dat was nog ten tijde van Branco. We mochten ons dus vol overgave storten op al dat moois wat de Middellandse Zee te bieden heeft, met invloeden uit de Franse, Italiaanse en Spaanse keuken.
Peter: Pasgeleden kon ik alleen nog in de ‘huiskamer’ naast Tosca terecht. Dat is hun dependance Puccini, die bij grote drukte ook door het restaurant wordt gebruikt. Het is er gezellig maar ook een beetje onhandig want er is geen 'binnendoor'. De bediening loopt daarom af en aan met borden en flessen buitenom via hun gezamenlijke terras. Met mooi weer geen enkel probleem, maar als het slecht weer is kan het lastig zijn. Voor onze date vanavond had ik gevraagd of we echt in Tosca konden reserveren. En dat was gelukt.
Moni: Meteen al bij binnenkomst voel je je welkom bij Tosca. De sfeer is gezellig en informeel. Een goede start voor een lekker glas witte wijn. Alle flessen wijn op de kaart tot € 30,- zijn ook per glas te bestellen. En omdat onze gastvrouw het lastig vond om de wijn die wij kiezen te omschrijven, mochten we 'm gerust even proeven. Deze Garganega Trebbiano bleek ook een uitstekende begeleider te zijn van ons eerste gerecht van deze lovenswaardige avond; een bordje antipasti uit de toonbank om te delen. En wat voor eentje! Zo'n 15 smaken en geuren kleurden ons bordje.
Peter: We kregen als tussengerecht vongole met sinaasappelzeste. Dit was bestrooid met geroosterd broodkruim wat een leuke textuur toevoegde aan de smaak van de venusschelpen met de zeste. Ik liet dit lekkers volgen door op de huid gebakken doradefilet met bleekselderij, Taggiasche olijven en olie van bosui. Het hoofdgerecht kon qua smaak niet echt meedoen met de vorige twee gerechten. De filet was wel goed gebakken en op smaak, maar de groenten erbij maakten het een beetje saai. De olijven-met-bleekselderij-combinatie wist mij niet te overtuigen, misschien kwam het wel door de grote hoeveelheid ten opzichte van de filet.
Moni: Mijn gegrilde heilbotfilet met een crème van bospeen, gestoofde koolrabi en een saus van scampi vond ik lekker, maar niet bijzonder. Overigens herkende ik geen scampi in de saus, en ook de kleur deed vermoeden dat de kok een ander sausje op mijn bord had bedacht. Maar dat neemt niet weg dat Tosca er toch voor zorgde dat ik een heerlijke avond beleefde. Als ik in het Oude Noorden zou wonen, zou ik hier zeer regelmatig vertoeven. Afgewisseld met Mevrouw Meijer, natuurlijk.
Peter: Helemaal mee eens. We sloten de avond weer af op het niveau van de eerste twee gerechten met chocolaatjes, koffie en een goede huisgemaakte limoncello.
Het lekkere eten en het goede, ervaren personeel maken een bezoek aan Tosca tot een aangename ervaring. Daarbij vind ik de ruime selectie open wijnen ook bijzonder. Het is duidelijk dat (mede) eigenaar Akko een wijnliefhebber is. Ik ben in ieder geval van plan in de zomer het veelbelovende terras aan het Brancoplein te proberen. Voor nogmaals een goed glas wijn en lekker eten.
Beiden: Een bordje (antipasti) om te delen uit de toonbank - Daarbij: Garganega - Trebbiano, Gorgo, Custoza, Italië
Beiden: Vongele met sinaasappelzeste - Daarbij: Garganega - Trebbiano, Gorgo, Custoza, Italië
Peter: Op de huid gebakken doradefilet, met bleekselderij, Taggiasche olijven en olie van bosui - Daarbij: Chardonnay, Villa Blanche, Languedoc, Frankrijk
Moni: Gegrilde heilbotfilet, met een creme van bospeen, gestoofde koolrabi en een saus van scampi - Daarbij: Pecorino, De Angelis, Offida Marchen, Italië
Beiden: Proeverij van chocolaatjes met koffie - Daarna: Huisgemaakte Limoncello
Osteria Liz heeft nieuwe eigenaren: De Buik sprak hen over hun plannen voor het Italiaanse restaurant in het Liskwartier.
We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Anatolische chef Maksut Aşkar.
Lees hier alles over de allereerste Rotterdamse Kroegenparade op 29 november 2025.
Geniet van de volgende voordelen: