Het gonsde al een tijdje in de stad: een nieuwe zaak aan de West-Kruiskade, iets met een grill, rook, vlees en kreeft. Vandaag trekt het mysterieuze rookgordijn rondom Holy Smoke eindelijk op en opent Rotterdams nieuwste grillrestaurant officieel de deuren. De anticipatie was enorm, maar maakt Holy Smoke de verwachtingen ook waar? De Buik mocht gisteren alvast voorproeven. Ons oordeel? Het Oude Westen heeft er een hotspot bij!
Nieuwsgierig neuzen in de drukte
Het is altijd gezellig druk op de West-Kruiskade, maar wat ik nu op het Tiendplein zag overtrof al mijn verwachtingen. Tout Rotterdam leek samengekomen voor de officiële opening van Holy Smoke. Niet zo gek als je bedenkt dat eigenaren Ron Sterk en Cornel Wink vermoedelijk hun hele achterban hadden uitgenodigd. Doordat ze tevens zaken als De Witte Aap en Hamburg runden en runnen, is hun horecanetwerk natuurlijk enorm. Leuk om te zien hoe ook veel andere ondernemers uit de restaurantbranche Ron en Cornel succes kwamen wensen en hoe dit publiek zich fijn mengde met de buren van de West-Kruiskade.
De locals leken overigens dolgelukkig met de komst van Holy Smoke en het zouden geen echte Rotterdammers zijn als ze niet even nieuwsgierig kwamen neuzen. Menigeen stak z'n hoofd naar binnen om te kijken wat voor zaak er nou weer in hun buurt was neergestreken en vermoedelijk ook om wat van die heerlijke geuren op te vangen. Want de grill stond volop te vlammen en verspreidde zodoende luchtjes waar je zelfs voorbij het guitige transformatorhuisje op het plein nog honger van zou krijgen.

Spektakel achter de grill
Over de grill gesproken, die is het pronkstuk van de zaak! Het werd trouwens de hoogste tijd om eens een kijkje te nemen in die prachtige open keuken. Ik baande me een weg door de vrolijke menigte op het terras en keek binnen een tijdje toe hoe grill-meester Rogier, eerder al chef bij Hamburg, zijn spareribs stond te lakken. De vlammen laaiden hoog op en schroeiden het malse vlees keurig dicht. 'We doen hier alles op deze gas-grill,' vertrouwde Rogier me toe, 'maar voor dat echte rookaccent gebruiken we hout. Dat ligt onder in de grill en door de hitte wordt de rooksmaak subtiel in het vlees gebracht.' Vandaar ook de naam van het etablissement: Holy Smoke. 'En,' aldus Rogier, 'ook een beetje omdat er vroeger een sigarenwinkel in dit pand heeft gezeten en de tram naar Holy hier voor de deur stopt.'
Na de spareribs serveerde de charmante bediening steeds een nieuw hapje van de grill en liet ons zo alvast een beetje kennismaken met het menu. De keuze is niet enorm, maar wat er op de kaart staat is van superieure kwaliteit. Voor de lunch en het diner wordt hetzelfde menu gebruikt; wie wil kan dus al om 11 uur 's ochtends aan de côte de boeuf zitten, terwijl kleinere eters ook 's avonds nog een sandwich of salade als hoofdmaaltijd kunnen kiezen. Eigenaar Cornel is erg blij met zijn vleesleveranciers. Met slagerij Van Bennekom werkte hij al eerder samen bij Hamburg, maar over zijn nieuwste aanwinst, Vleeschatelier L'Empereur Boucherie Française, is hij ook erg te spreken. Het vlees & vis concept is hij erg tevreden over: 'Klanten kunnen van elk gerecht een surf & turf maken door er voor een redelijk bedrag een halve kreeft bij te kiezen.' Sowieso is er voor visliefhebbers genoeg lekkers van de grill en uiteraard is er ook aan de vegetariërs gedacht.

Vier jaargetijden lang borrelen bij Holy Smoke
Koffieleuten of uitgebreid borrelen kan ook bij Holy Smoke. Daarmee heeft de zaak een primeur aan het Tiendplein, want het is het enige restaurant in de buurt dat alcohol serveert. Het uitgestrekte terras leent zich uitstekend voor een drankje en met de zes verschillende speciaalbieren op de wisseltap kun je je gemakkelijk een poosje vermaken. Neem dit in combinatie met de uitgebreide borrelkaart en het assortiment aan sharing dishes en het zou wel eens de favoriete hang-out van velen kunnen gaan worden. En niet alleen in de zomer, want de eigenaren zijn van plan om het terras tot diep in de herfst te overdekken en verwarmen. Mocht het deze winter nou 20 graden gaan vriezen, dan zit je binnen in het prachtige pand ook heerlijk, zowel beneden als op de intiemere vide. De vlammen van de grill houden je wel warm.
