Zelfs de keuken van Paul Posse is stoer

De Posse Espressobar is nu ook een restaurant. Geniet er van de stoere sfeer en Catalaans eten.

23 Aug 2015 Carola Janssen

blogger Carola Janssen heeft als geboren Brabantse de smaak van Rotterdam goed te pakken. Ze eet er met liefde en is zelf een hartstochtelijk hobbykok.

Zelfs de keuken van Paul Posse is stoer

Gelukkig had ik mijn haar in een onwijze kuif. Zo blendde ik lekker in op het terras van de Posse Espressobar, waar een onmiskenbaar rock-'n-rollsfeertje hangt. En oh, wat klopt alles daar in die robuuste loods onder aan de Hoerenloper (wat inderdaad een oneindig veel betere naam is dan Rijnhavenburg). Interieur, exterieur, outfit van het personeel maar vooral ook het eten. Stoer is het devies.

De Posse Espressobar timmert al een tijdje aan een eigen ruimte. ‘Culturele en concrete gebiedsontwikkeling door aanwezigheid, drive, inzicht en stamina’, is op hun site te lezen.

Eigenaar/fotograaf/verzamelaar Paul Posse ontgint en cultiveert zijn loods, zonder het oude te verbloemen. Er kwam iets meer comfort voor koude tijden: de oude ijzeren schuifdeuren zijn bijvoorbeeld inmiddels alleen nog decoratief. Mooie dubbelglazen exemplaren houden de gure wind tegenwoordig zo nodig wél tegen. En hij breidt inhoudelijk uit: koffiebar, galerie, art lab, fietsenzaak, boekhandel, lunchtent, kadebar en sinds enige tijd een restaurant.

Top toeven

Vandaag waait er slechts een zachte bries; de regen is weggetrokken achter De Rotterdam. Helaas was het Paul net te wisselvallig om het terras aan de kop van de kade op te bouwen. Daar zit je met een beetje geluk tot diep in de avond in de zon. Maar hier aan de zijkant van het gebouw is het ook top toeven. Gasten komen met passend vervoer (zie de auto op de hoofdfoto en de scooter hieronder). Geen wonder dat er een fotoshoot is een paar meter verderop: als industrieel havenerfgoed en modern cultuurgoed elkaar ontmoeten, krijg je spannende beelden.

paul &s posse terras

De Buik schreef al eerder over Paul, zijn zaak en zijn plannen, maar gegeten hadden we er nog niet. Hij biedt een eenvoudige, Catalaanse keuken, uit hetzelfde hout gesneden als Posse zelf, en vol smaak. Bij de sympathieke obers (in Marseillaanse streepjestruien en bijpassende tattoos) bestellen we wat brood met geitenkaas. Feitelijk onnodig, want we krijgen ook van het huis ruige brokken brood en een schaaltje olijfollie om te dippen. Tip: oppassen dat je je trek daaraan niet ver-eet. Ons lukte dat namelijk niet helemaal...

Oerkluif

Vooraf hebben we vongole en mosselen: allebei in een krachtige bouillon met een verschillend bouquet garni van verse groenten. Er zit wat pastis door en venkel. Dat smaakt bij venusschelpen! Mijn tafelgenoot kiest een traditional uit de seventies: meloen met rauwe ham. Voor haar nieuw, maar ze begrijpt meteen dat het een klassieker is geworden: zoet en zout, samen goud.

De hoofdgang is vlees. Achter de naam Le Copelin ribstuk schuilt voorwaar een oerkluif! Sappig en maar nét gaar. En véél, dus. Net als de eendenborst: van Dolly Parton-achtige proporties, zou ik bijna zeggen. Mals, sappig. We gooien er wel zout over, omdat onze tongen dat nu eenmaal gewend zijn. Paul kookt liefst zonder, maar gelukkig staat het in een potje op tafel. Mijn tafelgenoot strooit eveneens ruim over haar vegetarische lasagne, want die is anders ook een beetje te vlak van smaak, ondanks de geroosterde pompoen en courgette.

paul&s posse eten

Reserve-aardbei

Een dessert past er bij de vleeseters niet meer in - we kiezen voor een glaasje geweldige espresso waar de zaak naar is vernoemd. Mijn dochter denkt wel dat ze een toetje op kan, en misschien was het niet eens gelogen, maar het gold toch zeker niet voor deze brownie. Gelukkig mag de driekwart die over is mee in een doggybag, met reserve-aardbei. Schatjes daar bij Posse!

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Kooker. 23 Aug 2015, 19:11

Kan best lekker zijn maar je bord voor 80% leeg en je vlees op wat onduidelijke groeten is toch weer de gekte en de waan van de dag..

Lees ook deze verhalen
Thuiskomen bij Gamasot: Koreaanse gerechten in hartje Rotterdam

Bij Gamasot in de Pannekoekstraat proef je authentieke Koreaanse gerechten zoals bibimbap en bulgogi, geserveerd met huiselijke gastvrijheid.

Ian van Eck over de geuren van wijn: ‘puur parfum’

Ian van Eck praat ons op De Buik geregeld bij over wijnen. Deze keer gaat het geuren en welke invloed die kunnen hebben op je smaakpapillen.

Bentō Café, een oase van rust op het Weena

Bentō Café heeft sinds de renovatie een vernieuwde plek met open koken, huisgemaakte onigiri en binnenkort ook merchandise.