Boguette is bijna drie jaar open en is inmiddels 'báhn mì' begrip in Rotterdam. Boguette introduceerde hier als eerst het inmiddels razend populaire Frans-Vietnamese streetfood broodje. Naast pork, chicken en beef in alle soorten en maten, is er van alle gerechten ook één vegetarische variant, waar ik door weer en wind voor terugkom. En wist je dat je bubble tea ook warm kunt krijgen? Perfect voor een exotische herfst!
Boguette is een samenvoeging van Boba tea en Baguette, dus het is duidelijk wat hier op de kaart staat. Bubble tea, een vergevorderde hype afkomstig uit Taiwan, is fruitige of melkige thee in verschillende exotische smaakjes zoals matcha, kokos en lychee met toppings als tapioca en jelly. En baguettes, oftewel bánh mì's, een geweldig product uit de Franse kolonisatie. Een knapperig half stokbrood belegd met de frisse, Oosterse smaken van Vietnam.

Ik beleefde voor De Buik mijn eerste bubble tea experience en at mijn favoriete vega báhn mì.
Streetfood sfeer

Boguette zit midden op de Botersloot in een klein, maar fijn pandje. Het interieur is redelijk simpel, maar doeltreffend. Door een paar rake details krijg je een subtiel Azië-gevoel. De betonnen muren en stroomdraden langs het plafond doen denken aan een met smog gevulde miljoenenstad waar op elke hoek van de straat een streetfoodkraam staat. Er zijn maar een paar tafeltjes binnen, die rond lunchtijd allemaal bezet worden door kantoormedewerkers uit de omgeving. En als alles vol zit, wordt er gewoon afgehaald. Verder komt iedereen hier - jong, oud, Hollands, Aziatisch, alleseter, vegetariër - want de broodjes zijn gewoon verslavend, zo lekker.
Iets anders dan een broodje kaas

Er valt niet veel te kiezen zonder vlees, maar de opties die er zijn, zijn zeker het terugkomen waard: lemongrass tofu salade, lemongrass tofu spring rolls en lemongrass tofu báhn mì. Allen zijn heerlijk, fris en gezond, maar de wonderlijke combinatie van die frisheid met een warm en knapperig stokbrood blijft favoriet. De báhn mì dus, wederom vrij simpel, maar enorm doeltreffend. Hij bestaat eigenlijk maar uit twee vaste en twee optionele ingrediënten: de gemarineerde tofu, ingemaakte salade en koriander en chilipasta. Tofu, iets wat toch veel Nederlanders en non-vegetariërs afschrikt. Begrijpelijk, want niet veel mensen weten wat ze er mee moeten of kunnen doen. Laat dat maar aan Azië, en in dit geval Boguette, over. Het gaat hier om een vorm van gefrituurde tofu (eerst invriezen en ontdooien zodat het vocht onttrokken word, dan frituren zodat een enorm luchtige en redelijk vlezige consistentie ontstaat) die uren in magische sappen heeft liggen wentelen. De marinade bestaat in ieder geval uit citroengras en sojasaus en wat andere oosterse klassiekers.
De salade bestaat uit wortel en rettich julienne, ingemaakt in onder andere azijn. De klassieke zoetzure tegenhanger van de zoutige tofu. Ik eet de mijne het liefst met veel koriander en weinig chilipasta, want die is voor gevorderden (ik blijf toch een tatta). Met deze frisse, gezonde en onmiskenbaar Vietnamese smaakexplosie is dit broodje een verademing in ons vegetarische lunch assortiment (wat toch voornamelijk uit kaas bestaat) en een instant classic om voor terug te komen.
Warme kokosthee met wonderlijke balletjes

Ik mag ook een bubble tea proberen, iets waar ik gemengde gevoelens over heb, want het ziet er nogal machinaal en chemisch uit. Het is een behoorlijk gure herfstdag met kou, regen en wind, dus ik vraag of het ook warm kan. Dat kan! Met de milky variant, die op basis van zwarte thee en toegevoegd melkpoeder met een smaakje is. Ik kies kokos, want dat lijkt me de ideale combinatie met mijn lemongrass tofu, en als topping kies ik tapioca pearls. Dat zijn glibberige, zwarte balletjes gemaakt van het zetmeel uit cassavewortel. Ik neem argwanend een slokje, maar het is verrassend lekker. Romig, troostrijk en door de kokos toch exotisch. De balletjes glijden door het rietje mijn mond in, wat best een grappige ervaring is. Ik moet even wennen, maar wil toch steeds weer zo’n vreemd slokje. Het is een wonderlijk drankje, wat iedereen een keer zou moeten proberen. Het leukste is dat je als vaste klant bij Boguette kunt sparen voor een gratis bubble tea. Bij elk broodje krijg je een stempel op je spaarkaart; ik heb in ieder geval alweer bijna een volle!
Doorstaan jouw vegetarische creaties Marianne’s beproeving? Neem contact op met de Buik en nodig haar uit voor een meatfree meal!
Marianne Lock studeerde in 2009 af aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam, richting illustratie. Sindsdien is ze beeldmaker. Wat ze ook doet, het is altijd handgemaakt, eigentijds en speels. Ze heeft projecten gedaan voor o.a. het Internationaal Film Festival Rotterdam, H&M en het Wereld Natuur Fonds en haar vrije werk is te koop bij Groos.
Wil je een geïllustreerde menukaart, een nieuw logo of visitekaartje in een unieke, eigenzinnige stijl? Neem contact op via mail@maryandthelocks.nl en bekijk haar portfolio op www.maryandthelocks.nl