Binnen drie maanden hebben 10.000 mensen De Buik van Rotterdam geliket op Facebook — we zijn er beduusd van. Zoveel vrienden! Zo is dankzij jullie De Buik van Rotterdam dé ontmoetingsplek geworden voor iedereen die is begaan met de foodcultuur van onze stad. Daarvoor willen we jullie bedanken. Dat doen we door iedereen die ons leuk vindt kans te geven op een gratis diner-voor-twee bij Restaurant De Jong. Hoe het werkt? Zie onze Facebook-pagina.
Na een jaar onder de Hofbogen heeft chefkok Jim de Jong zich opnieuw bewezen met Restaurant De Jong. Het is eten wat de pot schaft, bij een keuze van twee menu's: dagmenu (met vlees of vis) en groentenmenu. Overzichtelijk en altijd lekker voor de avontuurlijke eter.
Een jaar zit Restaurant de Jong nu in de eerste van de trendy Hofboogjes. De Jonge de Jong hield twee jaar geleden op te bestaan en chefkok Jim de Jong ging op zoek naar een nieuw onderkomen. Op Katendrecht had hij zijn sporen verdiend, er was geen medium dat hem onbesproken liet en (het kleine aantal) tafels zat altijd vol. De gentrificatie van Katendrecht kreeg mede vorm door de ijzersterke combinatie van De Jonge de Jong en Theater Walhalla. Andersom hielp de Kaap de jonge kok zonder meer aan het juiste imago en klandizie. De zoektocht naar een goede locatie in Noord duurde een jaar en in de boogjes van de oude Hofpleinlijn viel alles op zijn op plek.
Restaurant De Jong is ruim en minimalistisch opgezet. De boogvorm van het plafond, de bloemen op de tafel en vooral de verschijning van de chefkok zelf in de open keuken geven het restaurant toch een warme uitstraling. Het minimalistische zal in het tweede jaar iets minder worden, er zijn plannen voor iets meer decoratie en kasten aan de geheel kale muren. Verder denkt Jim na over ruimere menumogelijkheden, maar wie Jim kent weet dat hij nooit iets overhaast zal veranderen.
Vlees/vis- of groentenmenu
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de huidige minimale keuze - dagmenu of groentemenu - ook prettig is. Jim kookt in patronen. Elke twee weken is er een grote verandering van het menu, maar geen enkele dag is hetzelfde. Maar als je de luxe hebt om er vaak terug te komen, dan zie je de patronen voorbij komen. De uitgelekte tomaat, de kastanjemousse, de eetbare bloemen, de combinatie van groenten en fruit (in alle gerechten), de steak tartare van coeur du boeuf-tomaat vormen zijn handtekening. De gerechten zijn vaak geordend op kleur en een genot voor het oog. Ook zijn veel van Jim’s ingrediënten zelf gekweekt of uit het wild geplukt.
De mooie inrichting, de visuele streling van de gerechten en Jim’s queeste naar de juiste ingrediënten vormen de opmaat naar waar het uiteindelijk om draait: de smaak. Die is altijd top. Soms zijn de experimenten iets te wild, wellicht zoals het een jonge kok betaamt, maar onvoldaan naar huis gaan is er niet bij. Voor traditionele eters is Restaurant De Jong niet de beste keuze, want Jim is een avonturier en het is eten wat de pot schaft. De iets ervarener eters past het advies om de keuze van de menu’s op elkaar af te stemmen, zodat beiden van de twee menu’s kunnen proeven. Want hoewel het nieuwe restaurant van De Jong zich goed leent voor vier of meer personen, blijft het net als in De Jonge De Jong een plek om met zijn tweeën te eten en en passant indruk te maken op diegene die je uit eten hebt gevraagd.