Karakter heeft en houdt zijn eigen palet van smaken

Karakter maakt zijn naam al vier jaar waar. Lang voordat de biologische keuken en vergeten groenten gemeengoed werden, kookten Nathan en Pety er al mee.

6 Jul 2014 Moniek Kuipers

blogger Moniek, Rotterdamse pur sang, verdient haar brood als freelance content creator & online marketeer. Onder het motto 'work hard, play hard' hoopt ze ooit de gehele wereldkaart te kunnen afvinken.

Karakter heeft en houdt zijn eigen palet van smaken

Het is maandagavond, in Rotterdam ook wel beter bekend als de 'alle horecaondernemers nemen het er van'-avond wanneer ik chefs Pety en Nathan van restaurant Karakter tegen het lijf loop op een terras in de stad. 'Hoe gaat het?' Ze hebben het druk met een 'ontwijk het WK-menu', en de opzet van het restaurant is gewijzigd sinds mijn laatste bezoekje. Tijd om weer eens te gaan eten!

Twee dagen later loop ik samen met een carnivoor Karakter binnen. Direct valt op dat het aantal tafeltjes is gegroeid. En die tafeltjes zijn bijna allemaal bezet. Goeie zet dus. Het is heerlijk weer, dus we beginnen rustig aan met een bubbelend aperitief op het terras. Deze wordt al snel vergezeld met een amuse. De smaak van het hapje neemt mij direct terug naar mijn eerste bezoek aan Karakter, een aantal maanden na de opening in 2010. Toen biologisch eten nog lang niet mainstream was en vergeten groenten nog echt vergeten waren. Het is de typische Karakter-smaak. Geen toeters en bellen, geen fusion met andere exotische smaken. Neen, gewoon een hap vol échte, Hollandse smaken.

Tijd om aan tafel te gaan. We krijgen een mooi plekje toegewezen met zicht op de compacte keuken. Pety en Nathan runnen de keuken samen. Maar wie heeft het schort aan? Nathan is van de hoofdgerechten en Pety stort zich het liefst op een dessert. De inspiratie halen ze uit het leven en kan tot uiting komen op ieder moment. Tijdens het boterhammen smeren voor de kleine thuis bijvoorbeeld. 

Zuid-Frankrijk vs. Zuid-Afrika

Het voorgerecht bevalt veel aardse en wilde smaken en vind ik een opvallende keuze tijdens de zomer. Mij hoor je verder niet klagen, want ik hou van paddenstoelen. We krijgen ieder twee mooie, witte wijnen voor ons neus. Een lichte ‘instapper’ en een meer romige, volle. Nadat beide glazen leeg zijn, weet ik eigenlijk nog steeds niet welke mijn favoriet is. Die uit Zuid-Frankrijk, nee toch die uit Zuid-Afrika. Of… Ach, wat zou het. Lekker!

Dan even over het ‘ontwijk het WK-menu’. Houden jullie niet van voetbal? Wel dus, maar uit ervaring weten Pety en Nathan dat het publiek wat meer wegblijft uit restaurants tijdens het EK en WK. Ze gaan in die periode vaker naar de kroeg voor een borrel en een snelle hap. Het menuutje doet het goed. Het is iedere avond volle bak bij Karakter. 

Aardpeer of jeruzalemartisjok of knolzonnebloem

Op naar het tussengerecht. Een tortellini gevuld met kreeft en zeekraal, schuim van gerookte melk en een kreeftenolie, met daarover geschonken een soepje van aardpeer. De aardpeer, wie kent hem niet? In sommige kringen beter bekend als de jeruzalemartisjok of knolzonnebloem. Ziet er uit als de liefdesbaby van de Hollandse aardappel en een exotisch stukje gember, maar it terzijde. Terug naar het gerecht. Door de textuur van de kreeft samen met het zoute, ziltige van de zeekraal zou ik bijna zweren dat ik bacon in mijn mond heb. De rosé die er bij geserveerd wordt, vult het gerecht mooi aan. 

Dan komen er twee heerlijk geurende borden op ons af. Ik ruik boter. Ik ruik volle, echte ingrediënten. Zei ik al dat ik boter rook? Voor onze neus een schol op twee manieren bereid; de bovenkant krokant gebakken en de onderkant zacht gegaard in boter. Daarbij vierkantjes van gebakken aardappelpuree, dubbel gedopte tuinbonen, boterboon en haricoverts, crème van doperwt en crazy pea. Met je ogen dicht ruik je een oer-Hollandse maaltijd, maar als je je ogen opent. zie je een bijzonder fotogeniek palet. 

Ik kan geen pap meer zeggen

Ik kan ondertussen geen pap meer zeggen. Tijd om even bij te komen op het terras. Pety vertelt over haar opleiding als diëtiste en licht toe hoe het haar helpt op de werkvloer. ‘Veel gasten hebben een intolerantie, allergie of bepaald dieet die zij volgen. Voor mij is het heel makkelijk om een menu naar hun wensen aan te passen en het gerecht tegelijkertijd biologisch en duurzaam te houden.’   

Het fris smakende dessert wordt buiten aan ons geserveerd. Ik ben vooral erg gecharmeerd van de dessertwijn. Een niet te zoete wijn van de Malvasia-druif met een wat lager alcoholpercentage. Eentje om te onthouden! We sluiten de avond af met een Rotterdamse Giraffe-koffie. En terwijl we naar huis lopen, bedenk ik mij dat restaurant Karakter ondanks alle wijzigingen in aanpak, de trends, de menu’s en de hoeveelheid tafels, geen spat is veranderd. Het heeft zijn karakteristieke smaak behouden. Een goede reden om weer eens naar het Westelijk Handelsterrein te gaan.

Menu

Het menu van de avond:

Amuse

Vega: taartje van gele wortel en tempeh met een compote van rode ui

Vlees: tartaar van Simmentalerrund (uit de wei) met een compote van rode ui

Glas: Crémant blanc brut

Voorgerecht

3 bereidingen van het hoevevarken: katenspek, paté en gebakken buikspek. (een gepocheerd ei voor de vegetarische variant). Een crème van eekhoorntjesbrood, gelei van vlierbesbloesem, kleine salade van bloemkool en Drentse boompaddenstoel, puntradijs, bundelzwam, verschillende kleuren bloemkool en een olie van waterkers. 

Glas: Esprit Sauvignon Blanc uit Zuid-Frankrijk, Gascogne & Springfield Sauvignon Blanc Zuid-Afrika 

Tussengerecht

Tortellini gevuld met kreeft en zeekraal, ratatouille, schuim van gerookte melk en een kreeftenolie met daarover geschonken aardpeersoep. 

Glas: Guillaume Aurèle rosé Pays d’oc Grenache 

Hoofdgerecht

Schol op 2 manieren bereid: bovenkant krokant gebakken en de onderkant zacht gegaard in boter. Daarbij gebakken aardappelpuree, dubbelgedopte tuinbonen, boterboon en haricoverts, crème van doperwt en crazy pea.

Glas: Vigne Lourac, Gaillard, Mauzac

Dessert

Clafoutis, chocoladegenache met pistache, verse aardbei en framboos, kersengel en vanille hangop.

Glas: Duleam, Malvasia uit Montemagno, Piemonte, Italië. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Van tap tot tafel: de culinaire verrassing van Kaapse Maria

Kaapse Maria aan de Mauritsweg heeft meer in de mars dan alleen de 24 taps met bier en ciders: verrassende gerechten en een gastvrije sfeer voor iedereen.

Van taco’s tot paloma’s: Botanero brengt kleur in de stad

Bij Botanero komt het beste van Rotterdam en Mexico samen. De Paloma steelt daar de show, maar de menukaart staat er harmonieus naast.