130 wijnen en 20 gerechten (en hapjes) in Het Eigendom

De Witte de Withstraat is een van de belangrijkste uitgaansstraten van de stad. Hier vind je Het Eigendom, een wijnbar die 130 wijnen schenkt. Wit en rood.

9 Nov 2013 Frank van Dijl

blogger Frank is mede-oprichter van De Buik en was er tot 1 juli 2015 aan verbonden.

130 wijnen en 20 gerechten (en hapjes) in Het Eigendom

De Witte de Withstraat is de afgelopen jaren alleen maar leuker geworden. Elk jaar een festival en elke dag volop gezelligheid in de cafés, eettentjes en op de terrassen. Vandaag gaan we naar wijnbar Het Eigendom.

Hoe zeg je? Het Eigendom. Het pand waarin de wijnbar zich half november 2011 vestigde, heet zo. Het ontwerp van architect Van der Vlugt stamt uit de jaren veertig. In het pand zetelde de Vereniging Eigen Huis, daar verwijst de naam naar.

Een wijnbar. Veel wijnen dus. Ja, dat kun je wel zeggen. Eigenaar Kick Smol is een groot wijnliefhebber. Met sommelier Lotte Blom stelde hij een wijnkaart samen van 130 verschillende wijnen. Daarvan worden er 35 per glas geschonken, de overige bestel je per fles. ’Wine is bottled poetry’ is hier het motto.

Kun je er ook iets bij eten? Zeker. Chefkok Etienne Kool bestiert de keuken waar zo’n twintig kleine gerechten vandaan komen. Op de kaart staan koude en warme gerechten en, handig!, bij elk gerecht wordt een wijntip gegeven. Maar ja, daarvoor ben je ook in een wijnbar. Bij de oesters (3 voor € 9,50) wordt een glas champagne van € 10 euro geadviseerd, maar gebakken pittige gamba’s (€ 9,50) laten zich uitstekend begeleiden door een glas torrontès uit Argentinië (€ 6,50) en bij de hertenbiefstuk (€ 14,50) neem je gerust een côtes du rhône (€ 7).

Champagne en cava

Wat is de duurste wijn op de kaart? Voor een montrachet uit 2008 moet je € 500 afrekenen. Maar uit dezelfde Bourgondische gemeente hebben ze ook flessen die ’maar’ € 105 en € 145 kosten. Bij de rode wijnen is er één uit Australië van € 198 en een pauillac van € 140. Er staat een champagne op de kaart van € 155.

Maar het kan goedkoper? Ja, de goedkoopste champagne kost € 55 en voor een cava of een spumante betaal je rond de € 30. ’Gewone’ wijnen heb je vanaf € 20-25 per fles. Wijnen per glas heb je vanaf € 5-6.

Nu weet ik nog niets van de sfeer. Het kan aan de wijn liggen, maar de sfeer is heel gemoedelijk. Buiten op het terras vergaap je je aan de mensen die af en aan lopen. Binnen kun je bij het raam zitten of verderop in het lokaal, aan de bar of aan een tafeltje. Langs alle muren staan wijnflessen opgetast. Helemaal bovenin, waar niemand bij kan, staan waarschijnlijk de duurste flessen. ;-)

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Uit ons magazine: Thaise en Finse chef zijn het roerend eens over groente

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Pranee Chinnasr en Mari Pitkänen.

Uit ons magazine: Snackspert Eke Bosman over de snackrevolutie

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Eke Bosman, bekend als Snackspert.

Uit ons magazine: van de polder tot Sumatra - chefs over geur, herkomst en echte smaak

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Alan de Vries van Cru en Reza Permadi. Berempah.