Wijnbar Het Eigendom: meer dan alleen goede wijn

Bij Wijnbar Het Eigendom op de Witte de Withstraat drink je niet alleen goede wijn (ruim 400 verschillende wijnen), maar kun je ook zeer smakelijk eten.

7 Apr 2023 Wendy Dolk

blogger Wendy is dol op goed eten en lekkere wijn. Daarnaast is ze graag onder de mensen en deelt ze haar culinaire ervaringen aan een ieder die het horen wil.

  • 7 Apr 2023

Wijnbar Het Eigendom: meer dan alleen goede wijn

Halverwege de levendige Witte de Withstraat bevindt zich Wijnbar Het Eigendom. Het gebouw, ontworpen in de jaren ’40, was het hoofdkwartier van de Vereniging Eigen Huis van de Witte de Withstraat. De naam Het Eigendom verwijst naar het eigen bezit van de vereniging. De vorige eigenaar heeft het pand in zijn oude glorie hersteld en dit zorgt voor een gemoedelijke en welkome uitstraling. Tien jaar geleden zijn Esther en Pieter den Haan – Mellegers als nieuwe eigenaren ingestapt en hebben er hun eigen succes van gemaakt.

Wine is bottled poetry 


Bij een wijnbar denken wij niet gauw aan het feit dat je daar ook kunt dineren, maar we laten ons graag het tegendeel bewijzen en stappen op een vrijdagavond vol goede moed naar binnen. De zaak bestaat uit een enorme bar met aan elke muur flessen wijn. Hoge tafeltjes voorin de zaak, afgewisseld met een restaurantgedeelte met lage tafels achterin. Vanaf de bovenverdieping heb je goed zicht op de bar en het terras. Zodra wij kenbaar hebben gemaakt aan sommelier Casper van Welzen, die inmiddels negen jaar bij Het Eigendom werkt, dat wij ons graag laten verrassen, kan de pret beginnen. 

Champagnegeheimen 

Er wordt een mooi glas huischampagne van Barons de Rothschild geschonken. We krijgen van Casper niet het geijkte verhaal over de druifsoort en hoelang die al dan niet op fles of het vat heeft gerijpt, maar we horen over de familie Rothschild die de stoute schoenen aan heeft getrokken door aan de familie Ruinart (misschien wel een van de mooiere champagnehuizen ter wereld) te vragen hoe zij nou hun champagne maken. 

Door het meebrengen van een kruiwagen goud is het ze gelukt om met enkele Ruinart-geheimen de Rothschild champagne te maken. Dit soort verhalen over de wijnen maakt dat Het Eigendom toegankelijk is voor een ieder, met of zonder verstand van wijn. Het verhaal blijft hangen en geeft een beetje extra sjeu. Uiteraard weet de sommelier ook alles over de druivensoorten en vat- of fles rijping, dus wanneer je daar meer van wilt weten ben je hier óók op de goede plek. 

Elk slokje moet fijn zijn, elk hapje moet fijn zijn.Casper van Welzen

Terug naar de basis 

Bij Wijnbar Het Eigendom zijn ze vorig jaar afgestapt van het vijf- of zeven gangen menu met bijpassend wijnarrangement. Pieter en Esther wilden terug naar de basis: leuke gerechtjes om te delen met een lekker glas wijn erbij. Zoals Casper zegt: "Elk slokje moet fijn zijn, elk hapje moet fijn zijn." Feit is dat ze zich op een drukke uitgaansstraat bevinden waar een heel gemêleerd publiek op afkomt, van toeristen, zakenmensen, families tot studenten. Het huidige menu sluit beter aan op de wens van de Witte de Withstraat-bezoeker. 

Gerechtjes om te delen  


De menukaart bevat onder meer twaalf kleine gerechtjes om te delen, variërend van koud tot warm, van vis en vlees tot vega. Naast deze opties zijn er ook diverse bijgerechtjes, waaronder dikke friet, artisjokhart of een salade van gepofte cherrytomaten. Ook de grotere eters onder ons komen niet te kort met de keus uit een Côte de Boeuf of Pluma de Ibérico Bellotta. 

Wij krijgen om te beginnen drie visgerechtjes: een tartaar van coquille, een lauwwarme octopus met burrata en rogvleugel met salsa verde en hazelnoot. De lauwwarme octopus laat ons versteld staan door de knapperige buitenkant met vlezige binnenkant, gecombineerd met het romige van de burrata. Bij deze visgerechtjes serveert Casper een vettere, kruidige Viognier, wat het geheel erg spannend maakt door de niet al te subtiele afdronk. 

De volgende ronde

Aansluitend krijgen we entrecote, Ibéricowang en geroosterde langoustines. De entrecôte wordt geserveerd in palingboter en is erg mals, de foie gras op een bedje van krokant deeg maakt het geheel compleet. De Ibéricowang met Aziatische twist door het gebruik van koriander, gember en kokos, maakt dat wij echt overtuigd zijn dat je bij Wijnbar Het Eigendom ook goed kunt dineren. We snoepen we nog wat van de dikke friet met Parmezaan en 'pan de cristal', oftewel glasbrood. 

De rode Barbera D’Alba, het zusje van de Barolo wijn, klopt bij deze ronde. De sommelier verstaat zijn vak. Eigenlijk zijn we meer dan voldaan, maar het dessert bestaande uit pure chocolade, framboos, crumble en gezouten karamel kunnen we toch niet laten voor wat het is en besluiten deze nog te delen. Een mooie afsluiter van een heerlijk diner. 

Toegankelijk eten en goede wijn  


Het Eigendom is teruggegaan naar de basis. Gewoon lekker en toegankelijk eten met goede wijn op de meest levendige straat van Rotterdam. Ze spelen in op de behoefte van de gast, met onder meer 38 open wijnen per glas, heerlijke gerechtjes, goed herkenbare borrelhappen en ruim 400 wijnen per fles. Casper bekijkt elke avond of er behoefte is onder de gasten aan een speciale fles. Dankzij het Coravin systeem kunnen deze flessen ook per glas worden geschonken en blijven ze van goede kwaliteit, maar zoals Casper aangeeft: "Vaak hoeven we ze niet eens te bewaren." 

In tegenstelling tot de meeste Rotterdamse horeca is Het Eigendom op maandag juist open om de mensen die zelf werkzaam zijn in de Rotterdamse horeca te kunnen bedienen. Ze zijn open van donderdag tot en met maandag vanaf 13.00 uur, op zaterdag vanaf 12.00 uur. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De Stoofboot: stoofvlees, friet en een biertje op de Rotte

Bar Alaska en Rivercity slaan de handen ineen voor de Stoofboot. Een rondvaart over de Rotte met stoofvlees, dekentjes, goed gezelschap en een biertje.

Waarom een dagje Rotterdam begint en eindigt bij Hotel New York

De Buik heeft een route uitgestippeld voor een dagje Rotterdam, te beginnen bij Hotel New York, dan de Maas en het centrum van de stad als uitgangspunt.

The Oyster Club waar fancy dining en het nachtleven elkaar treffen

Voor een volledige avondje uit, zit je bij the Oyster Club aan het Rodezand op de juiste plek. Begin met sushi en een cocktail en eindig op de dansvloer.