Allure: culinair kompas aan de haven

Op een zonovergoten dag ontdekken we een juweeltje aan de Entrepothaven op de Kop van Zuid: Restaurant Allure van Frank van Rijsbergen en Brian Bennink.

18 Sep 2023 Gaby Khan

blogger Tijdens het avondeten kijkt Gaby Chef’s Table en een paar keer per week uiteten is voor haar niet vaak genoeg. Haar liefde voor eten en passie voor schrijven is dan ook een gouden combinatie voor Gaby.

  • 18 Sep 2023

Allure: culinair kompas aan de haven

Rotterdam, met zijn bruisende haven en culturele diversiteit, herbergt een schat aan culinaire ervaringen. Op een zonovergoten dag ontdekken we een juweeltje aan de Entrepothaven op de Kop van Zuid: Restaurant Allure. 

Eigenaren Brian en Frank verwelkomen ons op een terras met uitzicht op de jachthaven. Met aandacht voor detail en een menu dat de grenzen van smaak verkent, is Allure een restaurant dat onze stad een stukje rijker maakt.

Aan het water 

Bij Allure wordt aan de kleinste details gedacht, wat meteen duidelijk is wanneer je het verzorgde terras betreedt. Met de mogelijkheid om zowel in de zon als in de schaduw te zitten, geniet je van een serene ambiance met uitzicht op de kabbelende jachthaven. Maître en eigenaar Brian Bennink straalt gastvrijheid uit terwijl gepassioneerd chef-kok en eigenaar Frank van Rijsbergen je meeneemt op een culinaire reis.

Een smeltkroes van smaken 


Allure heeft een identiteit die een verscheidenheid aan keukens omarmt. De avond opent met een Surinaamse bara en amuses die de smaken van India oproepen, zoals de pani puri. Het brood wordt geserveerd met botervarianten, waaronder een boter van zeesla en zwarte knoflook. Met Spaanse olijfolie en unieke zoutmengsels wordt de toon gezet voor wat nog komen gaat. 

Allure werkt nauw samen met zeven wijnleveranciers, wat resulteert in een wijnkaart met zorgvuldig gekozen combinaties. Wat opvalt, is hoe Allure rekening houdt met gasten met voedselallergieën. Een tafelgast met glutenallergie geniet mee met hetzelfde menu waarbij kleine dingen vervangen worden. 

Een 7-gangen avontuur 

Met een menu dat zowel voor lunch als diner geldt, kiezen we voor het 7-gangen avontuur om de volledige culinaire reis van Allure te ervaren. De eerste gang van piepkuiken, ansjovis, olijf, paprika en aceto balsamico zet de toon. De combinatie van Coeur de Boeuf, kombu, codium (beide typen zeewier, red.) en algen verrast, vooral in combinatie met de goed gekozen wijn. We drinken er een Hammel & Cie, Tage wie Diese 2021 bij, een lichtzure riesling uit Duitsland. 

Van slak tot truffel 


Van de presentatie van slak op drie verschillende manieren, elk vergezeld van complementaire smaken, maakt de combinatie met zoete pompoen indruk. De vierde gang, witvis leng met kaviaar, bisque, witte chocolade en pastinaak, is zonder twijfel de ster van de avond en een culinair meesterwerk dat nog lang nazindert. 

Het menu vervolgt met een kwartel geserveerd met een bitterbal van eendenlever, biet, asperge en een ambachtelijke jus, harmonieus begeleid door de Californische wijn Zinfandel Lodi. De desserts met aardbei, yuzu en basilicum én een finale met truffel, macadamia, femmes de virunga chocolade en tamarinde zijn een smakelijk vervolg van de avond. 

Een zoet einde 


Als afsluiter krijgen we de huisgemaakte bonbons. Met zorg ontworpen en rijk aan smaak, vormen deze kunstige lekkernijen het einde van onze avond. Van fruitige accenten tot weelderige chocolade: elke bonbon is een meesterwerkje op zich. De aandacht voor het slotstuk kenmerkt tevens de rest van de avond en voldaan sluiten we dan ook de avond af. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Zelf je eten bereiden of afmaken: je doet het bij deze 14 restaurants

Uit eten en zelf je eten voorbereiden of afmaken? Ontdek de leukste hotspots in Rotterdam voor bistro, hotpot, skewers en meer. Proef, deel en geniet!

Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.