Het is een koude vrijdagavond wanneer ik de Entrepothaven in Rotterdam binnenwandel. Ik stel mijzelf wederom de vraag hoe het toch mogelijk is dat ik dit stukje Rotterdam continue vergeet, terwijl het zo’n sfeervolle en unieke plek is. Een jachthaven met glimmende jachten, mooie winkels én horecazaken. Alleen de palmbomen missen in december. Maar de knipoog naar Saint-Tropez is zeker gemaakt.

Vanavond breng ik een bezoek aan restaurant Allure: een tasting van het zevengangenmenu. Door bekenden uit de omgeving hebben we al het één en ander vernomen: de keuken van Allure schijnt er één op niveau te zijn, maar wel voor een schappelijke prijs. We nemen de proef maar al te graag op de smaakvolle som.
Na de nette ontvangst aan de deur worden we naar onze tafel geleid. Doordat we naast de keuken zitten, kunnen we alles live volgen. Chef Terry Priem is aan het werk en ook Frank van Rijsbergen is voor ons geen onbekende; de Buik verkoos hem in 2014 al tot Rotterdams kooktalent. De keukenbrigade van Allure staat bekend om het koken op kleur en smaak. In combinatie met een perfect staaltje gastheerschap, hebben we alle ingrediënten voor een perfecte avond uit.
Culinaire reis

Onder het genot van een mooi glas champagne begint onze culinaire reis langs vele gerechten met bijpassende wijnen. Fijn detail: het wijnpraatje wordt niet ‘te moeilijk’ gemaakt; wanneer wij het karakteristieke glaasje rood ingeschonken krijgen van wijnhuis Geil uit Duitsland is het ijs voor de rest van de avond gebroken. We kiezen (natuurlijk) voor het wijnarrangement en starten de avond met een amuse van pompoencrème, gekarameliseerde gele biet, pompoenpitpoeder en rode biet. Hierna worden de twee koude voorgerechten geserveerd, uiteraard aangepaste porties en beiden vol van smaak. Mijn voorkeur gaat uit naar de Fazant met marbré pata negra lardo, witlof en goji bes. Maar de krab met kokkels doet er zeker niet voor onder.
Dé Kaaskar

De avond trekt langzaam aan ons voorbij terwijl de hoofdgerechten worden geserveerd: we starten met eend, groene kool en venkel. Door de toevoeging van pomelo en terriyaki wordt dit een mooi samenhangend geheel. Eigenlijk vind ik dit al een flink gerecht, maar ik besef dat ook het hoofdgerecht vis nog moet komen, dus ik neem het pijnlijke besluit niet alles op te eten. En dat loont: na het hoofdgerecht vis (poon met couscous) treedt de uitsmijter van de avond aan: een kaaskar met allure. Ik weet van gekheid niet meer hoeveel foto’s ik moet maken van dit kunstwerk op een kar. Dit tot grote irritatie van mijn tafelgenoot, die nu toch wel graag wil beginnen aan de kazen met bijpassende sherry.
Feestelijk zoet
Het diner afsluiten doen we uiteraard met feestelijk zoet. De Bombe Chocolade met tamarinde, macadamia en truffelijs is met recht een dessert te noemen. Wanneer de koffie met huisgemaakte friandises worden geserveerd, eindigt ons mooie avondje uit in de Entrepothaven. We fietsen voldaan over de imposante Willemsbrug richting het centrum, wetende dat we deze brug vaker zullen oversteken voor een bezoekje aan onze nieuwe vrienden bij Allure.
