Menig (food)festivalganger of Swan Market bezoek(st)er klinkt de naam Arzu ongetwijfeld bekend in de oren. Arzu stond er steevast, omringt door peanut-, salted caramel-, espresso-, magic-, coco- en mellowfudgebars en diverse soorten truffels. Een ruime maand geleden opende Arzu de deuren van haar nieuwe thuis: aan de Bergweg in Noord. Inmiddels heeft Arzu zeventien smaken foodbars te koop. Boven een zoete proeverij van diverse lekkernijen sprak De Buik met Arzu over haar nieuwe avontuur.
Van festivalkraampje naar eigen winkel

De keuken is sinds jongs af aan haar favoriete plek in huis. Naast het vele bakken en experimenteren, gaf de kleine Arzu ook haar eigen draai aan traditionele gerechten. Vrienden en familie wisten dan ook al lang hoe getalenteerd Arzu is: creaties gingen erin als zoete koek. Na de Swan Market en vele foodfestivals was het tijd voor de volgende stap: een eigen winkel!
De van origine Turkse wilde graag een plek net buiten het centrum en al snel viel de keuze op de Bergweg. Ze heeft vele plekken bezichtigd, maar de Bergweg won het van onder meer de Meent en Nieuwe Binnenweg. “Ik zie de Bergweg binnen nu en vijf jaar keihard ontwikkelen, ik zou hier graag pionier zijn.”
Selfies voor het goede doel

Eenmaal over de drempel loop je direct tegen de bar aan. Links kun je je jas ophangen aan de zelfgemaakte kapstok en aan het plafond hangen verschillende soorten flora. Veel accessoires zijn persoonlijke eigendommen: onder andere het kleurrijke marmeren bord aan de muur, maar ook de lampen gemaakt van augurkenpotten. Via de witte trap begeef je je naar de vide met zitplaatsen en een bijzondere plek: ‘The Wall of Donation’. Gasten kunnen vanaf twee euro een polaroidfoto laten maken en hun kiekje op de muur prikken. 100% gaat naar het goede doel, dat voor nu een project met zwerfkatten en zwerfhonden betreft. “Ik heb gewoon een zwak voor die diertjes,” verklaart Arzu de keuze.
Zoveel wensen, zoveel foodbars

De handgemaakte foodbars bestaan grotendeels uit karamel en chocolade, maar ook fudge- en notenbars zijn hier verkrijgbaar. Haar meest recente toevoeging is de tiramisubar. “Eén van mijn opmerkelijkste foodbars. Hij lijkt ontzettend op tiramisu, het enige verschil is dat ‘ie wat zwaarder en meer sticky is.” In tegenstelling tot de foodbars, zijn de truffels gezond en vegan. Afhankelijk per zoetigheid zijn beiden ook gluten-, suiker- en/of lactosevrij.
Huisgemaakte lunch

Naast foodbars kun je bij Arzu terecht voor lunch. Doe je tegoed aan bijvoorbeeld Nutella- of wonderlandpannenkoeken, een broodje mozzarella of ga op de gezonde tour met een kommetje oatmeal. Mijn tafelgenoot en ik kiezen de cinapple pannenkoeken, een broodje tonijn, een proeverij van verschillende foodbars en toasten met een Fentimans Curiosity Cola en Rose Lemonade. Beide gerechten worden gepresenteerd op een houten plankje. De proeverij is opgedeeld in twee delen: rechts de foodbars – tiramisu, salted caramel, cinapple, hazelbar en de bluevanilla – links de truffels op basis van kokos, cacao, noten en de ‘treasures’: dadels, cashewnoten, abrikozen.

De verwachtingen worden zeker waargemaakt. Mijn tafelgenoot kijkt verblijd op: “Precies zoals ik had gehoopt.” De foodbars voorzien in je dagelijkse zoetbehoefte: niet te veel en niet te weinig. De chocolade blijkt sticky en vol van smaak, zonder overige ingrediënten te domineren. Alles komt perfect tot z’n recht. De zoetigheden vertonen een rauw randje, de lunch evenzeer: handarbeid straalt ervan af. De pannenkoeken zijn dik, wat compact en de met kaneel besprenkelde appels zorgen voor de juiste verfrissing. De tonijnspread op het broodje is de romigheid zelve, met een vleugje citroen en gebalanceerde hoeveelheid kappertjes die voor de nodige intensiteit zorgen. Wij zijn verrast om te horen dat Arzu de lunch ook helemaal zelf bereidt.
Altijd energie en ideeën
Waar haalt de brunette de energie vandaan? En hoe bedenkt ze de smaken? “Ik ben waarschijnlijk gewoon een werkpaard,” antwoordt de eigenaresse. “Tijdens de festivaldagen ging ik dag en nacht door. Op een gegeven moment eindigde ik trillend op m’n benen. Tegenwoordig is een gemiddelde werkdag niet meer intensief.”

Arzu’s hoofd zit altijd barstensvol ideeën. Nieuwe smaken zijn bij de eerste uitwerking vaak meteen goed. “Ik denk dat dit mijn talent is.” Waren er vorige maand nog negen smaken te koop, staat de teller nu alweer op zeventien. Het plan is een assortiment bestaande uit veertig vaste smaken en wat seizoensgebonden foodbars. De eerstvolgende lanceringen worden een red velvet-, cheesecake-, wonderland- en bananasplitbar.
Next generation gebak

Dankzij Arzu’s festivalverleden zijn de foodbars lang houdbaar. Je kunt ze een maand bewaren op kamertemperatuur. De truffels 2-3 weken in de koeling. “Maar meestal komen gasten de volgende week terug voor nog een box,” lacht ze. “Veel gasten kopen de foodbars als cadeau of voor traktaties. Ik zie dit echt als de next generation taart of gebak, met als groot plusplunt de houdbaarheid.” Ben je in de buurt van Noord? Snoep ter plekke of neem een greep uit de selectie mee, dan ben je voorlopig weer even zoet.