Ayla: dineren met internationale allure op het Kruisplein

Bij Ayla aan het Kruisplein voor Rotterdam Centraal Station komen werelden samen. Van personeel tot menukaart: een restaurant met internationale allure.

31 Okt 2023 Wendy Dolk

blogger Wendy is dol op goed eten en lekkere wijn. Daarnaast is ze graag onder de mensen en deelt ze haar culinaire ervaringen aan een ieder die het horen wil.

  • 31 Okt 2023

Ayla: dineren met internationale allure op het Kruisplein

Rotterdamser, rauwer of echter dan Kruisplein wordt het niet. Gevestigd aan Kruisplein in het hart van Rotterdam bevindt zich restaurant Ayla. Een oase van rust in de hectiek van de binnenstad. Een plafond met een bloementuin, de indrukwekkende bar en de enthousiaste dj zijn verrassende elementen.

Urban meets Asian 


De ronde zitjes voor grote groepen, de lange zachte banken en een tafel die breed genoeg is om gezellig naast elkaar te zitten: bij Ayla is goed nagedacht over de tafelpositionering. Wanneer wij naast elkaar op de comfortabele bank hebben plaatsgenomen, valt ons de 'Urban meets Asian'-sfeer op. 

Die sensatie wordt veroorzaakt door de rauwe muurschildering die in contrast staat met de enorme bossen bloemen die uit het plafond steken, het kleurenpalet en het gebruik van materialen. De dj draagt bij aan het stadse gevoel door de plaatjes die hij draait met een goede beat. Toch voelt het bij Ayla kalm en relaxed. Wanneer we nog een klein stukje doorlopen, komen we in een andere ruimte terecht. We laten ons vertellen dat deze City Garden Room af te huren is voor grote groepen. 

Internationale staf 

De gasten van Ayla komen uit alle windstreken, zo ook het personeel. Onze gastheer, de uit Portugal afkomstige João, vertelt dat er veel toeristen komen in deze metropolitische gelegenheid. Mede gezien de ligging nabij Rotterdam Centraal Station, in het hart van de stad, is dit een populaire plek voor wereldse gasten.

Het is daarom fijn dat het personeel ook internationaal georiënteerd is, want hoe leuk is het als jij uit Spanje komt en jouw ober gewoon Spaans tegen je terugpraat? Dat de focus op de internationale doelgroep ligt is ook te zien aan de website, deze is volledig Engelstalig. De menukaart sluit hier uitstekend op aan. Er staan gerechtjes op vanuit de hele wereld die je met elkaar kunt delen. 

Awardwinning cocktails 


Bij Ayla zit je goed als je van cocktails houdt. Op de kaart vind je met name unieke cocktails, maar ook oude oude vertrouwde cocktails zijn te bestellen, zoals de pornstar martini en caipirinha. Holy Communion is de naam van een cocktail die in de prijzen is gevallen, dus wie zijn wij om deze dan niet te proberen? 

De zure doch kruidige cocktail met rode port, cacao en hazelnoot smaakt naar de herfst, helemaal naast onze andere cocktail Summer in Venice. Deze cocktail heeft een lekker bubbeltje door de prosecco en de smaak van zomers fruit domineert. Herfst versus zomer. Beide cocktails zijn goed op smaak en de presentatie is top. 

Wereldgerechtjes 


Twee gerechten per persoon om te delen is het uitgangspunt. Wij pakken iets meer uit en beginnen met oesters met een topping van passievrucht en haringkaviaar. De passievrucht en kaviaar zorgen voor een verfrissende en knapperige bite. Ook de niet-oesterliefhebber zal deze bereiding zeker kunnen waarderen. 

De bekende pimientos de padrón en een plankje brood met aioli komen op tafel gevolgd door de soft shell crab. De gefrituurde krab wordt geserveerd met een bisquepuree en citroen. De frituurbereiding van de krab levert een knapperige buitenkant op die mooi contrasteert met de zachte, sappige krab eronder. Het gerechtje is zeer vol van smaak. 

Verrassende combinaties 


Daarna worden wij verrast met ketjap-geglazuurde paddenstoeltjes op een bedje van wasabi-erwtenpuree; een niet eerder gegeten combinatie maar wel één die voor herhaling vatbaar is. De volle umami smaak en de pit van de wasabi in combinatie met de krokante paddenstoeltjes zorgen voor een super mondgevoel. 

Naast deze heerlijkheid serveren ze een burratasalade begeleid door pata negra en daarna volgt een bordje met St. Jacobsschelpen met gepekelde courgette, cashewnootjes en een basilicum-ponzuschuim. De coquilles hebben een mooie garing en de combinatie is zeer fris. 

Blending Worlds 

Wij zijn voldaan maar een dessert mag niet ontbreken volgens João, dus gaan we voor het witte chocolade-ijs met een crème van lychee en amandelkruim. De romige volle smaak van de chocolade samen met de frisse tonen van de lycheecrème en de knapperige amandel is een fijne afsluiter van een smaakvolle en sfeervolle avond. 

Op de menukaart staat: Blending Worlds, en dat is exact de juiste omschrijving voor Ayla, haar gasten, het menu, het personeel, het interieur en de gehele avond beleving. Het beste uit velen werelden komt bijeen in Ayla. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Bij Sumeyra in Rotterdam-West doe je een bakkie en je Bulgaarse boodschappen

Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.

Van tap tot tafel: de culinaire verrassing van Kaapse Maria

Kaapse Maria aan de Mauritsweg heeft meer in de mars dan alleen de 24 taps met bier en ciders: verrassende gerechten en een gastvrije sfeer voor iedereen.