Rotterdamser, rauwer of echter dan Kruisplein wordt het niet. Gevestigd aan Kruisplein in het hart van Rotterdam bevindt zich restaurant Ayla. Een oase van rust in de hectiek van de binnenstad. Een plafond met een bloementuin, de indrukwekkende bar en de enthousiaste dj zijn verrassende elementen.
Urban meets Asian

De ronde zitjes voor grote groepen, de lange zachte banken en een tafel die breed genoeg is om gezellig naast elkaar te zitten: bij Ayla is goed nagedacht over de tafelpositionering. Wanneer wij naast elkaar op de comfortabele bank hebben plaatsgenomen, valt ons de 'Urban meets Asian'-sfeer op.
Die sensatie wordt veroorzaakt door de rauwe muurschildering die in contrast staat met de enorme bossen bloemen die uit het plafond steken, het kleurenpalet en het gebruik van materialen. De dj draagt bij aan het stadse gevoel door de plaatjes die hij draait met een goede beat. Toch voelt het bij Ayla kalm en relaxed. Wanneer we nog een klein stukje doorlopen, komen we in een andere ruimte terecht. We laten ons vertellen dat deze City Garden Room af te huren is voor grote groepen.
Internationale staf
De gasten van Ayla komen uit alle windstreken, zo ook het personeel. Onze gastheer, de uit Portugal afkomstige João, vertelt dat er veel toeristen komen in deze metropolitische gelegenheid. Mede gezien de ligging nabij Rotterdam Centraal Station, in het hart van de stad, is dit een populaire plek voor wereldse gasten.
Het is daarom fijn dat het personeel ook internationaal georiënteerd is, want hoe leuk is het als jij uit Spanje komt en jouw ober gewoon Spaans tegen je terugpraat? Dat de focus op de internationale doelgroep ligt is ook te zien aan de website, deze is volledig Engelstalig. De menukaart sluit hier uitstekend op aan. Er staan gerechtjes op vanuit de hele wereld die je met elkaar kunt delen.
Awardwinning cocktails

Bij Ayla zit je goed als je van cocktails houdt. Op de kaart vind je met name unieke cocktails, maar ook oude oude vertrouwde cocktails zijn te bestellen, zoals de pornstar martini en caipirinha. Holy Communion is de naam van een cocktail die in de prijzen is gevallen, dus wie zijn wij om deze dan niet te proberen?
De zure doch kruidige cocktail met rode port, cacao en hazelnoot smaakt naar de herfst, helemaal naast onze andere cocktail Summer in Venice. Deze cocktail heeft een lekker bubbeltje door de prosecco en de smaak van zomers fruit domineert. Herfst versus zomer. Beide cocktails zijn goed op smaak en de presentatie is top.
Wereldgerechtjes

Twee gerechten per persoon om te delen is het uitgangspunt. Wij pakken iets meer uit en beginnen met oesters met een topping van passievrucht en haringkaviaar. De passievrucht en kaviaar zorgen voor een verfrissende en knapperige bite. Ook de niet-oesterliefhebber zal deze bereiding zeker kunnen waarderen.
De bekende pimientos de padrón en een plankje brood met aioli komen op tafel gevolgd door de soft shell crab. De gefrituurde krab wordt geserveerd met een bisquepuree en citroen. De frituurbereiding van de krab levert een knapperige buitenkant op die mooi contrasteert met de zachte, sappige krab eronder. Het gerechtje is zeer vol van smaak.
Verrassende combinaties

Daarna worden wij verrast met ketjap-geglazuurde paddenstoeltjes op een bedje van wasabi-erwtenpuree; een niet eerder gegeten combinatie maar wel één die voor herhaling vatbaar is. De volle umami smaak en de pit van de wasabi in combinatie met de krokante paddenstoeltjes zorgen voor een super mondgevoel.
Naast deze heerlijkheid serveren ze een burratasalade begeleid door pata negra en daarna volgt een bordje met St. Jacobsschelpen met gepekelde courgette, cashewnootjes en een basilicum-ponzuschuim. De coquilles hebben een mooie garing en de combinatie is zeer fris.
Blending Worlds
Wij zijn voldaan maar een dessert mag niet ontbreken volgens João, dus gaan we voor het witte chocolade-ijs met een crème van lychee en amandelkruim. De romige volle smaak van de chocolade samen met de frisse tonen van de lycheecrème en de knapperige amandel is een fijne afsluiter van een smaakvolle en sfeervolle avond.
Op de menukaart staat: Blending Worlds, en dat is exact de juiste omschrijving voor Ayla, haar gasten, het menu, het personeel, het interieur en de gehele avond beleving. Het beste uit velen werelden komt bijeen in Ayla.