De Buik ging langs bij Baek en doet hieronder verslag. Naast een ode aan de zaak, waar het altijd gezellig is, spraken we ook met eigenaar Joost en leerden we wat over het verleden van de plek. Maar het gaat uiteraard ook over de beroemde hamburger van Baek.
Het weekend begint bij Baek

Stap op een willekeurige vrijdagavond Baek Rotterdam binnen en je voelt meteen: het weekend is begonnen. Zelfs op een druilerige avond bruist het volledig overdekte, verwarmde terras en binnen klinkt het geluid van klinkende glazen en lachende mensen.
Al acht jaar vind je Baek op de hoek van Blaak en Keizerstraat en eigenaren Joost en Peter, die vaak zelf achter de bar te vinden zijn, noemen het trots ‘de huiskamer van Rotterdam’ – een gezellig eetcafé, restaurant en kroeg in een.
En daar is niks aan gelogen. Want of je nu zin hebt in een koud getapt biertje, een sappige burger, een écht bakkie Rotterdamse koffie of de lekkerste club sandwich van de stad, bij Baek kan het zes dagen per week allemaal.
Een bonte verzameling gasten
Binnen bij Baek zie je een bonte verzameling gasten: van zakenlui die na een lange dag ontspannen, studenten die hun tentamen successen vieren met een biertje, een ietwat zenuwachtige eerste date tot vriendengroepen die het weekend feestelijk inluiden.
De mix van mensen zorgt voor een speelse en levendige sfeer die je door de hele zaak kunt voelen. Ook wanneer je alleen binnenkomt zorgt deze sfeer er wel voor dat je met een paar nieuwe vrienden de deur uitloopt.
De bar als voorgerecht van de avond

De bar is een prima plek om nippend aan een biertje te wachten op een tafeltje. Met acht bieren op tap, een scala bieren op fles en een verrassend assortiment aan alcoholvrije bieren zit er voor een ieders smaak wat tussen.
Baek is huiselijk, industrieel en gezellig. De verschillende soorten zitjes zorgen voor een fijne dynamiek. Mensen drinken een biertje aan de bar, pakken een spelletje uit de spelletjeskast terwijl ze hangen in de banken en fauteuils of genieten van hun etentje aan tafel.
Een prachtige plek om te zitten is aan de torenhoge ramen, hierdoor heb je goed zicht op de stad.
Kwalitatieve klassiekers zonder poespas

De menukaart, die wordt aangevuld met specials van het krijtbord, bestaat uit kwalitatieve klassiekers en is niet te ingewikkeld. De gerookte makreel is licht ziltig en rijk van smaak. De gekarameliseerde ui geeft een gewenst zoetje en met de friszure granny smith is dit voorgerecht een perfecte opener.
Maar de echte ster is natuurlijk de alom geprezen hamburger. De presentatie, met het mes stoer rechtop in de burger, onthult direct dat dit een winnaar is. Kwaliteitsvlees, crunchy bacon, gesmolten oude kaas voor gewilde romigheid en knapperig brood wat stevig genoeg is om de sappige burger aan te kunnen, plus de licht pittige saus tillen deze burger naar het volgende niveau.
Eigenlijk is er dan geen plek meer voor dessert, maar de buurtafel overtuigde ons om Baek’s chocolate bar te bestellen. En blij toe! Zachte chocolade, knapperige pinda’s en een romig bolletje witte chocolade ijs vormen met een fris aardbeitje een heerlijk dessert. Samen met een Rotterdams bakkie van Giraffe Coffee Roasters een heerlijke afsluiter van de avond.
Geen ondernemers maar liefhebbers

Joost en Peter leerden elkaar kennen tijdens hun studie vrijetijdsmanagement en deelden een liefde voor horeca. Na beide bij gerenommeerde Rotterdamse horeca de fijne kneepjes te hebben geleerd was het tijd om samen hun droom na te jagen. Ze wilden een concept waar je gemakkelijk en lekker kon eten en kon genieten van een fijne sfeer, geen poespas en lekkere bieren.
Joost noemt zichzelf geen ondernemer maar een liefhebber van het vak, wat voelbaar is als hij perfect getapte biertjes op een dienblad zet, een doek over zijn schouder gooit en nieuwe gasten verwelkomt en naar een tafel begeleidt.
Joost vertelt: “Toen dit pand op de hoek Blaak vrijkwam, moesten we er wel even doorheen kijken. Er moest veel gebeuren, de locatie was toen nog redelijk onbekend voor de doelgroep waar we ons met Baek op wilde richten, maar we namen de stap.” Na maanden verbouwen, het terugbrengen van de ziel in het pand werd Baek geboren en vonden mensen hun weg naar de inmiddels niet meer weg te denken huiskamer van de stad.
De naam? Één van de vaste gasten bij Joost zijn vorige baan heette Baak en dat werd omgedoopt naar Baek. Want dat klinkt gewoon wel lekker. En gelijk hebben ze. Kort, krachtig en het heeft ergens iets lekker Rotterdams. Wist je trouwens dat het ook nog een knipoog is naar hoe Blaak werd geschreven voor het werd gedempt? Toen heette het de Blaeck.
Baek trekt volle zalen
Baek heeft de luxe dat ze op een doorsnee vrijdagavond tot wel drie keer vol gaan en zo een 120 man van een tafeltje kunnen voorzien. Reserveren is dus aan te raden, alhoewel het wachten aan de bar absoluut geen straf is. Wanneer we voldaan de jassen aantrekken en weglopen, zien we dat de volgende gasten enthousiast aan tafel worden gezet. Na vanavond snappen we dat wel.