Eindelijk is er weer horeca in voormalig zwemparadijs Tropicana. Na tien jaar sloot restaurant Aloha afgelopen zomer haar deuren, maar vanaf nu kun je gewoon weer terecht op het terras met het beste uitzicht van Rotterdam. De Buik maakte alvast kennis met de nieuwe kaart van Bar Stroom.
Aan het uitzicht is niets veranderd

En ook bij binnenkomst is het nog onmiskenbaar Tropicana. Zo kun je er nog steeds wandelen door de oude wildwaterbaan. Wel heeft het interieur een lik blauwe verf gekregen en zijn er nieuwe zitjes te vinden. Daardoor voelt het fris en ruim, zonder dat het afbreuk doet aan de oude glorie.
Nieuw is de doorbraak naar de ‘dome’, waardoor je zó in het midden van de koepel staat. Daar wordt natuurlijk al ruim tien jaar niet meer gezwommen, maar in het pand van BlueCity zijn allerlei (food)ondernemers gevestigd die samen een ‘blauwe economie’ vormen: verschillende circulaire stromen die elkaar overlappen. Zo gebruikt Rotterzwam de koffieresten van o.a. Bar Stroom voor het kweken van oesterzwammen, die je vervolgens weer terugvindt op de kaart.
Circulaire klassiekers en duurzame nieuwkomers

Op vrijdag 19 april gingen de deuren open voor publiek, voorlopig alleen met een circulaire borrelkaart. Want ook bij Bar Stroom belanden de producten die andere ondernemers in BlueCity maken dus gewoon weer op je bord - of plank.
Zo kan de legendarische Rotterzwam bitterbal natuurlijk niet ontbreken. Naast deze oude bekende ligt er nog veel meer lekkers op de circulaire borrelplank. Denk aan flatbread met hummus, fermented pickles en kimchi.
De plantaardige köfte uit de FoodHub van Blue City is wat ons betreft een favoriet: deze snack heeft een malse structuur en is goed gekruid. Samen met de harissa mayo steelt deze de show op de nieuwe borrelplank.
Verandering op je bord én in je glas

Niet alleen de borrelhappen zijn circulair, ook in je glas zwemmen ze hier tegen de stroom in. Op de drankenkaart vind je mocktails gemaakt met de limonades van de Roze Bunker, zoals de frisse gember mocktail met gerookte limoen.
De wijnen zijn zo veel mogelijk biologisch of natuurwijn, zoals die van Retour de France. Een eerlijke wijn in een circulaire fles, die niet in de glasbak verdwijnt maar wordt schoongemaakt en weer opnieuw gevuld.
Voor diner schuif je hier in juni aan

Maar Pepijn Schmeink maakte voor ons alvast een proefmenu. Als bekende Rotterdamse chef en als tovenaar met plantaardige ingrediënten stelde hij de menukaart van Bar Stroom samen. Op die menukaart vind je straks, net als bij de borrelhappen, circulaire gerechten uit de FoodHub van BlueCity.
Zo kun je genieten van falafval: falafel gemaakt van restgroenten, geserveerd met flatbread en gele erwten hummus. De plantaardige köfte van de borrelplank vind je ook weer terug in de kimchi burger, samen met pindasaus, gefrituurde uitjes en vegan mayonaise.
De oesterzwammen proef je bij Bar Stroom niet alleen in de Rotterzwam bitterbal, maar ook in de Rendang Special met seitan, gele rijst en pickled slaw. Een smaakvol plantaardig alternatief voor dit klassieke Indische vleesgerecht.
Circulair genieten op Rotterdams mooiste terras

Op de dinerkaart is het dus nog even wachten, maar je kunt nu al genieten van de circulaire borrelhappen en drankjes op dit iconische terras, met uitzicht over de Maas. En voor de geboren en getogen Rotterdammer: als je er dan toch bent, kun je meteen wat jeugdherinneringen ophalen met een rondje door de dome of wildwaterbaan.