Bedevaartsoord voor lekkerbekken aan de Oostzeedijk Beneden

De Buik ging langs bij deze tapasbar met niveau en sprak met eigenaar Awinas Paragh en sommelier Rick Caro over de wijnen, gerechten en de gemoedelijke sfeer.

2 Feb 2024 Dijlan van Vlimmeren

blogger Culinair journalist Dijlan van Vlimmeren is bezeten van eten. Ze schrijft vanuit haar eigen tekstbureau Panna Cotta.

Bedevaartsoord voor lekkerbekken aan de Oostzeedijk Beneden

Je kunt naar Lourdes lopen of nog verder naar Santiago de Compostella. Of je zoekt je heil in eigen stad. De Hemel op Aarde aan de Oostzeedijk Beneden is het bedevaartsoord van Rotterdam bij wie goed eten én goede wijn een zegen zijn.

De Buik ging langs bij deze tapasbar met niveau en sprak met eigenaar Awinas Paragh en sommelier Rick Caro over de wijnen, de (nieuwe) gerechten en de gemoedelijke sfeer.

​Minder Maria, meer wijn


Ze staan er niet allemaal meer. Een aantal Mariabeelden ligt gestapeld in de opslag. Ze bij het grofvuil neerzetten of verpatsen op Marktplaats, dat kon eigenaar Awinas Paragh niet over zijn hart verkrijgen. “Ik ben niet religieus maar je weet het nooit, weggooien brengt mogelijk ongeluk.”

Minder Maria, meer wijn. Met een nieuwe en uitgebreidere wijnkaart, geselecteerd door sommelier Rick Caro, is De Hemel op Aarde op papier wat aardser geworden, maar op de tong juist niet. Daar plassen mede dankzij deze wijnen heel wat extra engeltjes over.

​Krachtpatsers of liever zwoel en kruidig?


De spätburgunder van Weingut Hench, afkomstig van hetzelfde hoogwaardige terroir in Bürgstadt in de Zuid-Duitse regio Franken als de beroemde wijnen van Paul Fürst, is zo’n juweel: licht rood fruit, mooie tannines, die de nodige structuur geven zonder blokkerig te zijn.

Van een heel andere orde, die uit de categorie krachtpatsers, is de chardonnay van Château Saint-Roch van de familie Stroetmann uit de Limoux, een van de warmste plekken van Frankrijk en daardoor veel rijp geel fruit. Liever zwoel en kruidig? Probeer dan de Amarone van het familiebedrijf Tommasi uit Pedemonte in het hart van de Valpolicella.

​Negen witte wijnen en acht rode wijnen per glas

Alle wijnen zijn Europees omdat Rick het onnodig vindt dat flessen zoveel duizenden kilometers verscheept worden. “Het zijn overwegend Europese druiven die in de Nieuwe Wereld zijn aangeplant. Waarom zou je iets van heel ver halen wat dichterbij verkrijgbaar is?”

In de zevende hemel zijn ze zelf met Coravin. Dit luchtvrije bewaarsysteem maakt dat ze bij De Hemel op Aarde negen witte wijnen en acht rode wijnen per Riedel-glas schenken. Solodrinkers, omdat de tafelgenoot zwanger of de bob is, kunnen ze voortaan ‘iets uit het andere segment’ laten proeven, want Coravin verlengt de houdbaarheid dermate dat aangebroken flessen geen verloren kosten zijn.

​Tapasbar met niveau


Officieel is De Hemel op Aarde een tapasbar, die in 2011 werd overgenomen door het echtpaar Awinas en Natascha Paragh. Bij een tapasbar denk je in Nederland al gauw aan albóndigas, kippenvleugels en tortilla. Zo’n tapasbar is De Hemel op Aarde nadrukkelijk niet. Of beter gezegd niet meer. Het niveau is gaandeweg een flink aantal treetjes omhooggegaan.

De Hemel op Aarde is anno 2024 luxe tapas, shared finedining, met nadruk op fine. Met een blik die verder reikt dan Spanje. Kalfszwezerik met schorseneren en truffeljus, tiradito van hamachi met aji amarillo, zoete aardappel en passievrucht, terrine van eendenlever met paling en een rode uiencompote, ossenhaas en Wagyu picanha van de Big Green Egg, taco’s van gyozavellen gevuld met pekingeend of rendang, dát werk.

Eigenlijk is de Hemel op Aarde een fusion restaurant met de huiselijkheid en de gemoedelijke prijzen van een tapasbar. Voor de hemelse happen betaal je tussen de 5 en 20 euro.

​Compacte kaart met gelukkig ook nog de klassiekers


De kaart is tevens wat compacter gemaakt, lees: minder keuzestress en wisselt met de seizoenen mee. Gebleven zijn de dadels gevuld met amandel in gerookt katenspek, de kroketjes gevuld met Jámon Serrano Ibérico Bellota, serranoham van premiumkwaliteit en geserveerd met aioli en de hemelse modder, een moussemix van witte chocolade, bruine chocolade en pistache.

Die staan al sinds mensenheugenis (lees: 21 jaar) op de kaart, daar komen de gasten speciaal voor naar de Oostzeedijk Beneden. Zou Awinas deze gerechten van de kaart afhalen, dan zou het klachten regenen. “Wij staan voor constante kwaliteit. Als je vijf keer per jaar bij ons zou eten, eet je vijf keer even goed.’’

​Gemoedelijke sfeer doet je thuis voelen


Een andere stabiele factor is de losse, gemoedelijke sfeer. “Je hoeft niet rooms, en al helemaal niet roomser dan de paus, te zijn om je hier thuis te voelen,” oordeelt Rick Caro, die begin vorig jaar de overstap heeft gemaakt van HMB naar De Hemel op Aarde.

“De Hemel op Aarde was altijd al mijn stamcafeetje. Op maandagavond na een lange lesdag op de Wijnacademie had ik geen zin meer om te koken. Dan at ik bij Awinas.”

​De perfect matchende wijn vinden is de uitdaging

Zelfs voor een ervaren sommelier als hij is De Hemel op Aarde een ‘leuke uitdaging’. “Wine pairing is lastig omdat gasten per ronde de meest uiteenlopende gerechten tegelijkertijd bestellen. Mijn kick zit ‘m erin om er snel achter te komen welke allrounder de gast kan waarderen.”

“De Hemel op Aarde is een heel dynamische werkomgeving. Je hebt veel meer passanten dan bijvoorbeeld bij HMB. Awinas is zo’n ondernemer die nooit nee zegt. Je moet à la minute kunnen schakelen. Daarin schuilt de charme van mijn baan.”

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dit zijn de tien beste terrassen volgens Rotterdam, stem nu op jouw favoriet!

Welk terras verdient jouw stem in de zoektocht van Ondernemen010 en de Buik naar het mooiste terras van 2025?

Hangen, zingen, dansen en spellen spelen: het kan allemaal bij De Raaf

Het monumentale pand van Station Noord krijgt nieuw leven ingeblazen: De Raaf. De Buik spreekt eigenaren Melvin Oostrum en Mickey Fentross.

Vietnamese familiegerechten proeven bij Madame Saigon

De Buik ging langs bij Madame Saigon, de dromerig gedecoreerde Vietnamees, net om de hoek van de Witte de With-straat.