Tasting-menu bewijst: Het Eigendom is meer dan een wijnbar

Wijnbar het Eigendom heeft niet alleen mooie wijnen, maar ook het eten is een uitje naar de zaak waard.

26 Feb 2018 Claire Tuns

blogger Claire was hoofdredacteur bij de Buik van 2018 tot 2021.

  • 26 Feb 2018

Tasting-menu bewijst: Het Eigendom is meer dan een wijnbar

Esther en Pieter den Haan namen bijna vijf jaar geleden Wijnbar het Eigendom op de Witte de Withstraat over. Na vier jaar werd hun harde werk beloond met de titel ‘Beste Wijnbar van Nederland’. Op de wijnkaart staan maar liefst 174 verschillende wijnen, variërend van € 3,90 per glas tot € 650,- per fles. Nog steeds te weinig keus? Dan kun je naar het leren boekje vragen. Dit handgeschreven boekje bevat alle wijnen die je buiten de kaart om kunt bestellen. Sommeliers Maarten van Vessem en Duco de Leeuw weten alles van wijn, maar Het Eigendom serveert daarnaast ook een heel behoorlijk diner.

Voor de leken en mensen met keuzestress, biedt het personeel graag hulp. De sommeliers adviseren je maar al te graag over de wijnen en ook op de menukaart staat bij elk gerecht een wijnsuggestie. En als wij dan ook nog advies mogen geven: kies het tasting-menu met bijpassend wijnarrangement, zodat je de beste gerechten uit de keuken van chef-kok Etienne Kool en souschef Nick van Eijk kunt proeven. 


Het verrassingsmenu 

Het is flink koud op de vrijdagavond dat wij Het Eigendom binnenstappen. Hier spelen ze mooi op in met de amuse: erwtensoep met schuim van rookworst. Een lekker gerecht om mee op te warmen. Vervolgens wordt er een glas malbec rosé van het wijnhuis Alma Negra ingeschonken. Deze klassiek gemaakte mousserende wijn is licht aards en heeft een mooi bittertje. Past goed bij het volgende gerecht: oesters met zoetzure koolrabi en lotuswortel, zeewierchips en gemberschuim. Voor oesters mag je mij altijd wakker maken en al helemaal voor deze; het zoetzuur geeft een mooie twist aan de zilte smaak van de oester en de zeewierchips voegt een krokante bite toe.  


De volgende wijn is de 7 Fuentes van wijnhuis Suertez del Marqués. Mooi detail is dat Maarten eerst netjes een eigen glas inschenkt om er zeker van te zijn dat er geen kurk in de wijn zit. “Deze wijn is deels opgevoed op betonnen cuve. Druiven van vulkanische, pre-phyloxera grond, dit geeft de wijn complexiteit mee. Iets beton in de neus ook, kruidig klein besfruit en een lange afdronk”, aldus Maarten. Deze uitgebreide uitleg belooft veel goeds. Bij de wijn wordt een heilbot geserveerd, die koudgerookt is op de Big Green Egg. Erbij een salade van du puy linzen, gemarineerde cantharel, champignon en oude aceto balsamico. De heilbot is heel dunnetjes gesneden en smelt bijna op je tong. 

Captain’s dinner 


Dat Het Eigendom mooie en bijzondere wijnen heeft is duidelijk. Maarten schenkt een Cuvee XII van wijnhuis Apostelhoeve in Maastricht, een van de oudste wijnbedrijven die ons land rijk is. De zuren zijn mooi in balans en de wijn heeft een kalkachtige toets in de afdronk. Hij past mooi bij het Iberisch buikspek à la Captain’s dinner: krokant buikspek met kapucijnercrème, augurkgel, pomme souflé, gepofte sjalot, zoutzure romanesco en piccalilyschuim. Het buikspek is zachtgegaard en de bijgerechten vullen mooi aan. 

We gaan over op een rode wijn: de zweigelt van wijnmaker Josef Umathum. De lichte bramen en kruidigheid van deze wijn in combinatie met de goede zuren passen goed bij de longhaas die we krijgen. Deze gebakken Maas-Rijn-IJssel longhaas wordt geserveerd met bloedworst, krullen van eendenlever en rozemarijnsaus. 

Don PX Gran Reserva 1987 


Er wordt ons gevraagd of we het menu willen uitbreiden met een kaasplank. We weten echter dat er ook nog een dessert op ons staat te wachten en we beginnen aardig vol te raken. We besluiten nee te zeggen tegen de kaasplank, zodat we de pecan-karameltaart tot de laatste kruimel kunnen opeten. De reep heeft wat weg van een Snickers, maar dan veel romiger. Als afsluitende wijn krijgen wij een Don PX Gran Reserva 1987 van het wijnhuis Bodega Tº Albalá. Maarten: “De gedroogde druiven en dertig jaar lagering geven deze wijn complexe aroma’s van koffie, karamel en bittere chocolade.” Normaal geef ik mijn dessertwijn stiekem door aan mijn tafelgenoot, maar deze uit 1987 hou ik lekker voor mezelf.

Halfvolle glazen schenken ze niet bij de wijnbar, maar mocht je het willen, dan kun je opteren voor een BOB-arrangement. Voldaan en licht aangeschoten verlaten wij de zaak, maar we komen zeker snel weer terug.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Trandem opent zondagse wijnbar boven Hofplein

Een pop-up wijnbar op de 10e verdieping boven het Hofplein, daar moet je bij zijn. Ga naar Trandem, maar wees er snel bij.