'Your waitress will be with you shortly," Met By Jarmusch heeft Rotterdam zijn eerste echte breakfast diner, een Amerikaans cultuur icoon met stevige Rotterdamse roots. Lekker, niet ingewikkeld eten, met klassiekers, maar ook al het lekkers van nu. De Buik mocht proef eten en sprak met de twee creatieve geesten achter deze nieuwe tent in het Industriegebouw.
Al’s Diner in Happy Days, The Peach Pit in Beverly Hills 90210, Monk’s Cafe in Seinfeld, geen enkel type restaurant is zo aanwezig in de Amerikaanse pop-cultuur als de diner. Rode leren banken, chromen afwerking, lange bar en neon signs aan de muur. Een menu met milkshakes, burgers, eggs-anyway-you-like-it en koffie uit een grote kan direct in je beker. De diner is nooit echt een succes geweest buiten de Verenigde Staten van Amerika, net als een ander typisch Amerikaanse horeca-icoon: de deli. Daar probeert Ruben Venema nu verandering in te brengen. Binnenkort opent hij - bijgestaan door zijn maat Tjeerd Hendriks - By Jarmusch, een American Diner op modern Hollandse wijze. Ze keken ze goed naar Coffee & Cigarettes, de hipster-cult-film van Jim Jarmusch.

Zwarte buizen
De geest van Jarmusch hangt in deze diner, toch oogt de zaak vooral Hollands. Het Hollands van de jaren vijftig, van Gispen en van architect Maaskant. Dat is niet verrassend, want By Jarmusch bevindt zich in het door Maaskant ontworpen Industriegebouw aan de Goudsesingel. Het is wel knap, het oog voor Maaskant's details is indrukwekkend. Let op de buizen, die het Industriegebouw vooral aan de balkonzijde sieren, ze komen terug in de lampen, in de banken en in de krukken. Ook de wijdsheid van het gebouw komt volop terug in de inrichting van By Jarmusch: de lange toog - die bijna synoniem staat voor de American diner - strekt bijna 20 meter. De banken met booths zijn groot. De hoogte, die alle ruimtes aan de plintzijde van het Industriegebouw hebben, resoneert fijn met de inrichting. Een gigantische muurschildering van Bier & Brood - naar een scene van Coffee & Cigarettes - maakt het geheel af.

“Your waitress will be with you shortly”
De kaart is overzichtelijk, afgemeten zelfs, praktisch niets wordt uitgelegd. Voorkennis van de Amerikaanse keuken is een vereiste of je spreekt iemand van de prettige bediening aan. Niet voor niets is het motto: “your waitress will be with you shortly”. Hamburgers, allerhande eiergerechten, inclusief de nu al beruchte steak & eggs, sandwiches en pancakes. Maar ook smoothies, een açai en een fruit bowl, sappen en salades. Ruben noemt dit eenvoudigweg: “klassiek maar wel van nu.” Om de combinatie van burgers en gezond aan te kunnen, hebben ze een kok van Spirit en een kok van Holy Smoke aangetrokken. “Een makkelijke, kwalitatief hoogstaande kaart. Waar je gewoon kan bestellen wat je wil en wanneer je het wil. Dus als je gember bij je açai wil, dan krijg je gember bij je açai en je kunt de hele dag alles krijgen.” De hele dag is van 8 tot 4.

Werkdag of kater?
Als alles lekker loopt dan volgt er later ook nog een avondopening en als de vergunning voor alcohol rond is komen er ook cocktails. Ontbijtcocktails wel te verstaan, want By Jarmusch blijft een breakfast diner. Denk aan een Bloody Mary, een Prairie Oyster of een Mimosa. Uiteraard komt er ook bier (liefst blikken met Budweiser). Ook zullen er veel Amerikaanse frisdranken komen, in een oogopslag zagen we al Dr. Pepper op tafel verschijnen. Naast de cocktails is er koffie om de dag door te komen, die is van Man Met Bril en is goed. In een diner drink je traditioneel filterkoffie uit mokken, direct geserveerd uit dampende kannen. Je kunt ook gewoon een espresso bestellen, die dan voor je gezet wordt met een knalblauwe espressoapparaat. Dat apparaat is het enige met kleur in de zaak, naast de aubergine-kleur van de banken en krukken. Koffie, cocktails, gezond eten en wat meer sleezy gerechten, zoals Ruben het verwoordt: “We bereiden je voor op de werkdag of helpen je af van je kater.”

Ruben en Tjeerd
Ruben (foto hieronder) kun je kennen van Biergarten, daar hoorde hij als bedrijfsleider jarenlang bij het interieur. Ook werkte hij in Avenue en heeft hij Vermaakbaar opgericht. Hij is half Canadees, spreekt perfect Engels en kent de Amerikaanse cultuur van binnenuit. In Biergarten leerde hij Tjeerd (op de rug onderste foto) kennen, een van de twee oprichters van Groos. Toen de mannen achter Groos naar het Industriegebouw verhuisden en de opdracht meekregen om de juiste bedrijven voor het grote pand te vinden, kwam vervolgens ook de vraag voor goede horeca boven drijven. Na Alfredo’s Taqueria en Old Scuola, die beide op de middag/avond gericht zijn, was er vraag naar een zaak met “dagfunctie”. Er werd met veel bekende ondernemers gesproken, maar uiteindelijk werd het een eigen zaak die Ruben gaat runnen. De mannen van Groos keken mee op de achtergrond en dat is goed te merken aan de inrichting, sfeer en de hoge “cool-factor”.

By Jarmusch
Jim Jarmusch staat voor ongemakkelijke momenten en trage gesprekken. Wellicht tot teleurstelling van heren Venema en Hendriks, in By Jarmusch merk je daar weinig van. De zaak is schitterend ingericht en heeft de grootstedelijke akoestiek van bijvoorbeeld Hotel New York en Dudok. Tegen alle hipster-principes in zou je het gewoon gezellig kunnen noemen. Het eten is van de bovenste plank, verrast zelden, maar dat hoeft ook niet. De burger is sloppy en zorgt voor vieze vingers, de steak & eggs sturen elke kater weg en de açai is romig door het gebruik van kokosmelk. By Jarmusch heeft de potentie om - op zijn geheel eigen wijze - eindelijk de transatlantische missie van de American diner te doen slagen.

Het is de derde zaak met allure in het Industriegebouw en, met een vierde nog onderweg, wordt dit een nieuwe food hotspot in Rotterdam.