De onmogelijke Georgische lunch bij restaurant De Prins van Terbregge

Bij De Prins is het vandaag nog net even wat bijzonderder dan anders. Gasten schuiven aan aan lange tafels, in lijn met het thema: een grote Georgische lunch.

20 Dec 2023 Niels van Laatum

blogger Niels is een wijnman in hart en lever. Proeft, ervaart en schrijft. Van content voor wijnimporteurs en artikelen in magazines tot zijn eigen boek.

De onmogelijke Georgische lunch bij restaurant De Prins van Terbregge

Zondag 19 november 2023. De haard brandt, de zon schijnt over het water naar binnen en het restaurant is afgeladen. Drie sfeerverhogende warmtebronnen. Dat belooft wat. Bij De Prins is het zoals altijd laagdrempelig leuk. Maar vandaag nog net even wat bijzonderder dan anders. Gasten schuiven aan aan lange tafels, in lijn met het thema: een grote Georgische lunch.

​Grote grijns

Gastheer Simon neemt het woord, maar geeft het stokje vlot door. Want hij kent zichzelf: ‘Als ik eenmaal ga praten, stop ik niet meer.’ Grote grijns. Dat stokje komt in handen van Bernard Nauta, eigenaar van Andere Wijn, die de Georgische wijn voor deze middag importeert: ‘Hier is het onmogelijke mogelijk gemaakt.

Niet alleen hebben we twee Georgische wijnmakers voor één lunch naar Rotterdam gekregen, de ambassadeur van Georgië en zijn vrouw zijn aanwezig én chefkok Sven de Wit heeft het aangedurfd om een volledig Georgische lunch te koken! Bernard Nauta

Er is in Nederland maar één restaurant zo gek om dit te doen.’ Een blik op Simon: nog grotere grijns.

​Unieke wijnen uit de bakermat van de wijn


We eten vijf gangen en tafelen lang en rijk. Typisch Georgisch, verzekert Bernard ons. De wijnen zijn net zo typisch en geheel uniek. Georgië is zo’n beetje de bakermat van wijn, dat begon al achtduizend jaar geleden, en dat doen ze daar in veel gevallen nog steeds op dezelfde manier.

Zo is het land ook grondlegger van amber- of oranje wijn; witte wijn gemaakt zoals je rode wijn maakt. Door de schillen mee te vergisten krijgt de wijn zijn oranje kleur, maar ook meer body en grip, om maar even in wijntermen te spreken. Bovendien maken ze die in ondergrondse kleipotten (qvevri’s) en van inheemse druivenrassen zoals rkatsiteli, mtsvane en kisi. Ook de rode saperavi gaat soms de qvevri in. Zoals gezegd: uniek.

​Gewaagde combinatie


Die unieke wijnen komen nog beter tot hun recht bij de maaltijd. En dat is logisch, want Georgiërs zijn net als Italianen: wijn drink je bij het eten. Zo smelt de qvevri-rkatsiteli 2019 van Koncho wonderlijk samen met een rolletje van aubergine en walnootpasta, gegarneerd met granaatappelpitjes en bosui.

Zo valt de rode Aleksandrouli 2019 van hetzelfde wijnhuis mooi samen met de ronde en kruidige smaken van zalm in een knoflook- en koriandersaus. Om daarna weer vrolijk boven te drijven. Gewaagde en geslaagde combinatie. De oranje rkatsiteli-chinuri 2020 van Paparavi Valley pakt het gerecht juist weer helemaal in.

​'Wanneer is de volgende keer?'


Georgische wijnen blijken ook perfect te passen bij winterkost. Een hartverwarmend gerecht van sudderlam en aardappel maakt van de stoere Paparavi Valley Qvevri 4 Rkatsiteli 2019 een vriendelijke spijsgenoot. De Qvevri 5 Saperavi 2020 van dezelfde wijnmaakster is rijk, vlezig en sappig, met veel diepte. Die blijft met gemak overeind bij het stevige bord dat ook in de oer-Hollandse keuken niet zou misstaan.

En zo spelen we vrolijk verder met wijn en spijs, en hebben we goede gesprekken met nieuwe gezichten. Dat is wat zo’n grote Georgische lunch met je doet. Meer dan eens klinkt het: ‘Wanneer is de volgende keer?’ Maak er gerust een grootse Georgische lunch van.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen