We hebben het maar druk tegenwoordig. In alle vroegte rol je uit bed om tevergeefs een poging te doen tot goed ontbijten. Vervolgens zwoeg je je werkdag door en onderweg naar huis bedenk je nog even waar je een reservering kan maken om te eten. Genoeg keuze, want de straten staan vol met horeca. Geen zin in drukke straten? Dan is er Rijntje. Een klein stukje Frankrijk in Hillegersberg, waar je in alle rust kunt genieten van een goed diner.
Huiselijke inrichting en een ongedwongen sfeer

Aan het einde van de Prinses Margrietlaan vinden we op de hoek van de straat restaurant Rijntje. De lentezon hangt deze avond laag op het terras en er zitten al een aantal gasten van een glas rosé te genieten. Wij volgen het goede voorbeeld en kiezen een tafel uit die vermoedelijk ergens van een markt met antieke meubelen en kringloop is geplukt. Een serveerster vraagt of wij de wijnkaart willen zien. Hierbij maakt zij duidelijk dat ze hun gasten eerst even rustig laten acclimatiseren voordat ze hen de menukaart laten zien. Wij bestellen een glas rosé uit de Provence welke tevens de enige rosé is die er per glas op de wijnkaart te vinden is. Niet lang hierna overhandigt de serveerster ons de wijn en de menukaart.
Klassiek en seizoensgebonden

Eens in de maand past het team van restaurant Rijntje het menu aan om de producten van het seizoen op de kaart te zetten. Per gang heb je de keuze uit vier à vijf gerechten. Dit seizoen eet je vooraf aspergesoep, of als hoofdgerecht de klassieke variant met een gepocheerd ei, gerookte ham en hollandaisesaus. Voor hen die toch even wat anders willen proberen is er de gerookte runder ribeye met warme rozemarijn olie. Ben je in een avontuurlijke bui? Dinsdag tot en met donderdag kun je je laten verrassen door de chef met een driegangenmenu naar zijn keuze.
Op de wijnkaart staan zowel wijnen van Franse bodem als daarbuiten. Het meerendeel van de kaart blijkt toch Frans te zijn. Voor een glas wijn heb je de keuze uit onder anderen sauvignon blanc of merlot. Als je de grote namen als pouilly-fumé of ventoux wilt proberen, moet er een flesje op tafel.
Stijlvolle opmaak

Wij gaan met vol vertrouwen af op de keuze van de chef. Wat is het leven zonder een beetje spanning? Vooraf eten we rode mul met ravioli, gevuld met rivierkreeftjes en bedekt met een schuim van kreeft en olie. Als hoofdgerecht worden de seizoensgebonden witte en groene asperges voorgeschoteld. De ham maakt plaats voor kabeljauw, deze gaat goed samen met de Hollandaisesaus. Tot slot sluiten we alles af met een ganache van chocola en bosbessen. Wat opvalt is dat de gerechten niet overeenkomen met de gerechten op de kaart. “Zo krijgt de chef de kans om de producten van het nieuwe seizoen uit te proberen, en gewoon om de boel leuk en interessant te houden”, zegt Fleur van restaurant Rijntje.
Voor een moment laten we ons voor de gek houden door de informele opstelling van dit restaurant. Wanneer de gerechten echter op chique wijze worden gepresenteerd, verdwijnt dit idee. Wij wanen ons al snel aan een tafel op de Champs-Élysées, gedekt met wit tafelkleed en al.
Karakteristieke wijnen
Niet wetende welke gerechten er op onze tafel worden geserveerd, kiezen we voor een fles roussanne-marsanne. Deze sterren combinatie van druiven kwam ditmaal niet uit de noordelijke Rhône, maar uit het zuidelijk gelegen Languedoc, waar slechts een klein percentage van de wijn op eikenhout wordt opgevoed. Deze volle en complexe krachtpatser wordt op goede temperatuur op tafel gezet en is al snel beste vrienden met de witte vis op ons bord. Je gaat je bijna afvragen of de keuken hier een rol in heeft gespeeld.
Kortom

Alle lusten van de Franse keuken, gecombineerd met bijpassende wijnen, kun je gewoon in alle rust ervaren op de hoek van de Prinses Margrietlaan in Hillegersberg. De ervaring wordt extra interessant door de variaties die de chef maakt op de gerechten. Ook is de locatie meer dan uitnodigend om na je diner nog even van de omgeving te genieten.