Een dijk van een nieuwe kaart voor de gezelligste wijnbar van Rotterdam

Janssen & Van Dijk heeft een nieuwe kaart. De gezelligste wijnbar van de stad haalde de spreekwoordelijke bezem door het menu en dat pakt heel goed uit.

4 Okt 2017 Claire Tuns

blogger Claire was hoofdredacteur bij de Buik van 2018 tot 2021.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Wijnbar Janssen & van Dijk

Westewagenstraat 58, Rotterdam Maaltijd: LunchDinerBorrelen Stadsdeel: Centrum Keuken: Frans Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Een dijk van een nieuwe kaart voor de gezelligste wijnbar van Rotterdam

Waar alle zaken tegenwoordig in dezelfde stijl worden verbouwd, stap je bij Wijnbar Janssen & Van Dijk nog in een ouderwets bruin café binnen. Vijftien jaar geleden zijn zij begonnen als eerste echte wijnbar in Nederland in deze vorm. Het is een laagdrempelige zaak zonder poespas, waar iedereen terecht kan voor een wijntje. De focus ligt al lang niet meer alleen op de wijn; wat hier uit de keuken komt is waanzinnig lekker.

Wie?


De wijnbar heeft zijn naam te danken aan eigenaren Albert van Dijk en zijn vrouw Saraja Janssen. Albert en Saraja zijn twee mensen die absoluut weten hoe je een wijnbar moet runnen. Dat het terras van deze zaak vrijwel altijd bezet is, is dan ook niet zo gek. Albert: “Mensen gaan of naar de kroeg of ergens uit eten. Op een vrijdagavond moeten mensen de kroeg verlaten om uit eten te gaan, omdat in de kroeg vaak alleen bar bites verkrijgbaar zijn. En als je ergens uit eten gaat met goede wijn betaal je vaak de hoofdprijs. Wij willen dat helemaal anders doen; mensen moeten even snel wat kunnen eten en dat moet kwalitatief goed zijn. Of het nou op een vrijdagavond is of doordeweeks even snel na het werken.” 

Menukaart


Sinds kort heeft Janssen & Van Dijk dan ook een nieuwe menukaart. Deze moest gezonder en mooier, maar voor de liefhebber zijn ook de bar bites nog op de kaart te vinden. De gerechten zijn bovendien perfect om te delen. Als je na afloop de rekening krijgt hoef je ook niet te schrikken; alle gerechtjes hebben kleine prijsjes en staan, op de ossenhaas na, allemaal op de kaart voor onder de €15. 

Keuzestress


Bij het zien van de menukaart slaat de keuzestress toe, want het liefst zou je alles willen proberen. Wij laten ons daarom verrassen door Albert, die een selectie samenstelt van vier gerechten om te delen. We beginnen met een witlofsalade met coquilles en een speciale dressing van yuzu en truffel. Uiteraard geserveerd met een bijpassend wijntje: een pinot blanc. Het volgende gerecht staat op de kaart als poké bowl, maar eigenlijk doen ze met deze naam het gerecht tekort. Een mooi opgemaakte tonijntartaar wordt voor ons geserveerd op een bedje van ijsbergsla, zeewier, avocado en rijst. Vervolgens krijgen wij tempuragarnalen met een romige, pittige saus met een glas pouilly fumé. Tot slot wordt er een licht gebrande zalmrug met avocado, rodeui-compote en wasabimayonaise geserveerd met een mooie, volle chardonnay. 

Verantwoord

Naast het feit dat het eten echt heel erg lekker is en de eigenaren weten waar ze over praten, zijn de producten ook nog verantwoord. Zo kiest de wijnbar bewust voor dolfijnvriendelijke vis en is meer dan 70% van de wijnen planet protected. Lunchen kan trouwens ook uitstekend bij Janssen & Van Dijk. En vind je het dan nog wat te vroeg voor wijn, neem dan een lekkere kop koffie. Die kreeg namelijk onlangs de Ketelbinkie Koffietrofee.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Ian van Eck over de geuren van wijn: ‘puur parfum’

Ian van Eck praat ons op De Buik geregeld bij over wijnen. Deze keer gaat het geuren en welke invloed die kunnen hebben op je smaakpapillen.

Bentō Café, een oase van rust op het Weena

Bentō Café heeft sinds de renovatie een vernieuwde plek met open koken, huisgemaakte onigiri en binnenkort ook merchandise.

Tim by Harries: dineren met lef en vakmanschap

De Buik ging langs bij restaurant Tim by Harries aan de Hoogstraat: gedurfde gerechten, verrassende wijnen en je wordt uitgedaagd en verrast.