Bij Westerkaatje Noord staat sinds september 2017 de eerste zondag van de maand in het teken van de fameuze dinnerparty. Eén lange tafel met heel veel lekker eten, opgediend in schalen zodat je met elkaar kunt delen. Met eerdere thema's als wild, Russian en Nordic heeft de zaak een reputatie hoog te houden. Het thema van deze maand? Carnevalle di Venezia, oftewel Venetiaans. En hoewel ik mijn nieuwe gezonde(re) lifestyle aardig volhoud, schuif ik mijn goede voornemens graag opzij voor een Italiaans diner.

Als we om 18:00 binnen komen, springt de tafel direct in het oog, prachtig aangekleed met kaarsen, rozenblaadjes en natuurlijk Venetiaanse maskers. Er is al een aantal mensen binnen en wij schuiven gezellig aan. Aperitief erbij, Italiaans muziekje op de achtergrond, de sfeer zit er al goed in. Een klein halfuurtje later is de tafel gevuld en kunnen we van start.
Traditioneel Italiaanse opbouw

Zoals een echt Italiaans diner betaamt, komt er eerst een flinke schaal antipasti op tafel. Er is carpaccio van ribeye en olijven, maar ook bijzondere gerechtjes als baby octopusjes gestoofd in witte wijn en bruschetta met sarde in saor (zoetzure sardientjes). De dips zijn een aparte vermelding waard. We krijgen tonijn/artisjok en wittebonenhummus met tomaat en likken onze vingers erbij af. Daarna krijgen we een primi piatti: spaghetti casio e pepe. Spaghetti met kaas en peper dus. Simpel, maar de combinatie van peper en kaas geeft de pasta voldoende pit. Stiekem baal ik dat m’n bord zo snel leeg is. Dat smaakt naar meer.
Tiramisu met een twist

Het hoofdgerecht laat even op zich wachten, maar dankzij de verfrissende scroppino en de klanken van Volare dromen we even weg. Als de volgende schalen eenmaal op tafel staan, vallen we direct aan. Er is saltimbocca, salade van courgette met basilicum en Parmezaanse kaas en er wordt ook polenta geserveerd.
De dinnerparty wordt afgesloten met, hoe kan het ook anders, tiramisu. Deze heeft een verassende twist, omdat er geen lange vingers zijn gebruikt, maar cantuccini’s (Italiaanse koekjes). Dankzij de nootjes, krijgt de tiramisu nét even wat meer bite. De meningen zijn verdeeld, maar aangezien ik gek ben op nootjes kan ik hier wel aan wennen. Een mooie afsluiter van de avond.
Ongedwongen sfeer

Wat vooral opvalt tijdens het diner is de relaxte sfeer. Dat is ook precies hoe Westerkaatje de dinnerparty bedoeld heeft. “De dinnerparty is vooral eten in een ongedwongen sfeer aan een lange tafel, waarbij mensen meestal vanzelf wel een beetje met elkaar gaan praten. Zonder je je liever eventjes af, kan dit ook gewoon”, aldus de organisatie.
Geen keuzestress

Als je (net als wij) moeite hebt met kiezen, is zo'n dinnerparty ideaal. Het menu is namelijk van tevoren samengesteld en het eten komt in schalen op tafel. Het is trouwens niet zo dat je moet delen met iedereen die aan tafel zit. Je deelt de schalen alleen met het gezelschap waarmee je gereserveerd hebt. Ook de prijs is schappelijk: voor €27,50 krijg je een compleet diner. Hoe dit mogelijk is? “Omdat iedereen tegelijkertijd hetzelfde geserveerd krijgt en we precies weten wat we in moeten kopen, kunnen we voor een fijn prijsje een heel lekker menu maken. Daarom is het zo betaalbaar.”
Kom naar de volgende dinnerparty!
Enthousiast geworden over dit concept? De eerstvolgende Westerkaatje dinnerparty is op zondag 4 maart. Het thema voor volgende maand mogen we al verklappen: Zwitsers. Dat betekent vooral heel veel kaas (raclette!) Perfect voor de kaaskoppen onder ons.