Het nieuwe jaar gezond beginnen? Dan doe je er goed aan om een bezoekje te brengen aan veganistische bistro Gare du Nord. Maar ook zonder goede voornemens is de bistro een bezoekje aan Rotterdam-Noord waard: de biologische en plantaardige kunstwerkjes worden namelijk geserveerd in een historische treinwagon.
Gare du Nord is onlangs van eigenaar gewisseld, maar het concept is vrijwel onveranderd gebleven. Nog steeds wordt er enkel plantaardig gekookt en nog steeds worden de producten biologisch ingekocht. Elk week wordt er een betaalbaar, nieuw dinermenu opgesteld in het kader van duurzaamheid. ‘Als je à la carte aanbiedt, moet je voorraden inkopen. Wat niet opgaat gooi je weg en dat is zonde’, legt manager Daniël uit. ‘Daarom werken wij met een wekelijkse menukaart. Als je het niet lekker vindt, dan kom je toch gewoon die week daarop?’
Helemaal van de wereld
Foto: Eleana Jeannette Fotografie
Ondanks dat de naam anders doet vermoeden, laat Gare du Nord zich inspireren door verschillende wereldkeukens. Erg toepasselijk voor het multiculturele ZoHo-kwartier, waar de bistro zich bevindt en ooit een buurtproject begon. ‘Onze gerechten zijn een mix van hip en klassiek, hierdoor vind je een diversiteit aan smaken op je bord terug. Het hele team heeft affiniteit met veganisme en is op z’n minst vegetarisch. Je moet tenslotte weten waar je over praat’, vindt Daniël. ‘Jill van Heavenly Cupcakes bedenkt bijvoorbeeld de leukste ideeën voor het dessert.’

Foto: Eleana Jeannette Fotografie
Het veganisme heeft het geitenwollensokken imago allang van zich afgeschud. Gare du Nord trekt een gemêleerd publiek aan die allen maar wat graag plaatsnemen op de originele rood-roze klapstoelen. Het oorspronkelijke interieur is grotendeels behouden gebleven waardoor deze Oost-Duitse treinwagon uit 1980 zich uitstekend leent voor een knus en romantisch diner of lunch.
Biologisch, veganistisch en lokaal
In de week van ons bezoek bestaat het menu uit romige tomatensoep met bulgur, gevolgd door Spaanse risotto met salade, gevulde avocado en gefrituurde pastinaakkrullen bovenop. De avond sluiten we af met churro’s bedekt met kaneelsuiker, amandelschaafsel en een warme chocoladesaus. Hierbij drinken wij een biologische elderflower limonade en ginger beer.

Van het zien van het menu hebben wij trek gekregen dus we gaan er eens goed voor zitten. Allereerst wordt er een amuse van gevulde paprika met tofuricotta gebracht om onze smaakpapillen op gang te brengen. Het vormt een prima basis voor de tomatensoep waarover geen woord gelogen is: romig is ‘ie absoluut. De risotto hoort in ditzelfde rijtje thuis; compact, rijk van smaak en wederom erg romig. En dat zonder ‘echte’ room! Het krokantje van de vergeten groente houdt de spanning erin. Na de risotto komt Daniël polsen hoe het diner tot nu toe bevalt. We zien onze kans schoon om hem te vragen naar veganistische kookgeheimen. Zo blijken appelmoes en witte bonen uitstekende ingrediënten wanneer je meer volume in een gerecht wilt. Die appels plukken ze ’s zomers overigens gewoon uit hun eigen appelboom. Ook wordt er weleens gewinkeld bij Marché 010 om de hoek. ‘Zij verkopen spullen uit de grote moestuin drie kilometer verderop.’ Over duurzaam en lokaal gesproken! Ondertussen maken wij plaats voor churro’s omhuld in een gulle laag kaneelsuiker en wat amandelschaafsel. Een zoet genoegen, maar stiekem wat minder knapperig dan gehoopt. Gelukkig maakt de warme chocoladesaus een heleboel goed.

Zo heerlijk smaakt eerlijk
We begrijpen dat je het moeilijk bij een enkele keer kunt houden, doordat de gerechten zo lekker zijn. Daniel antwoordt: ‘Het Indische menu laten we iedere vier, vijf weken terugkomen. Daar zit pisang goreng met een karamelsaus bij, naar een geheim recept van kokkin Renata.’ Heel even droomt Daniël weg. ‘Maar de lasagne van aubergine is ook echt top. Gasten vragen er regelmatig om.’ Daarvoor komen we zeker een keer terug om te proeven. Want man, zo heerlijk heeft eerlijk nog nooit gesmaakt!