Sinds drie maanden is onze havenstad een nieuwe seafoodbar rijker. Bij Sylt Seafood Bar, gevestigd op de Nieuwe Binnenweg, kun je terecht voor een uitgebreide keuze aan vis. Wij brachten een bezoekje om de ‘Sylte smaken’ te proeven.
Sinds drie maanden is onze havenstad een nieuwe seafoodbar rijker. Bij Sylt Seafood Bar, gevestigd op de Nieuwe Binnenweg, kun je terecht voor een uitgebreide keuze aan vis. Wij brachten een bezoekje om de ‘Sylte smaken’ te proeven.
Foto door Casper van Dort
Oorspronkelijk was het idee ‘fast casual dining’, een zaak tussen take-away en een restaurant in. Een laagdrempelig concept met voor ieder iets wat wils, ook qua budget. Geen bediening, maar bestellen en afrekenen aan de takeaway-counter en vervolgens plaatsnemen aan een van de statafels of zitplaatsen. Vanaf dag één hebben ze dit idee eigenlijk al deels laten ‘varen’: afwachten bij de bar is niets voor het team van Sylt. Dat blijkt, want ze zorgen ervoor dat het je aan niets ontbreekt en maken graag een praatje. “Laat die meisjes nou eten, zo wordt het eten koud”, horen we dan ook meerdere malen die avond. Daarnaast zorgt de open keuken ervoor dat je naast het team in het restaurant, ook mee kunt kijken met de koks. Er blijven maar heerlijk opgemaakte borden uit de keuken komen.
Bovendien is Sylt eigenlijk te mooi voor de term fastfood. De zaak heeft een luxe uitstraling en voelt heel ruim aan door het hoge plafond. Bij binnenkomst waan je je eigenlijk al een beetje op zee. De bar heeft gouden schubben met een grote vitrine vol schaal- en schelpdieren. Het hout voorin doet denken aan een groot schip en van de vloer is een foto gemaakt, welke is verwerkt op de muren en het plafond achterin het restaurant. Aan de kleinste details is aandacht besteed: de wc is behangen met vissen en zelfs de borden lijken schubben te hebben.
De eigenaren van Sylt, Sten en Ilse, zijn deze avond niet aanwezig, maar de jongens die ons helpen vertellen ook maar al te graag over Sylt. “Ze (de eigenaren, red.) waren op zoek naar een concept wat er nog niet was. Fastfood van goede kwaliteit was er al wel met vlees, maar niet met vis”, vertellen zij ons. “Bovendien heeft Sten heeft iets met vis. Het is een leuk product om mee te werken, je merkt meteen als het goede en verse vis is.” Dat de vis goed en vers is, staat buiten kijf. Sylt wil hoge kwaliteit bieden en zoveel mogelijk biologisch en duurzaam.
Onder het genot van een gin-tonic (Hermit Dutch, geserveerd met zeekraal en grapefruit) bestuderen we de kaart. Opvallend is dat de kaart op het terras in het Engels is, omdat Sylt veel buitenlandse toeristen trekt. Alle gerechten zijn de hele dag door te bestellen. Op de gevarieerde kaart staan zowel snelle gerechten, zoals een bakje kibbeling of een tonijnburger, als luxe schaal- en schelpdieren. De tafel naast ons bestelt een visplateau met gerookte zalm, heilbot, kibbeling, tonijnrosbief, tapenades, makreelrillettes, gemarineerde gamba’s en meer. Het is een lust voor het oog en heel even zijn we jaloers.
Veel te klagen hebben we echter niet. Wij krijgen een verrassingrondje door de kaart en starten met een huisgemaakt kreeftensoepje, gevolgd door een mini salade nicoise met verse tonijn, ansjovismayonaise en haricot verts. Hierna krijgen we krabkoekjes, geserveerd met mango-granaatappelsalsa, bosui en een frisse saus van crème fraîche, koriander en peper. Vervolgens krijgen we een pannetje mosselen, op Thaise wijze bereid met rode peper, bosui en een subtiele kokossmaak. De dorade, op de huid gebakken in bruine boter, met little gem en een vinaigrette van kappertjes, basilicum en pijnboompitten, is nu nog een weekspecial maar krijgt binnenkort een vaste plek op de kaart. We sluiten af met kabeljauw op gestoofde witlof met Noilly Prat en Hollandse garnaaltjes, een gerecht waar veel gasten (terecht) voor terugkomen. De combinaties zijn verrassend en alles is even lekker. Ook leuk is dat op de kaart verschillende soorten keukens terug te vinden zijn: Aziatisch, Frans, Amerikaans et cetera. Tot onze spijt hebben we geen ruimte meer voor een dessert.
Als we dan toch een visje mogen uitgooien, dan mag de bar best langer openblijven met iets comfortabelere stoelen. Want de locatie, het eten, de sfeer en niet te vergeten de gin-tonics, zorgen ervoor dat we graag nog even waren blijven hangen.
Hoofdfoto door Casper van Dort
Op de Nieuwe Binnenweg komt een nieuw visrestaurant met fast casual concept. Het interieur, verzorgd door de Horeca Fabriek, wordt spraakmakend.
Na de verplichte funderingswerkzaamheden mocht Bar Benthuis begin september de deuren weer openen. Oud en vertrouwd, maar dan net iets beter.
Lekker slenteren en misschien wel op meerdere plekken lunchen? Dat kan in het pittoreske Dordrecht met deze vijf lunchtips.
Geniet van de volgende voordelen: