Fred is jarig en viert het met een splinternieuw interieur

Fred is tien en viert dat met een nieuw interieur. Wij vierden dat weer door er te gaan lunchen.

1 Feb 2018 Irene van der Linden

blogger Irene van der Linden is neerlandicus en tekstschrijver. Verzamelt kookboeken maar maakt meestal spaghetti. Praat altijd over eten, maar helpt nooit met koken.

Fred is jarig en viert het met een splinternieuw interieur

Rotterdammers zijn niet van die buiten-de-deur-lunchers. Omdat we van die harde werkers zijn natuurlijk. Een bammetje achter het bureau en weer door, zo doen wij dat. Soms lopen we even naar de slager voor een puntje warm vlees en als we ons bijzonder dartel voelen, willen we nog wel eens een burger halen. Maar uitgebreid tafelen doen we zelden tussen de middag en in sterrenzaken komen we dan al helemaal nooit. Eigenlijk wel jammer, want je luncht er vaak tegen een - relatief - zachte prijs. Bijvoorbeeld bij Fred.

Fred wordt dit jaar tien. Om dit te vieren besloten Fred Mustert en zijn vrouw Mirjam tot een flinke interieurupdate. Interieurarchitect Jeroen Smeele van Smeele Projecten werd aangetrokken om de boel eens flink om te gooien. Fred: "Na tien jaar was het tijd voor een nieuw interieur dat weer met de tijd mee kon. Ik wilde geen hip trendgevoelig interieur, maar een bijzonder en stijlvol interieur met een exclusieve uitstraling. Ik vind dat we daarin geslaagd zijn, het resultaat is geweldig mooi geworden."

Hoe zitten we erbij


Foto: Pieter D'Hoop

Wie wel eens bij Fred eet, weet dat het interieur op z'n zachtst gezegd spraakmakend was: veel opzichtig bladgoud, marmeren pilaren en natuurlijk die toiletten. Spectaculair? Ja. Stijlvol? Mwoah. En ook de akoestiek liet te wensen over. Tijd voor een make-over. De toiletten mochten (gelukkig) blijven, maar de rest ging op de schop. Al het goud maakte plaats voor strak hout, het marmer werd vervangen door opvallende, maar stijlvolle grijsgroene bekleding en de klassieke wijnkasten moesten wijken voor een reusachtige houten winedome; een moderne klimaatkast die een flink deel van de muur in beslag neemt.


Maar mooi goud is niet lelijk, beredeneerden Fred en Mirjam, dus kwam er een kamerbreed kunstwerk van leer en 24-karaats bladgoud. En ook het plafond is nu een eyecatcher: "Met het nieuwe plafond is de akoestiek enorm verbeterd waardoor de gast meer rust ervaart. Door een nieuwe led-techniek met heel natuurlijk licht is de belichting op tafel enorm verbeterd en komen gerechten veel beter uit. Ook de keuken- en de bedieningsbrigades hebben baat bij de voordelen van de verbeterde akoestiek, zij ervaren veel meer rust tijdens de service", aldus Fred.

Wat eten we


Dit alles moet natuurlijk gevierd worden. Voor de gelegenheid is champagnehuis Billecart Salmon uitgenodigd om enkele begeleidende glazen bubbels te schenken en ook sommelier van de sterren Axel Rosier mag niet ontbreken. Na een welkomsglas Billecart Salmon Brut Réserve en een amuse van langoustine, kaviaar en citroen mogen we aan tafel. Hier krijgen we achtereenvolgens paling in het groen 2.0, een rondje van zeebaars, truffel en Parmezaan, Freds versie van de beroemde Waldorfsalade, tarbot met ossenhaas en morille en een ribstuk met buikspek en sjalot. 


We vinden het altijd lastig om op dit niveau nog iets zinnigs te zeggen over de kwaliteit van het eten. Synoniemen.net vormt geen onuitputtelijke bron aan alternatieven voor 'heel erg lekker' en bovendien zijn we niet zo van het muggenziften; in een sterrenzaak als Fred zit je gewoon uitstekend te eten. Punt. Hoogtepunten dan maar. Voor ons is dat zonder twijfel de zeebaars. De combinatie met Parmezaan klinkt verontrustend en als we niet bij Fred hadden gezeten hadden we ons zorgen gemaakt. Maar jongens, wat was dit goed. De Billecart Salmon Brut Sous Bois (ook verwerkt in de vinaigrette) die we erbij drinken tilt het geheel zo mogelijk nog een niveautje hoger. Ga dit proeven.

Zomers sluitwerk


Hier waren we al halverwege

We eindigen met een plaatje van een dessert (on-aangevreten op de hoofdfoto): een oranje spektakel van sinaasappel, rijst en basilicum, begeleid door een Baumard Carte d'Or Coteaux du Layon. We wanen ons heel even in hartje zomer. Tot we naar buiten kijken natuurlijk.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar ga vooral eens lunchen in een sterrenzaak. Vooral wanneer je niet de financiële draagkracht hebt om regelmatig in het hogere segment te dineren, maar wel een bucketlist vol sterren hebt (we kijken hier onszelf even aan) is de lunch een uitstekend alternatief. Bij Fred eet je bijvoorbeeld drie gangen en een amuse voor 47,50 euro. En als je er toch bent mag een toilet-selfie natuurlijk niet ontbreken. Tip: laat de deur naar het restaurant op een kiertje, zodat je niet - zoals de schrijver van dit artikel - hopeloos verdwaalt in een ruimte van een paar vierkante meter.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De beste smashburgers in Rotterdam: hier eet je ze

Ontdek de 12 beste plekken voor smashburgers in Rotterdam. Van sappige classics tot creatieve specials: er is voor iedereen wat in Rotterdam.

7 stops voor een culinaire wereldreis in de Markthal

Voor de lezers van de Buik zetten we hier zeven tips voor de Markthal op een rij, met diverse smaken van over de hele wereld.

Wijnbeurs.nl tipt het witte eigenwijze geheimpje uit Italië: Pecorino

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als tweede de witte, eigenwijze Damasco Pecorino.