Begin januari opent het nieuwe Restaurant FRED** aan de Boompjes. Het afgelopen jaar is het pand onderin The Terraced Tower flink verbouwd om een restaurant te creëren wat toekomstbestendig is. De verbouwing heeft ruim een jaar geduurd om te zorgen dat de zaak aan alle eisen en wensen voldoet. Fred Mustert: "Je moet er wel een beetje ervaring mee hebben, met bouwen. Ik heb al 5-6 keukens gebouwd, dus ik weet wat erbij komt kijken. Bovendien ben ik zelf ook erg handig, dus kan ik met iedereen meepraten over de verbouwing."
De blikvangers

Foto: Delen van de muren en pilaren zijn bekleed, waardoor het in de grote ruimte van het restaurant en in de ontvangsthal nauwelijks galmt
Het nieuwe FRED is vanaf de entree indrukwekkend. De ingang zit aan het begin van de Boompjes vanaf de Maasboulevard, met uitzicht op de Nieuwe Maas. Voor de inrichting van de nieuwe zaak hebben Fred Mustert en zijn vrouw Mirjam gekozen voor natuurlijk materialen in aardse kleuren. Hiervoor hebben ze hulp gehad van interieurspecialist Jeroen Smeele van Smeele Design. De panelen langs de wand leiden je ogen naar de grootste blikvanger: een bronzen sculptuur van 1,5 meter dat van aan het plafond naar beneden hangt in het restaurant. Fred: "Het is de bedoeling dat je vanuit de hal al wordt aangetrokken door de sculptuur. Je kijkt er gelijk naar als je binnen bent."
Het is de bedoeling dat je vanuit de hal al wordt aangetrokken door de sculptuur.Fred Mustert
Wine dome en wine table

Foto: De panelen met kersenhout en bijzondere, natuurlijke materialen komen op verschillende plekken in het restaurant terug
Voordat je daar bent, loop je langs de wine table en wine dome. Want één ding is zeker: ook bij het nieuwe FRED speelt wijn een belangrijke rol. De dome heeft een bijzonder aangezicht: "We hebben de wine dome met bijzondere materialen bekleed en alles is van kersenhout, afgewisseld met glas. Er zitten verder twee aparte koelinstallaties in, één voor rode wijn en één voor witte wijn en champagne." Niet alleen ziet de dome er mooi uit en is hij praktisch, hij levert ook een extra beleving voor de gast. Fred vervolgt: "Als een gast aangeeft dat hij echt iets bijzonders wilt drinken, kunnen ze met de sommelier meelopen zodat ze zelf kunnen kijken." Rechts van de dome staat de wine table. Een op maat gemaakte tafel waar je met twaalf personen plaats kunt nemen voor een halfopen private dining. Het blad van de kersenhouten tafel is grotendeels van leer, bekleed door dezelfde partij die ook de wine dome, muren en meubels voor hun rekening hebben genomen. De hoek met de wine table is afgezet met een wand met dezelfde panelen als op de wine dome.
Puur natuur

Foto: Vanwege de grote ramen in het restaurant, kun je uitkijken op de Willemsbrug en Nieuwe Maas
Het kersenhout komt in het restaurant terug, net als groene, blauwe en bruine tinten die je eerder ziet. Prominent in het restaurant staat een luxe bank in kruisvorm met vier zitjes. Fred: "We wilden geen balzaal vol met tafels, dus hebben ervoor gekozen een luxe bank te maken. Hieromheen staan losse tafeltjes, dit geeft een speelser effect." Ook biedt de opstelling bij het nieuwe FRED meer flexibiliteit. "Bij de andere zaak was het zo dat als er 50 man zat, we echt vol zaten. Belde er op zaterdagavond nog een tafel van twee, dan kon dat er echt niet bij. Omdat deze ruimte zo groot is, kunnen we hier straks schuiven." Mede door het gebruik van veelal natuurlijk materialen en veel stof in de zaak, is de akoestiek bij FRED uitzonderlijk voor de ruimte waarin het zich bevindt.
Veel mensen die ik spreek, vragen of ze hier ook werkelijk kaas kunnen kopen.Fred Mustert
De keuken en de kaaswinkel

Foto: Een deel van de keuken bestaat ook uit wandpanelen en uit glas, zodat je vanuit het restaurant de keuken in kunt kijken
Fred Mustert zijn oogappeltje is uiteraard de keuken, die hij zelf ontworpen heeft. "De keuken is heel anders gebouwd dan wat je normaal ziet. Normaal is het allemaal roestvrijstaal, maar wij hebben hier gekozen voor corianbladen, wat ook terugkomt in de rest van het restaurant." Corian oogt als marmer, maar is gemaakt van bauxiet. Hierdoor is het erg sterk, goed bestand tegen slijtage en maakt het weinig geluid. Doordat de koelmotoren en installatie van de afzuiging zich onder de keuken bevinden, kan in de keuken vrij stil gekookt worden. "Alle apparatuur die we willen hebben, zit erin. Iedere parti heeft hier een eigen oven, een eigen plancha, inductieplaat en kookvelden." Tegenover de keuken, aan het begin van het restaurant zit de kaaswinkel. Geen echte winkel, al blijkt hier een misverstand over te bestaan: "Veel mensen die ik spreek, vragen of ze hier ook werkelijk kaas kunnen kopen, maar dat is niet de bedoeling." Vanuit de ‘kaaswinkel’ worden de kazen gepresenteerd, tevens op corianbladen. Ook staat hier de kaaswagen. "De luiken van het winkeltje kunnen open, dus je krijgt hier straks een hele toffe presentatie van allerlei kazen", glundert Fred.
Het kleinste kamertje
Net zoals in het oude FRED, zien de toiletten er in de nieuwe zaak aan de Boompjes ook weer prachtig uit. Ook hier komen natuurlijke materialen terug, zoals leer, keramische tegels en composiet. Het echte kleinste kamertje, de garderobe, moet op het moment van schrijven nog gebouw worden. Maar er mag worden aangenomen dat je jas straks nog nooit zo mooi gehangen heeft als bij FRED. Het restaurant is geopend vanaf donderdag 05 januari.
Benieuwd waarom Restaurant FRED** eigenlijk verhuisd is? Daarover binnenkort meer!