Je zou er bijna aan voorbij lopen, maar aan de Van Vollenhovenstraat in het Scheepvaartkwartier zit een klein deurtje met een trapje omlaag. Eenmaal in het knusse souterrain waan je je met de houten bar, geur van bier, wild aan de muren en het hele jaar verse wildgerechten op je bord on de Duitse bergen.
Welkom in Wildstube bei Balten.
Verbinding
In de biergarten van de Wildstube is het goed toeven aan de picknicktafeltjes in de zon. Op minder warme dagen kun je nog lang buiten zitten dankzij de warmtekussentjes op de banken, of je neemt plaats in het charmante restaurant in Duitse stijl. De simpele houten tafeltjes op zwart-wit geblokte tegeltjes, schilderijen van weidse Duitse landschappen en trofeeën van zelf geschoten wild geven de zaak een warm en rustiek karakter.
Eigenaar Balten van Schalwijk zwaait vriendelijk naar twee jongens die aan tafel plaatsnemen: "Dat is mijn buurjongen", wijst hij. De Wildstube verbindt al sinds de opening de wijk en veel buurtbewoners zijn hier dan ook wekelijks te vinden.
Duitse ambiance

Balten kwam op het idee voor deze zaak door zijn liefde voor jagen en voor de Duitse cultuur. "En Franse, Belgische en Nederlandse restaurants zijn er al genoeg. Bovendien kun je volgens mij nergens anders het hele jaar door alleen wild eten", zegt hij trots.
Balten is zijn gasten een stap voor: als zijn oog op een leeg bierglas valt, zet hij de gast naast ons met een vette knipoog een nieuwe voor. Bij Wildstube drink je Grevensteiner, een ongefilterd bier met lage gisting, waardoor het voller van smaak is dan een gangbaardere pilsner.
Eerlijke gerechten

Bij de Wildstube mag je heel het jaar door en bij elk gerecht op wild rekenen, dus ook bij het portie bitterballen. De balletjes van gansragout hebben die kenmerkende wildsmaak zonder dat die te overheersend is en geeft de bekende snack net wat meer pit. "Ik serveer graag gans omdat die zo wordt ondergewaardeerd, terwijl het zo smaakvol is”, aldus Balten. De pittige, zelfbedachte cranberrysaus maakt de bitterballen nog een tandje spannender. Ganz gut!
Het vlees dat je bij de Wildstube eet, wordt schadelijk wild genoemd en wordt onder het mom van natuurbescherming geschoten. "Het eten van wild is dus een duurzame en eerlijke keuze", vindt Balten. De vegetariër of veganist zal zich hier toch wat minder op zijn plek voelen. Hoewel de stoof van dragon fruit er heerlijk uitziet, is dit de enige vegetarische optie op de kaart.
Alpen ontmoet Indonesië

Ook in het hoofdgerecht is terug te zien dat Balten graag met wild experimenteert, ook waar dat misschien niet verwacht wordt. "Mijn moeder is Indisch, dus ik vind dat er een frisse rendang op de kaart moet staan." Deze wordt gemaakt van wilde gans en geserveerd met zijn zelfgemaakte sambal die maar liefst twee jaar heeft gefermenteerd. Dit maakt hem flink pittig.
De borden zijn niet bijzonder opgemaakt, wat past bij de Duitse keuken, maar de kwaliteit van de producten is uitstekend. Mijn tafelgenoot heeft een superzachte hertenbiefstuk met zomerse groente en Alpenliefhebbers zullen de käsespätzle op Duitse wijze herkennen. Die hebben wij in Nederland nog niet zo gezien.
Geen poespas

Bij de wijn wordt even van het Duitse thema afgestapt: "Duitse kwaliteitswijnen zijn vaak wat duurder", legt Balten uit. Hij vindt het "ongezellig" als mensen tijdens het diner veel naar de prijs moeten kijken. Daarom drink je voor nog geen vijf euro een glas goede wijn. Wij proeven een volle verdejo en tempranillo, die goed tegen de stevige vleessmaak opboksen.
Voordat het nagerecht wordt voorgeschoteld, laat Balten een filmpje zien van hoe hij een apfelstrudel rolt: "We maken hem echt zoals het hoort." En inderdaad, ook dit gerecht, met knapperige korst en bijbehorende warme vanillesaus, doet dromen van de Duitse of Oostenrijkse bergen. Maar dankzij de betonnen banken in de tuin en recht door zee mentaliteit van Balten blijft Wildstube toch de uitstraling hebben van een Rotterdamse zaak.