Aan het begin van de altijd drukke Coolsingel bevindt zich het historische Schielandshuis. Een gebouw dat menig Rotterdammer niet kent, terwijl dit het op één na oudste gebouw van de stad is en onder andere Napoleon hier nog eens overnacht heeft. Sinds begin 2020 is de brasserie overgenomen door Eric van Abbe en veranderd in Restaurant Het Schielandshuis. Eind 2021 is nieuwe chef Michiel Buker verantwoordelijk geworden voor het menu waarmee dit restaurant naar een hoger niveau getild is.
Het mooie van vroeger, het goede van nu

Foto: Het statige gebouw bevindt zich aan het einde van de Korte Hoogstraat, verstopt tussen hoge torens
Bij aankomst is direct duidelijk dat dit pand een grote geschiedenis heeft. Het is een pontificaal gebouw met mooie details van glas in lood omgeven door klassieke opengeslagen rode luiken. De vele schilderijen aan de muur, replica's van wat er vroeger echt hing, maken het een sfeervolle ruimte. Bij binnenkomst krijgen we een vriendelijk onthaal van de bediening. Niet alleen dat, maar ook de warme kleuren aan de muur en donkerbruine leren banken en stoelen geven ons een warm welkom. De moderne strakke bar en vele planten geven het geheel daarnaast ook nog eens een moderne uitstraling. Het Schielandshuis doet al jaren dienst als trouw- en evenementenlocatie, maar ook het restaurant is een bezoekje waard.
Internationaal genieten

Foto: In het vegetarische gerecht met polenta komt meermaals truffel terug
De keuze valt op het shared dining verrassingsmenu wat uit vijf gangen bestaat. De menukaart die chef Michiel Buker heeft samengesteld, biedt voor ieder wat wils door de brede internationale invloeden. Ook de Colombiaanse keuken is hierin terug te vinden doordat de roots van Michiel daar liggen. Zo krijgen wij als voorgerecht areppa con ceviche geserveerd. Hierin is het de areppa, een relatief simpel broodje van maismeel, omgevormd tot een smaakvol voorgerecht. De ceviche van dorade en makreel wordt afgetopt met een kleurrijk geheel van gekarameliseerde maïs, radijs en zoete aardappel. De groene tijgerkokosmelk laat dit gerecht zowel qua smaak als uiterlijk tot leven komen. Als hoofdgerecht wordt de vegetarische gegrilde polenta geserveerd, wat ook weer een lust voor het oog is. De smaak van truffel komt in het gerecht overal op een andere manier terug. Zo wordt er een bitterbal bij geserveerd gemaakt van truffelpolenta en heeft de chef flinterdunne paarse truffel-aardappelchips gemaakt wat een knapperige toevoeging aan dit gerecht geeft. Het geheel wordt compleet gemaakt met verschillende babygroenten zoals courgette en aubergine, en een basilicumolie. Hiermee is dit gerecht onbetwist een van de favorieten.
Smaken van het seizoen

Foto: Behalve het lontje is alles aan het candle dessert van het Schielandshuis eetbaar
Michiel vertelt dat zijn team het leuk vindt om samen te experimenteren en creatief om te gaan met nieuwe smaken en combinaties, passend bij het seizoen. Het dessert is een afspiegeling van de creatieve ideeën waarmee feestelijk wordt uitgepakt. Het Schielands candle dessert wordt geserveerd als een grote brandende kaars: Belgische melkchocolademousse omhuld door ‘kaarsvet’ gemaakt van witte chocolade. Deze brandende kaars wordt geserveerd met een karamelganache en sorbetijs van witte chocolade. In dit ‘huis van de stad’ kan men naast een heerlijk diner hier ook genieten van een goed glas wijn of een borrel. Bij goed weer wordt de zogenoemde ‘secret garden’ geopend, waar met een uitgebreide borrelkaart kan worden genoten van een drankje met een snack, zoals een quiche, kaasplankje of calamares. Het Schielandshuis en de bijbehorende tuin is een verstopt, idyllisch plekje waar je aan de drukte van het centrum kunt ontsnappen.
Hoofdfoto: Chef Michiel Buker heeft de 'simpele' areppa omgetoverd tot een kleurrijk en gelaagd gerecht