Het Schielandshuis: historisch genieten in hartje Rotterdam

In het Schielandshuis aan de Coolsingel geniet je van een luxe diner van seizoensgebonden producten. Ze hebben ook een prachtig terras middenin de stad.

31 Mrt 2022 Laura van Maldegem

blogger Laura geniet enorm van goed eten met daarbij het liefst een mooi wijntje, cocktail of mimosa. Ze schrijft graag over hipste restaurants die Rotterdam rijk is, zodat je weet waar je terecht kunt voor de perfecte lunch, diner of voor een gezellig borrelavondje.

Het Schielandshuis: historisch genieten in hartje Rotterdam

Aan het begin van de altijd drukke Coolsingel bevindt zich het historische Schielandshuis. Een gebouw dat menig Rotterdammer niet kent, terwijl dit het op één na oudste gebouw van de stad is en onder andere Napoleon hier nog eens overnacht heeft. Sinds begin 2020 is de brasserie overgenomen door Eric van Abbe en veranderd in Restaurant Het Schielandshuis. Eind 2021 is nieuwe chef Michiel Buker verantwoordelijk geworden voor het menu waarmee dit restaurant naar een hoger niveau getild is.

Het mooie van vroeger, het goede van nu 


Foto: Het statige gebouw bevindt zich aan het einde van de Korte Hoogstraat, verstopt tussen hoge torens 

Bij aankomst is direct duidelijk dat dit pand een grote geschiedenis heeft. Het is een pontificaal gebouw met mooie details van glas in lood omgeven door klassieke opengeslagen rode luiken. De vele schilderijen aan de muur, replica's van wat er vroeger echt hing, maken het een sfeervolle ruimte. Bij binnenkomst krijgen we een vriendelijk onthaal van de bediening. Niet alleen dat, maar ook de warme kleuren aan de muur en donkerbruine leren banken en stoelen geven ons een warm welkom. De moderne strakke bar en vele planten geven het geheel daarnaast ook nog eens een moderne uitstraling. Het Schielandshuis doet al jaren dienst als trouw- en evenementenlocatie, maar ook het restaurant is een bezoekje waard.

Internationaal genieten 


Foto: In het vegetarische gerecht met polenta komt meermaals truffel terug 

De keuze valt op het shared dining verrassingsmenu wat uit vijf gangen bestaat. De menukaart die chef Michiel Buker heeft samengesteld, biedt voor ieder wat wils door de brede internationale invloeden. Ook de Colombiaanse keuken is hierin terug te vinden doordat de roots van Michiel daar liggen. Zo krijgen wij als voorgerecht areppa con ceviche geserveerd. Hierin is het de areppa, een relatief simpel broodje van maismeel, omgevormd tot een smaakvol voorgerecht. De ceviche van dorade en makreel wordt afgetopt met een kleurrijk geheel van gekarameliseerde maïs, radijs en zoete aardappel. De groene tijgerkokosmelk laat dit gerecht zowel qua smaak als uiterlijk tot leven komen. Als hoofdgerecht wordt de vegetarische gegrilde polenta geserveerd, wat ook weer een lust voor het oog is. De smaak van truffel komt in het gerecht overal op een andere manier terug. Zo wordt er een bitterbal bij geserveerd gemaakt van truffelpolenta en heeft de chef flinterdunne paarse truffel-aardappelchips gemaakt wat een knapperige toevoeging aan dit gerecht geeft. Het geheel wordt compleet gemaakt met verschillende babygroenten zoals courgette en aubergine, en een basilicumolie. Hiermee is dit gerecht onbetwist een van de favorieten. 

Smaken van het seizoen 


Foto: Behalve het lontje is alles aan het candle dessert van het Schielandshuis eetbaar 

Michiel vertelt dat zijn team het leuk vindt om samen te experimenteren en creatief om te gaan met nieuwe smaken en combinaties, passend bij het seizoen. Het dessert is een afspiegeling van de creatieve ideeën waarmee feestelijk wordt uitgepakt. Het Schielands candle dessert wordt geserveerd als een grote brandende kaars: Belgische melkchocolademousse omhuld door ‘kaarsvet’ gemaakt van witte chocolade. Deze brandende kaars wordt geserveerd met een karamelganache en sorbetijs van witte chocolade. In dit ‘huis van de stad’ kan men naast een heerlijk diner hier ook genieten van een goed glas wijn of een borrel. Bij goed weer wordt de zogenoemde ‘secret garden’ geopend, waar met een uitgebreide borrelkaart kan worden genoten van een drankje met een snack, zoals een quiche, kaasplankje of calamares. Het Schielandshuis en de bijbehorende tuin is een verstopt, idyllisch plekje waar je aan de drukte van het centrum kunt ontsnappen.

Hoofdfoto: Chef Michiel Buker heeft de 'simpele' areppa omgetoverd tot een kleurrijk en gelaagd gerecht 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De signature dishes van Cees Helder en François Geurds op een avond: tarbot versus piccalilly

Driesterrenchef Cees Helder kookte nog een keer zijn klassieke topgerechten, samen met François Geurds. Een vergelijking tussen hun signature dishes.

Joelia: meesterlijk impressionisme aan het Hofplein

Bij Joelia proef je van verrassende gerechten en ervaar je een ontspannen, pretentieloze bediening die altijd in is voor een gezellig praatje.

Tante Nel wordt een cocktailbar: ‘We gaan terug in de tijd met SOHO’

Aan de Pannekoekstraat, waar ooit de cocktailscene in Rotterdam begon, opent nu Soho by Jigger. Verwacht klassieke cocktails en creatieve uitspattingen.