Hotel New York: je blijft er gewoon voor in Rotterdam

De Buik ging langs om te dineren bij Hotel New York aan de Kop van Zuid, een zaak die bekend staat om haar seafood.

7 Jun 2024 Paul van den Hooven

blogger Je vindt Paul iedere zaterdag als marktslager/worstmaker/BBQ-er op de markt op het Noordplein. Voor hij dat werd, ‘reisde’ hij een 30 jaar door de culturen in de oude wijken van de stad als jongerenwerker en opbouwwerker en zat aan menig tafel.

Hotel New York: je blijft er gewoon voor in Rotterdam

Tot een jaar of 50 geleden vertrok je er vandaan. Naar de overkant van de grote plas. Op zoek naar geluk of gewoonweg een baan. Nu moet je er naartóe gaan. Je vindt er een klassiek Rotterdamse ambiance, een goede bediening, want dáárvoor ga je er naartoe, uitstekend eten. De Buik ging langs bij Hotel New York, een zaak die bekend staat om haar seafood.

​Rotterdamse geschiedenis


We zitten in een zaal in het voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn. Gedurende grofweg een eeuw vertrokken vanaf de kade hier emigranten die hun heil in de VS gingen zoeken. Door het raam hebben we over de watertaxi’s uitzicht op het aan de overkant van de Rijnhaven gelegen aanstaande Landverhuizersmuseum. Zo komt de geschiedenis van dit stukje Rotterdam hier wel erg mooi samen.

​Gastvrijheid in de grote zaal


Ondanks de grootte van de zaal, voelt het intiem. Het geluid wordt fijn gedempt waardoor grote gezelschappen niet de overhand nemen. Je kunt zonder moeite een gesprek voeren aan tafel. Er zijn plekken voor grote gezelschappen en plekjes voor kleine, alles door elkaar.

De bediening is vriendelijk, vrolijk en attent. Je bent altijd in beeld bij hen en ze stralen gastvrijheid uit. De snelheid van uitserveren is voor lekker lang dineren misschien wat hoog, maar je hoeft niet eindeloos op je volgende gerecht te wachten.

Bij het bier krijgen we brood met smeersels. Er ligt een half gesneden brood op het bord, dit ziet er huiselijk uit. Het brood heeft een fijne bite en is goed vers. De smeersels zijn wat alledaags..

​Vooraf veel uit zee, maar geen oesters


Kom je binnen bij Hotel New York, dan is het eerste wat je ziet rechts de oesterbar. Kistjes oesters en andere geschaald zeelekkers ligt er uitgestald. Meteen de hoek om kun je aanschuiven bij ‘Oesters & Bubbels’. Die oesters en andere schaaldieren zijn ook ruim vertegenwoordigd op de kaart. Wij kiezen toch voor iets anders: kreeftensoep en sashimi.

De kreeftensoep heeft een heerlijke volle kreeftsmaak, met verschillende lagen waaronder saffraan. De garnaal en stukjes rivierkreeft zijn prima gegaard en geven de soep net wat bite. Dat geldt ook voor de lente-ui.

De sashimi bestaat uit watermeloen, tonijn en zalm. De watermeloen is bij ons de favoriet. De textuur en smaak zijn bijzonder. De tonijn is mooi mals en de groene dipsaus met wasabi is er erg lekker bij en geeft een kick zonder de tonijn weg te drukken. De zalm is wat vlak van smaak en textuur. Dat is een euvel dat we als thuiskokende consument steeds vaker ervaren. Goede zalm is schaars. De milde dipsaus met vissaus en gember helpt helaas niet om de smaak op te krikken.

De zeegroenten erbij zijn fris, zilt en knapperig, ze passen prima bij het gerecht. De lichte rode wijn, La Combe Rouge, die wij erbij kozen gaat uitstekend bij beide gerechten. Mooi droog. We proeven rood fruit en lichte tannines. Het zuurtje maakt de beide gerechten compleet.

​Hoofd uit zee en van land


Vis en vlees samen, dat is een beste combinatie. De een kiest daarom voor de Surf & Turf. De ander gaat volledig voor de vis: catch of the day in de vorm van zeebaars.

De turf is een mooi stukje runderlende. Precies goed naar wens gebakken. De surf wordt gevormd door twee grote garnalen, die ook mooi gegaard zijn. Erbij komt chimichurri, die is fris: gedroogde tomaten, ansjovis, knoflook en peper. De knolgroenten zoals topinamboer, knolselderij, peen en ook broccoli vullen goed aan. Geen opsmuk, gewoon hun eigen smaak en textuur.

​Catch of the day


De vangst van de dag is zeebaars. De garing is goed, jammer dat het vel niet knapperig was. De garnalen die dit gerecht vergezellen zijn precies goed gegaard en goed van smaak. Een lichte romige saus met een klassieke botersaus smaak vormt de begeleiding van dit gerecht.

De groente garnering is vrijwel hetzelfde als die van de surf en turf. De knolselderij heeft een lichte zure smaak, wat verrassend en verfrissend is. We zijn zeer te spreken over de wijze waarop de smaken en texturen in de gerechten samenkomen.

​Friet overslaan


Wij bestelden geen friet of aardappelen als bijgerecht. Dat bevalt ons altijd prima. Je mist het niet en je hebt zo een lichte maaltijd die nog ruimte laat voor een dessert.

Bij de Surf & Turf dronken we Vigna Madre ‘Kriya’, een biologische rode wijn uit Abruzzo. Mooi licht, lekker droog en wat tannines. Rood fruit in de smaak, een licht zuurtje en een fluwelen afdronk. De Chardonnay bij de vis is wat gewoon: er is weinig keus aan wijn uit een glas, wij hadden graag een wat vollere witte wijn gewild...

​Plek voor dessert


Het grote voordeel van geen schaaltje friet bij een hoofdgerecht is dat je ruimte in je maag overhoudt voor een dessert. Voor ons werd het Lemonbar en een Aperolcoupe.

De Lemonbar heeft lekker verschillende texturen en smaken: taartbodem, ijs, framboos en mini merengue. De Aperolcoupe is heerlijk verfrissend met twee soorten citrussorbet en een bescheiden shot AperolDaarna hebben we ook nog wat plek voor koffie en een calvados.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Lunchroute Dordrecht: proef de stad in vijf stops

Lekker slenteren en misschien wel op meerdere plekken lunchen? Dat kan in het pittoreske Dordrecht met deze vijf lunchtips.

Station Bergweg opent bezorghub in het Vroesenpark

In het Vroesenpark hoef je voortaan geen zware picknickmand meer mee te nemen. Via de bestelhub van Station Bergweg wordt je eten tot je kleedje bezorgd.

De Proef op de Sommelier met: Emy Koster

Voor de serie Proef op de sommelier gaat Niels van Laatum in gesprek met Rotterdamse sommeliers. In deze editie Emy Koster van Tres.