Zelfs in Bergschenhoek kan het snel gaan. Zaten we nog geen jaar geleden op deze plek in een Franse bistro, nu eten we burgers en buikspek in een moderne foodbar. Midden in het centrum doet Josh & Juuls Foodbar een nieuwe poging de dorpsbewoners een fijne stek te geven om te lunchen, borrelen en dineren. En dat is meer dan gelukt!
Josh & Juuls & mama

Josh & Juuls zijn Joshua en Julia. Broer en zus, pas 26 en 24 jaar oud, geboren en getogen in Bergschenhoek. Samen met hun moeder begonnen zij begin 2019 aan een nieuw familieavontuur. Joshua werkte bij restaurant Mooii, zus Julia deed horeca-ervaring op in Nieuw-Zeeland en werkte onder andere bij The Lake House. Moeder Suzanne was tot voorkort franchisenemer bij New York Pizza. “We beschouwen onszelf niet als een horecafamilie, maar het is wel waar ons hart ligt”, aldus Julia. “Het is ook niet zo dat we al jaren droomden van een eigen zaak met elkaar en dat onze ideeën al klaar lagen. Maar toen dit pand op ons pad kwam, wisten we alle drie dat we dit wilden. Vanaf het moment van ondertekenen zijn we keihard aan de slag gegaan en we vinden het heerlijk.” Er is wel een duidelijke taakverdeling tussen broer en zus: hij gaat over de keuken en het eten, zij over de bar, de drank en het personeel. Lachend: “Wel zo handig, zo vliegen we elkaar minder in de haren.”
Maar wat moest het worden?
De Franse, tikkeltje stijve, bistro was blijkbaar niet waar Bergschenhoek behoefte aan had. Julia: “Eigenlijk hebben we puur naar onszelf gekeken. Waar hebben we behoefte aan in het dorp? Een fijne plek, waar je lekker kunt borrelen, met goed eten erbij en verder niet te moeilijk doen. Dat zie je ook terug op de kaart: veel borrelhappen en kleinere gerechten om te delen. Daar houden we zelf nu eenmaal erg van. Als ik met m’n moeder ergens ga eten, doen we al jaren ook altijd alles door de helft, want we willen alles proeven. Daarom was het voor mij niet meer dan logisch dat we onze eigen zaak ook zo opzetten.” Het credo boven de bar zegt dan ook: ‘Friends & Food, the best things in life are meant to be shared’.
Van alles en nog wat

Je komt hier dus niet voor een chic diner. Het is dan ook een foodbar, en dat is exact wat het is. De keuken omschrijven is nog niet zo makkelijk. Het gaat van sashimi naar nachos en van flammkuchen naar chicken wings. Julia: “De kaart heeft simpelweg alles wat we zelf lekker vinden!” Naast de kleinere happen om te delen, zijn er ook enkele grotere gerechten voor principiële ‘niet-delers’, waarbij je steeds keuze hebt uit minimaal drie soorten: poké bowls, steaks, spareribs en burgers. En daarnaast nog enkele ‘classics’ zoals een Wienerschnitzel, zalmfilet en kipsaté. En heel handig in een dorp vol jonge gezinnen: verschillende kindermenu-opties. Alle bijgerechten, zoals groenten en diverse soorten friet, bestel je apart.
Delen is moeilijk

Laten we dan maar eens beginnen met eten! We starten met een plank die nauwelijks op tafel past. Het is een overdaad aan yakitori in teriyakisaus, klassieke flammkuchen met Emmentaler en ui, buikspek en gamba’s in knoflookolie. De absolute winnaar: het buikspek met zoetzure groenten. Een verrukkelijke combinatie en tot in perfectie bereid, het smelt op je tong. Soms is het toch een beetje jammer dat delen…
Likje verf en klaar

Het voordeel van een zaak overnemen die nog geen jaar open is, is dat het interieur en de apparatuur pas net uit het plastic is. Een grote verbouwing was dan ook niet nodig. “Toch zagen we steeds weer iets anders wat we zelf echt niet zouden kiezen. Dus uiteindelijk is er nog behoorlijk wat vernieuwd, zoals de lampen, stoelen, een aantal barkrukken en een groot deel van de bar. Het is allemaal wat ‘jonger’ en moderner geworden”, vertelt Joshua. De chef kwam wel met de inboedel mee en dat is maar goed ook. Deze kok weet duidelijk wat koken is en verruilt blijkbaar de Franse klassieke keuken met gemak voor comfortfood op niveau. De souschef komt van restaurant Mooii in Rotterdam en is een oud-collega van Joshua.
Nog meer op de plank

We bestellen twee hoofdgerechten die minder ‘shareable’ zijn: de classic burger en de tonijnsteak. Wederom geserveerd op een plank. De burger ziet er niet alleen zeer smaakvol uit, hij is het ook echt. Een flink stuk vlees met bacon en cheddar, een burger hoe een burger hoort te zijn. Bovendien is de huisgemaakte patat erg lekker, net als de zelfgemaakte ‘J&J mayo’ met tuinkruiden. Nog een extra compliment voor de gegrilde seizoensgroenten. Je weet wel, het schaaltje dat vrijwel nooit tot op de bodem leeg gaat. Nou, hier wel. De kids moeilijke groenteneters? Probeer het hier eens! De tonijn met antiboise (soort dressing) van tomaat staat echter niet in onze top vijf. Dat kan beter, denken wij. Net iets te taai geworden. Misschien zitten we eigenlijk ook al een beetje vol. Etende vrouw, wat heb je nu geleerd? Na uitgebreid borrelen en ‘sharen’ is een hoofdgerecht bestellen niet nodig.
Dessertkaart zien?

Ja uiteraard, dat is heel iets anders. We gaan voor de brownie met gezouten karamel en bananensorbetijs (niet op een plank). Gek dat dat dan weer geen enkele moeite kost om naar binnen te werken. Je proeft dan ook dat het vers gemaakt is en waarschijnlijk getest door een zeer kritische brownie-eter. Wat een goede afsluiter. Onze inschatting: Josh & Juuls is ‘here to stay’. Een fijne stek voor ‘even snel een hapje’ of een avondlang cocktails drinken met genoeg te eten erbij, voor iedere smaak. Het past in het dorp, het is betaalbaar, toegankelijk en misschien wel het belangrijkste: het enthousiasme van Joshua en Julia straalt ervan af.