Reis de gehele Mediterranee rond als lunch bij La Cazuela

La Cazuela is al ruim 12 jaar te vinden op de Proveniersstraat, en nu kun je er, naast dineren, ook Mediterraans lunchen.

16 Aug 2019 Erik Saathoff

blogger Een rebelse wijnliefhebber die vindt dat er vooral niet te moeilijk over wijn gedaan moet worden. Houd van lekker eten, maar is bovenal levensgenieter.

Reis de gehele Mediterranee rond als lunch bij La Cazuela

De Proveniersstraat in Rotterdam. Voor de mensen die er nog nooit van hebben gehoord, geen idee hebben waar het is en er nog nooit zijn geweest; ga er eens kijken. Je loopt het Centraal Station aan de Blijdorpzijde uit, gaat rechtsaf, houd rechts aan en je loopt er zo heen. Je vindt hier, in het midden van de Proveniersstraat, misschien wel het meest idyllische kruisinkje van Rotterdam. Op deze kruising vind je ook restaurant La Cazuela. La Cazuela is, ondanks de naam wellicht doet vermoeden, geen Spaans restaurant en het is ook geen Italiaans restaurant. Het restaurant haalt namelijk inspiratie uit de gehele Mediterraanse keuken. Ze zitten er al ruim twaalf jaar, maar sinds kort zijn ze ook open voor de lunch.

Voor het meest recente artikel verwijzen we je naar: Totale avondbeleving bij La Cazuela


Gooi de tafel maar vol 

De lunchkaart van La Cazuela is een soort reisboekje. Het gaat van Frankrijk naar Spanje, naar Italië en weer naar Portugal. Het is aan de gerechten goed te zien dat de inspiratie uit deze landen komt. Bocadillo, crostini, brioche – om maar even wat te noemen – het staat allemaal op de kaart.
Omdat ik wel van een Mediterraanse lunch hou, ben ik met nog drie tafelgenoten op een zonnige, Mediterraans aanvoelende zondag richting La Cazuela gegaan. Want zoals ook de ober zei: “hoe meer monden, hoe meer er geproefd kan worden.”  

Na een blik op de lunchkaart besluiten we te vragen of het restaurant een aantal gerechten voor ons kan kiezen. Met een grijns geeft de ober aan dat dit geen enkel probleem is; “Ik gooi de tafel wel vol.” 

Tosti Monte Cristo 


Tot voor kort kende ik Monte Cristo vooral van het boek “De Graaf van Monte Cristo” én ik wist dat het een klein Italiaans eiland was, maar dat er een tosti met dezelfde naam is, dat is nieuw voor mij. De tosti staat bij La Cazuela op de kaart en het blijkt een beetje het Amerikaanse antwoord te zijn op de Franse Croque Monsieur. Amerika is natuurlijk geen Mediterranée maar goed, het is geïnspireerd op een Franse klassieker, dus ik reken hem goed. Het is een pan gebakken tosti met ham en kaas, met daar overheen flink wat poedersuiker en cranberryjam ernaast. Klinkt misschien een beetje apart, maar geloof me; het werkt. Eén hap en ik ben overtuigd. Zo gek is dat natuurlijk niet. Hartig en zoet is vaak een goeie combi. Denk maar aan de pannenkoek met spek en stroop (try it!) en de ouderwetse boterham met pindakaas en hagelslag (of jam).  

Spaanse peper roulette 


Naast deze tosti staan er nog veel meer lekkere gerechten op tafel. Waaronder twee van mijn favo's deze middag; de crostini met ricotta, pastrami, verse vijgen en noten met aceto balsamico en de burrata salade. Deze salade bestaat uit een bol top burrata op verse tomaten met een pesto waarvan de gemiddelde Italiaan zou zeggen dat alleen zijn moeder hem beter maakt. Ook het vermelden waard is de brioche met verse spinazie, pastrami, een perfect zachtgekookt eitje (yolk porn!) en Hollandaise saus. Simpelweg superlekker. 


We krijgen ook nog een aantal kleine tapas op tafel. Malse calamares, dungesneden Jamon Serrano en “Pimientos del Padron”. Dit zijn kleine, groene, geroosterde pepertjes. En als je nou denkt: “ja dag! Ik ga een beetje pepertjes eten, straks vliegen de vlammen uit m'n oren!”, no worries. Ze zijn niet pittig. Het komt eerder in de buurt van geroosterde groene paprika. Wel vertelt de ober dat het heel af en toe voor komt dat er tóch een pittige tussen zit. Een soort Spaanse peper roulette dus.  

Plek voor dessert 


Als we onze borden leeg hebben wordt er gevraagd of we nog een plekje over hebben voor een dessert. En ach ja, waarom niet. Het blijkt dat je ook voor desserts prima bij La Cazuela terecht kan. Voor de chocolade fans is de chocoladeflan met amarettokoekjes een must. Zelf werd ik erg blij van de citroenmousse met mascarpone, die lekker fris en luchtig is. Ook leuk is de crème brûlée waarbij de suikerlaag aan tafel wordt gebrand. 

Zoek je nog een plek waar je letterlijk en figuurlijk de Mediteranée kunt proeven, dan is La Cazuela de plek voor jou. Het enige wat je hoeft te doen is de Proveniersstraat op zoeken.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Totale avondbeleving bij La Cazuela

De Buik ging langs bij La Cazuela: een gezellig Rotterdams restaurant en tapasbar in mediterrane sferen met tapas, Iberico, paella en een idyllisch terras.

De beste smashburgers in Rotterdam: hier eet je ze

Ontdek de 12 beste plekken voor smashburgers in Rotterdam. Van sappige classics tot creatieve specials: er is voor iedereen wat in Rotterdam.

7 stops voor een culinaire wereldreis in de Markthal

Voor de lezers van de Buik zetten we hier zeven tips voor de Markthal op een rij, met diverse smaken van over de hele wereld.