O'Pazzo: de nieuwe pizzaoven getest

We schreven al over de nieuwe pizza-oven van O’Pazzo. Maar de Buik zou de Buik niet zijn als we niet zouden gaan proeven wat er zoal uit die oven komt.

23 Jan 2024 Paul van den Hooven

blogger Je vindt Paul iedere zaterdag als marktslager/worstmaker/BBQ-er op de markt op het Noordplein. Voor hij dat werd, ‘reisde’ hij een 30 jaar door de culturen in de oude wijken van de stad als jongerenwerker en opbouwwerker en zat aan menig tafel.

O'Pazzo: de nieuwe pizzaoven getest

We schreven al over de nieuwe pizzaoven van restaurant O’Pazzo. Maar de Buik zou de Buik niet zijn als we niet zouden gaan proeven wat er zoal uit die oven komt. En we kunnen wel zeggen: ga er eten!

​Italiaans familierestaurant met veel fantasie en kroonluchters


Het is vroeg donker en dan is het fijn om binnen te stappen in een bijzonder en warm ingericht restaurant. We worden vriendelijk verwelkomd en krijgen een ruime tafel toebedeeld.

De sfeer is die van een Italiaans familierestaurant. Er zijn lange tafels voor grote gezelschappen, kleine tafels en een speciale hoek met boekenkast voor bijzondere gezelschappen.

Het is met veel fantasie en gevoel voor detail ingericht. De ontwerpers en makers zijn vereeuwigd in een schildering boven onze hoofden. Degenen die van kroonluchters houden, kunnen hier hun hart ophalen. De grote aandachtstrekker is natuurlijk de houtgestookte pizzaoven met het fantastische mozaïek. Het hele proces van maken van de pizza’s is zichtbaar. Het spreekt dan ook voor zich dat een groot deel van de kaart ingeruimd is voor pizza’s.

​De antipasti


Wij beginnen met een antipasti misti. We krijgen daarmee een goed beeld van hun antipasti en dat beeld is goed. Het lijkt veel, maar als we alles op hebben, kan er nog best een pizza bij.

Onze misti bestaat uit focaccia met truffeltapenade, geroosterde pepertjes met een fris sausje van groene kruiden, calamari, caprese, vitello tonnato, caponata en een mix van vleeswaar. De coppa en de mortadella zijn uitstekend, de rest is ook erg lekker en goed op temperatuur.

Ook de andere onderdelen van de misti zijn heerlijk, de caponata lekker fris, de mozzarella in de caprese is romig, heeft een bite en een lichte tinteling op de tong. De vitello is mooi rosé: de geroosterde pepertjes zijn lekker verfrissend en de truffel op de focaccia is goed, niet te heftig.

Een zeer geslaagde combinatie. Alle smaken zijn heel puur aanwezig, als het nodig is, complementeren ze elkaar. De wijn die we erbij gekozen hebben is wit, een Fiano di Avellino Lavati uit Campanië. Hij heeft een klein zuurtje, en is daarnaast lekker romig. Hij past goed bij alle bordjes van de gecombineerde voorgerechten.

​De pizza's van O'Pazzo


Vervolgens zijn er de pizza’s: een O’Pazzo Due en een Diavolo Rosso. Ze staan snel op tafel. Een kijkje bij de pizzaoven leert je hoe het kan dat dat zo snel gaat. Het team daar werkt als een geoliede machine.

De pizza’s zijn goed, met een fijne Napolitaanse bodem en precies goed belegd. De Due heeft onder andere Taleggio en Gorgonzola en die combineren tot een mooie aardse smaak. De Diavolo Rosso is lekker pittig door de Spianata, de spekjes geven een extra bite.

We drinken er een rode wijn bij: Boscarelli uit Montepulciano, een mix van Sangiovese en Mammola. Hij wordt in een mooi groot wijnglas geschonken wat de geur en smaak ten goede komt. We zijn zeer te spreken over deze wijn. De geur en smaak kloppen met wat er over op de wijnkaart staat.

Omdat het oog van één van ons groter was dan de maag, blijft er een stuk pizza op het bord liggen. De ober vraagt direct of wij een doos willen, dan kan het stuk morgen thuis opgewarmd worden. Het is een voorbeeld van de aandacht en gevoel voor detail van het bedienend personeel.

Die aandacht voor de gast zie je ook op de kaart, je kunt glutenvrije pizza’s krijgen en veganistische mozzarella.

​Echt Italiaans: een digestivo


We ronden onze maaltijd af met een digestivo, in ons geval een bitter, ons aangeraden door de uiterst vriendelijke ober. De een kiest voor een echte bitter, met veel laurier, wat mint en drop, de Fernet Branco. De ander gaat voor iets minder heftigs, de Amaro de Capo (uit Calabrië), deze is iets zoeter waardoor het bitter minder heftig is.

We hebben lekker gegeten en gedronken in een zaak met heel attente bediening, een warme sfeer en een inrichting waar je niet op uitgekeken raakt. Dat geldt óók voor de toiletten: je waant je er in een middeleeuws kasteel.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Bij Sumeyra in Rotterdam-West doe je een bakkie en je Bulgaarse boodschappen

Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.