Restaurant Zotte aan de Straatweg in Hillegersberg heeft sinds augustus een nieuwe chef, de 21-jarige Tim Ouwerkerk. Hij is niet van teveel opsmuk, maar vindt dat alle elementen die op het bord liggen gewoon van goede kwaliteit moeten zijn en hoog op smaak. Wij schuiven op een woensdagmiddag aan en laten ons door Tim en gastvrouw Ellen in de watten leggen. 
 
            
            Jong geleerd 

Laat je door Tim zijn jonge leeftijd niet misleiden. Op zijn vijftiende is Tim op kamers gegaan in Antwerpen zodat hij in The Jane, destijds nog van Sergio Herman, aan het werk kon als leerling-kok. Terug in Nederland heeft hij werkervaring opgedaan onder de vleugels van François Geurds en bij Perceel van Jos Grootscholten; niet de minste namen. Sinds deze zomer staat hij als een van de jongste chefs van Rotterdam bij Zotte achter het fornuis, waar hij vrijheid heeft om zijn eigen gerechten samen te stellen. Tim: "Ik maak meestal een gerecht met drie of vier dingen op het bord, die allemaal goed van kwaliteit moeten zijn. Daarnaast vind ik het belangrijk dat het verrassend is, maar tegelijkertijd herkenbaar." 
In perfecte harmonie 

Ellen heeft ons inmiddels voorzien van een glas Pinot Grigio, wat water en een rustiek, vers afgebakken broodje met roomboter. Tijd om Tim zijn kookstijl aan den lijve te ondervinden. We vangen aan met een mousse van champignon, getrancheerde coquille, rauwe champignon en een vinaigrette van gekarameliseerde ui. Het is een lichte, harmonieuze start van onze lunch. Het opvolgende gerecht knalt meer: de pulled pompoen is vlezig en complimenteert de saus van pompoen en rode curry. Deze geeft net een klein prikkeltje op het tandvlees en heeft de juiste pit, zodat hij de kabeljauw die erbij wordt geserveerd niet overheerst. De vis is door Tim langzaam gegaard op de passe (doorgeefluik met hittelampen), waardoor hij net op het randje van gaar zit en het mes erdoorheen glijdt. Wat worden we hier blij van zeg! 
Droog vlees  

Tim serveert de volgende gang uit, een bavette die gedroogd is: "Doordat we het vlees een dag laten drogen in de koeling, worden de smaken een stuk geconcentreerder. We serveren er een jus bij van zelfgemaakt XO saus, en verschillende bereidingen van wortel en knolselderij." Het vlees is erg mals en ondanks dat dat het hoofdingrediënt op het bord is, zijn we ook erg blij met de wortel en knolselderij. Ook hier valt op dat het geheel niet te zwaar is en het de producten in hun waarde laat. We sluiten af met gekarameliseerde banaan en koffie met een room van Baileys en vanille-ijs. Goed voor de zoetekauw, maar we concluderen samen met Tim dat er iets meer structuur in het gerecht mag zitten, zodat het geen smeuïge soep wordt zodra het ijs wat smelt. 
Goed gastheerschap 

Gedurende de middag is Ellen een fijne gastvrouw. Ze is vriendelijk en amicaal, maar niet te losjes, en ondanks dat het niet heel druk is in het restaurant, staat ze niet om de haverklap aan tafel. Ze laat ons genieten van het eigen gezelschap en fantastische eten en checkt op de juiste momenten of alles naar wens is. De ambiance bij Zotte is prettig en als je hier zit, merk je niets van de drukke Straatweg. Alles bij elkaar een goed recept voor een fijne middag of avond.
Vanwege de huidige maatregelen is Zotte momenteel ook geopend voor afhaal en bezorgen. Ze hebben een 3-gangen menu à € 29,00 of je kunt zelf een menu samenstellen van de speciale kaart.