De Buik ging langs bij Restaurant SHIN, dat zich enigszins verscholen houdt net achter de Meent. De izakaya biedt de typische vorm van Japanse gastvrijheid, fijne cocktails, bekende en minder bekende Japanse gerechten en zelfs een matcha-bar. Dat alles is een prachtig minimalistisch ontwerp.
Ajisan en SHIN: een ramenbar en een izakaya
Sinds twee jaar is Rotterdam met SHIN een Japans restaurant rijker. Eigenaren Tony en Nanako openden eerder al het Japanse ramen-restaurant Ajisan op de Coolsingel. Ze merkten dat traditioneel Japans eten moeilijk te vinden was in Rotterdam.
Vanuit die gedachte werd SHIN geboren: een restaurant met Japanse smaken en ingrediënten, gebaseerd op de Japanse izakaya. Bij SHIN geen sushi of ramen, maar gerechtjes als karaage en takoyaki. Ook staan er verschillende specials op de kaart, waarbij het typisch Japanse Wagyu beef natuurlijk niet mag ontbreken.
Omotenashi: Japanse gastvrijheid

Foto: Tessa Hoogenboezem
Het restaurant is minimalistisch ingericht. Wat bij binnenkomst direct opvalt is de enthousiaste manier waarop iedere klant gegroet wordt – in het Japans natuurlijk. Volgens eigenaar Tony is dit een goed voorbeeld van omotenashi, een vorm van gastvrijheid, waar de Japanse horeca om bekend staat.
Het team van SHIN gaat net een stapje verder dan het aanbieden van basisservice. SHIN anticipeert op de behoeften van gasten en streeft ernaar om verwachtingen te overtreffen. Er wordt een praatje gemaakt, je krijgt advies over de verschillende gerechten en voor een gast die slecht ter been is wordt zelfs de deur opengehouden.
Een culinaire reis door Japan

Bij SHIN staat er als één van de weinige restaurants een Japanse chef in de keuken. Er worden verschillende Japanse gerechten in shared dining stijl geserveerd. In een prettig tempo komen er verschillende gerechten op tafel. Als eerste dashi soep, om de smaakpapillen wakker te schudden. Deze heldere bouillon is de basis van de Japanse keuken. De dashi van SHIN wordt dagelijks vers gemaakt op de traditionele manier: van kombu (zeewier) en bonito-flakes (gedroogde tonijn). De smaak kan in één woord omschreven worden: umami.
Na de karaage met yuzu is het tijd voor de grootste verrassing van de avond. Sashimi van scallops 9sint-jacobsschelpen, red.) uit Hokkaido, het noordelijkste en op een na grootste eiland van Japan. Deze plaats staat onder andere bekend om zijn zeevruchten. Waarom? Het water rond Hokkaido is erg koud en schoon. Hierdoor proef je de pure smaak van de scallop, zonder toevoegingen.
Opvallend is de extreem zachte textuur van de scallops, waardoor ze bijna naar binnen glijden. We proeven de zilte smaak van de zeevrucht met een tikkeltje gember voor wat pit. Of je nu liefhebber bent of juist niet van scallops houdt, dit gerecht is een must om te proberen.
World class Wagyu

Bij SHIN serveren ze alleen ingrediënten van de hoogste kwaliteit. Het licht gegrilde Wagyu rund is daarop geen uitzondering. Dit vlees staat bekend om zijn uitzonderlijke malsheid en rijke, boterachtige smaak. Het vlees op ons bord is afkomstig uit Kagoshima en werd gekroond tot het lekkerste rundvlees ter wereld.
Het water loopt in de mond bij het zien van de mooie marmering in het vlees, dat slechts gekruid is met wat peper en zout om de smaak goed tot zijn recht te laten komen. Al bij de eerste hap zijn we overtuigd. Het zachte vlees smelt haast in de mond. De smaak is decadent en heeft een subtiele zoetheid, een feestje voor de smaakpapillen.
Matcha mania

De avond is niet compleet zonder dessert. En hoe kan dit diner nu beter afgesloten worden dan met matcha? SHIN heeft namelijk ook een matcha-bar. Naast de matcha latte staat dit typisch Japanse ingrediënt in verschillende vormen op de kaart: tiramisu, parfait en voor de liefhebbers is er zelfs een matcha martini. De matcha van SHIN is afkomstig uit het gebied waar Nanako opgroeide. Je kiest tussen verschillende levels, waarbij de smaak steeds intenser wordt. Ben je een ervaren matcha-drinker? Dan is level drie perfect voor jou.
Wij gaan voor een affogato, geserveerd met huisgemaakte vanille-ijs en level twee matcha, een happy medium. Dit dessert combineert de rijke, aardse smaak van matcha met de romige zoetheid van het ijs. Een goede balans tussen zoet en bitter.
Zorg en passie bij SHIN
Restaurant SHIN biedt de authentieke smaak van Japan, met gerechten die met zorg en passie zijn bereid. Hier maak je op een laagdrempelige manier kennis met de rijke en gevarieerde smaken die deze Oost-Aziatische keuken te bieden heeft. Dus bestel een cocktail of goed glas whiskey, neem plaats aan een van de lage tafels en waan je in een Japanse izakaya.