Een taartje op een verjaardag of een brownie als traktatie op werk, haast iedere Rotterdammer heeft wel eens iets van Koekela gegeten. Dat is dan ook het doel van deze koekenbakkers: momenten bijzonder maken. De Buik bracht een bezoekje om te proeven.
Bij Koekela kom je als je iets te vieren hebt
Al sinds 2003 is Koekela niet meer weg te denken van de Nieuwe Binnenweg. Vrijwel iedere dag staat de rij hier bijna tot aan de stoep, stuk voor stuk mensen die iets willen vieren of gewoon zin in een taartje hebben.
Je komt hier echter niet voor een slagroomtaart of tompouce, Amerikaanse invloeden voeren hier de boventoon. Denk aan cheesecake, brownies of carrot cake.
Perfecte setting voor een taartje

Zelf ben ik nooit verder gekomen dan bestellen aan de toonbank, tijd dus om de rest van de winkel eens te verkennen. Boven in de zaak vind je gezellige zitjes in een lichte ruimte waar je naast een taartje ook een kop koffie of thee kunt bestellen.
In het interieur is veel met hout gewerkt en het Koekela-rood vind je op veel plekken terug. Dat geeft de zaak een heel warm en gezellig karakter: de perfecte setting om een taartje te eten.
Koekela's signature: carrot cake

Eenmaal boven aangeschoven aan een lange tafel is het tijd om te gaan proeven. Een echte Koekela ‘classic’ is de carrot cake, een van de taarten waar het Koekela avontuur ruim 20 jaar geleden mee begon. Dus je begrijpt, die konden we dit bezoek niet overslaan.
De carrot cake is gevuld met walnoten en rozijnen, maar toch lekker luchtig en het blijft een mooi geheel tijdens het vorkje prikken. De frosting van cream cheese - die je ook in het midden van de taart vindt - maakt de taart extra smeuïg en goed zoet. Zeker niet gek dat dit een van de classics is.
Naked velvet

Op het oog had dit een broertje van de carrot cake kunnen zijn, maar dat is de naked velvet zeker niet. Wat er dan ‘naked’ is aan deze velvet cake? Hij bevat geen rode kleurstof, waardoor de taart chocoladebruin is. Want dat is deze Naked Velvet in essentie: een chocoladetaart met cream cheese frosting en vanillesmaak.
De frosting smaakt even goed als bij de worteltaart en de vanille proef je duidelijk terug in de cake. De naked velvet is lekker zoet, maar niet zo mierzoet als de meeste rood gekleurde varianten. Dat maakt het een toegankelijk taartje, die wat ons betreft ook een plekje tussen de classics verdient.
Meer oog voor plantaardig

Ongeveer een jaar geleden is Koekela gedeeltelijk van eigenaren gewisseld, maar veel meer dan dat is er ook niet veranderd.
Mede-eigenaar Han vertelt: “Kwaliteit is bij ons het allerbelangrijkste. We hebben een mooie manier van werken die we graag koesteren, en gebruiken ook zo veel mogelijk lokaal geproduceerde of biologische producten. Dat gaat ook niet veranderen.”
Stilzitten doen ze echter niet, wellicht proef je namelijk een van de klassiekers binnenkort wel in een plantaardige variant.
Han: “We zijn steeds meer op zoek naar plantaardige ingrediënten, zodat we ook een alternatief kunnen bieden. Daarbij blijft de kwaliteit wel voorop staan en het is nog best lastig om goede alternatieven voor bijvoorbeeld room te vinden. Maar we hebben al verschillende plantbased producten, zoals onze apple cinnamon cake en enkele bars.”
De koek is nog niet op

Onderweg naar buiten lopen we weer langs de goed gevulde toonbank en dat is gevaarlijk. Want naast het grote assortiment taarten heeft Koekela ook verschillende cookies, brownies en bars - bijna te veel om uit te kiezen.
Gelukkig maakt het kadoblik het kiezen een stuk makkelijker: daar zit bijna het hele assortiment in. Ideaal als je eens wat anders wilt serveren tijdens je feestje of je collega’s wilt trakteren op iets lekkers.
Dat laatste is in elk geval gelukt: bij aankomst op kantoor was het blik binnen no-time leeg. De chewy brownies vielen in al haar varianten erg goed in de smaak en ook de caramel shortbread was een publieksfavoriet. Maar eigenlijk moet je ze allemaal gewoon een keer proberen: vooral lekker delen dus.
Fan van de bars
Hoewel de klassiekers als de carrot cake voor altijd in ons hart zullen blijven, zijn we toch fan geworden van de bars. Daar komen we dan ook zeker voor terug, want die zijn verslavend lekker.