De zoektocht in culinair en historisch Rotterdam gaat gestaag verder! Ik ga op zoek naar de oudste horecagelegenheden in de Havenstad. We gaan weer terug in de tijd. Wij weten allemaal: aan hippe en trendy restaurants en cafés in Rotterdam geen gebrek. Maar wie hebben het fundament gelegd voor al deze horecatoppers? Sloot bruin café Vanouds Vermeulen onlangs de deuren, maken we plek voor een oud/nieuw café aan het firmament: café Rijke en De Wit.
Vorig jaar hebben we helaas afscheid moeten nemen van een stukje historisch en culinair Rotterdam. Eén van de oudste, bruine kroegen van Rotterdam sloot de deuren, om het stokje door te geven aan het nieuwe café Rijke en De Wit. Deze week hebben we een mix van oud en nieuw. We gaan niet alleen kijken naar het nieuwe café, maar ook naar het café dat er al sinds 1903 stond: Café Vanouds Vermeulen.
'We pikke effe een blaassie'

Ook deze week zijn we weer te vinden op de Nieuwe Binnenweg, dé plek voor oude kroegen. De karakteristieke, bruine kroeg Vanouds Vermeulen vond in 1905 haar oorsprong. Op de hoek van de Nieuwe Binnenweg en de Heemraadssingel zitten al sinds de vorige eeuw cafés, zo zat er niet alleen Vanouds Vermeulen maar ook Meyer. En in al die jaren, werd er zo goed als niets veranderd aan het interieur. Je vond er oude glas in lood ramen, biljarttafels en oud, donker hout. Hout dat rechtstreeks uit de oude Statendam kwam, het schip van de Holland-Amerikalijn. De oude eigenaren Bertus Vermeulen en Rob Selier hebben na 38 jaar afscheid genomen van het café en gaven het stokje door aan Don Rijke en Arjen de Wit, die de traditie natuurlijk willen voortzetten.
Het café, dat beschouwd wordt als één van de mooiste van Rotterdam, staat statig op de hoek. Zodra je binnenstapt word je overweldigd door het licht dat door de glas in lood ramen schijnt en het maar liefst vijf en een halve meter hoge plafond, voorheen beschilderd door de Rotterdamse kroegschilder Funke. Hoewel de trend heden ten dage is om zoveel mogelijk verschillende speciaal biertjes te hebben, deed Café Vanouds Vermeulen hier niet aan mee. Ruim een eeuw lang schonken ze een klein aantal biertjes met oog op kwaliteit. Zo werd elk biertje op de juiste manier getapt en ingeschonken met de glazen die daar specifiek bij hoorden. Vermeulen heeft zelfs het kampioenschap biertappen gewonnen. Kwaliteit over kwantiteit was altijd de way to go.
Bruin café in een nieuw jasje
Sinds vorig jaar is Vanouds Vermeulen helaas gesloten met de mooie woorden van Rob Selier: 'We hebben mooie tijden meegemaakt.' Maar goed nieuws, het is ondertussen weer helemaal up and running als ‘Rijke en De Wit’, zoals traditie voorschrijft vernoemd naar de nieuwe eigenaren: Don Rijke en Arjen de Wit. En mocht je toch nog verlangen naar de biertjes van Vermeulen, Bertus Vermeulen is nog steeds eigenaar van café Timmer op de Oude Binnenweg.
Mocht je daarentegen willen genieten van het historische pand met haar glas in lood en haar hoge plafond, ga eens langs in historisch Delfshaven op de Nieuwe Binnenweg 332. Het café voelt nog steeds als een waar café, het is alleen iets opgefrist, er is geschilderd, de biljart is weg en er is een terras bijgekomen. Daarnaast worden er nu ook hapjes geserveerd zoals ossenworst, balletjes gehakt, kaasfondue en brood met smeersels. En waar Vermeulen slechts Heineken schonk, schenkt Rijke en De Wit zes bieren van de tap en 24 andere bieren van de fles. Geen zin in bier? Er wordt ook koffie van Man met Bril geschonken. Het is een waar bruin café, alleen dan in een nieuw jasje. Laten we hopen dat Rijke en De Wit ook nog een eeuw biertjes mogen schenken.