Op een regenachtige avond stappen we binnen bij COCO in de Hoogstraat. Door de voornamelijk groene inrichting met hier en daar een kloddertje roze, vrolijk beschilderde pilaren en wild groeiende planten en bloemen wanen we ons in de tropen. Daarnaast laat de geur van vers gemaakte pindasoep die uit de keuken komt, ons de regen meteen vergeten.
Lokaal bier, fameuze pindasoep en yamballen

Op advies van serveerster Shemayda beginnen we de avond met een ginger pale ale, een Surinaams biertje van brouwerij Roots Radics. Eigenaresse Manuela Goncalves Tavares hebben we nog niet gezien. Ze staat vanavond zelf in de keuken om ons te verrassen met verschillende gerechten van de kaart. Manuela laat haar gasten de Surinaamse keuken proeven, maar maakt ook uitstapjes naar de Antillen, Kaapverdië en Azië.
Om op te warmen, krijgen we allereerst een kopje pindasoep. De soep heeft een goede pindasmaak en een kleine kick. Verrassend is de toevoeging van tomtom. Deze balletjes gemaakt van bakbanaan zorgen voor een bite en navigeren regelrecht naar Suriname. Het gerucht gaat dat er mensen zijn die er alles aan doen om achter het geheime recept van deze vegan soep te komen en Manuela zelfs smeken om de soep in liters te gaan verkopen. Nu we de specialiteit zelf geproefd hebben, begrijpen we dat volkomen.
Een tijdje nadat de schoongelikte soepkopjes zijn uitgehaald, komen er yamballs op tafel. Een gefrituurd vegan hapje, gemaakt van cassavepuree. Licht knapperig van buiten, met een smeuïge binnenkant die precies warm genoeg is. Zo kom je niet, wat soms bij een bitterbal het geval is, met een verbrand gehemelte te zitten. De huisgemaakte sambal van passievrucht geeft het hapje net dat beetje extra. Wat is dit lekker.
De beste pom van Nederland

Door naar het volgende gerecht: Pom di Edi. In 2019 verkozen tot beste pom van Nederland. Dat belooft wat. Pom wordt gemaakt van tayerwortel. Traditioneel zit er kip en zoutvlees in, maar in de smakelijke vegan variant bij COCO zitten oesterzwammen en tempeh. Erg goed gevonden. Bovenop de pom ligt huisgemaakt ‘zuurgoed’: ingemaakte groenten die voor frisheid zorgen. Als bijgerecht serveren Manuela en haar team kousenband gewokt met gefrituurde knoflook en ingelegde gember. De kruidige cocktail van Trinidad rum en gemberbier smaakt er goed bij.
Calamari classic

“Ik heb gehoord dat jullie vol zitten”, zegt Manuela met een lichte teleurstelling op haar gezicht. We klappen inderdaad bijna uit elkaar, maar voor de ‘classic’ die op de kaart stond bij Toko94, moeten we volgens Manuela echt plek maken. De calamari salad geserveerd in kokosnoot is gemaakt van palmharten, radijs, cashewnoten, bakbanaan en calamari. Voor veganisten wordt de vis door aubergine vervangen. De dressing is gemaakt van sinaasappel en sesam. Een verrassend gerecht, dat wat ons betreft een beetje meer pit zou mogen hebben.
Als klap op de vuurpijl komt er ook nog een dessert op tafel. Een banoffee-taartje gevuld met botercrème en karamel, met een glaasje bananenlikeur en bananenijs. Het ijs is niet huisgemaakt, maar dat is in de toekomst wel de bedoeling. Voor het vegan gemberijs dat laatst als special werd gemaakt, stonden mensen in de rij.
Tokologisch

“Ik heb mezelf drie minuten pauze gegeven” en vol passie begint Manuela te vertellen over COCO en waar dat voor staat. Met behulp van ingrediënten uit de toko’s op de Binnenweg en de Kruiskade tovert ze gerechten uit andere culturen op het bord. Tokologisch, noemt ze dat. Hoewel COCO al een paar weken open is, wordt de zaak op 23 november officieel geopend. Met een grote glimlach op haar gezicht vertelt Manuela dat dit een heerlijk feestje belooft te worden: “Er is live-muziek, entertainment en een line up van vrouwelijke Rotterdamse dj’s. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.” En, niet onbelangrijk, er worden ook tokologische hapjes uitgedeeld.
Dus vegetariërs, vegans en omnivoren, boek dat ticket naar de tropen en laat je verrassen bij COCO aan de Hoogstraat.