Eind oktober opende de kleurrijke urban bistro By Ami op de Kop van Zuid. Kersverse eigenaar Ahmed Baglari verwezenlijkte hiermee zijn grootste droom: een eigen restaurant. Op het Instagramaccount komen de vrolijke, fotogenieke gerechten je tegemoet: van roze koffie tot groene matcha burgers met een ijshoorntje. Tijd om de brug over te gaan en de bistro te bezoeken nu hij geopend is.
Bouwval gezocht

De vorige keer dat ik hier binnenliep (in augustus) was het huidige restaurant nog een grote bouwval en moest ik enorm mijn best doen om mijn fantasie te gebruiken om de plannen voor mij te zien. “Op deze lijn komt de keuken, deze muur wordt zachtroze, hier komt een verhoging”, werd uitgelegd terwijl ik vooral moeite deed om niet over de hindernisbaan (lees, bedrading en buizen) op de grond te struikelen of tegen de natte verf aan te gaan staan. Een ding is niet veranderd bij binnenkomst zes maanden later: het enthousiasme van Ahmed en de trots die van hem afstraalt.
Vegan wijn
Tevreden loopt hij rond in zijn eigen restaurant en maakt aan de verschillende tafels een praatje. Na een uitgebreide ontmoeting begint Ahmed te vertellen over de wijn die zojuist op onze tafel is gezet, een L’auratae pinot grigio: “Het is een biologische, veganistische wijn afkomstig uit Sicilië. Zelfs de ples is zover mogelijk gerecycled. We willen met alles toegankelijk zijn, dus ook met de wijnen.” Eerlijk toegegeven: ik heb zo mijn bedenkingen bij biologische wijn, omdat ik graag wil dat wijn naar wijn blijft smaken en ik een paar keer andere ervaringen heb gehad met de biologische variant. Na een slok van deze wijn laat ik al m’n vooroordelen hierover varen, aan de wijn zal het vanavond in ieder geval niet liggen.
Let’s share

Onder het mom ‘Waarom zou je uit de gerechten op de kaart kiezen als er iets wordt aangeboden met meerdere gerechten?’ kiezen wij voor de Let’s Share AMI. Als eerste wordt in een schattig espressokopje de pompoen-linzensoep geserveerd. Romig, zacht en precies de goede hoeveelheid blijkt als later een etagère bestaande uit drie verdiepingen op tafel wordt gezet. Op het onderste plateau liggen een ceviche van zalm, gemarineerde gamba’s, vongole gebakken in witte wijn, quinoa-sushi en verschillende groentes die hierbij mooi passen, zoals sojabonen, en julienne gesneden wortel en biet. Het volgende plateau bestaat uit crunchy chicken, curry, rijst en carpacciorolletjes. Laatstgenoemde vinden wij verrassend geplaatst op dit ‘Aziatische’ bord. Het bovenste plateau neemt ons mee naar Amerika met mini black Angus burgers met Maple-Whiskey syrup en cheddar cheese op een groene matcha bun en afgetopt met een ijshoorntje.
Nadat Ahmed uitgebreid alle gerechten aan ons heeft uitgelegd, raadt hij aan om met de bovenste etagère te beginnen. Logisch, want anders is het vlees koud, maar toch zijn wij zelf meer fan van beginnen met de koude gerechten die meer ogen als voorgerechten. We besluiten om niet eigenwijs te zijn en gewoon de goede raad op te volgen, zo krijgen we tenminste ook geen keuzestress waar we moeten beginnen.
Uitgebreid smaakpalet

De burger heeft de mooie, rokerige smaak van de Big Green Egg meegekregen en buiten het feit dat het broodje de niet alledaagse kleur groen heeft, smaakt ‘ie ‘gewoon goed’. Het krokante ijshoorntje is een mooie tegenhanger van de zachte bun. Om in dezelfde sferen te blijven, starten we op het volgende bord met de carpacciorolletjes gevuld met truffelmayonaise. De rolletjes zijn een mooie variant op vitello tonato en het grote bord carpaccio wat veel restaurants serveren, waarom doen eigenlijk niet meer het op deze manier? Diverse smaken komen naar voren. Onze absolute favoriet deze ronde: de curry, waarin de groentes nog precies zo knapperig zijn als hoort. Op het onderste plateau is onze favoriet de ceviche van zalm, die zacht op je tong smelt.
Wat we minder graag delen, zijn de dranken op de kaart. Van roze matcha koffie tot Moscow Mule cocktails. Naast dat de cocktails er mooi uitzien en goed smaken hebben ze nog een groot pluspunt: ze worden niet met plastic rietjes geserveerd. Kunnen wij waarderen, we zien onszelf al op het terras hier zitten dadelijk met een cocktail in de hand.
Pronkstuk

Hoe voldaan je ook bent, als er een dessert op de kaart staat met de woorden ‘bastogne’, ‘salted caramelsaus’ en ‘Rolo’, ontstaat er spontaan weer ruimte. En anders raden we aan om hier van tevoren rekening mee te houden, want dit is absoluut het pronkstuk van de avond. Denk hierbij niet aan een klein gebaksschaaltje, nee een heus dinerbord met daarop de Rolo-cheesecake gepresenteerd, sorbetijs en diverse sauzen. Oh en extra Rolo natuurlijk, die calorieën tellen we op dit punt toch al niet meer. Fijne tip als afsluiter: de Rolo cheesecake is nu ook als hele taart te bestellen via de website.