Voor een zomerse lunch togen we naar de Kortekade in Kralingen. Daar werkt Remco Witberg nu al zo’n twaalf jaar aan zijn Osteria Vicini. Italiaans, zoals de naam al doet vermoeden. En dat zeven dagen in de week van 8.30 uur ’s morgens tot 23.00 uur ’s avonds, voor ontbijt, lunch, borrel en diner.
Op een zonnige donderdagmiddag gaan we langs voor een Italiaanse lunch in Rotterdam-Oost.
Werk in uitvoering

Vicini is altijd een 'werk in uitvoering' gebleven. In den beginne was er naast het restaurant ook een winkeltje. "Daar stond iemand van het personeel de hele dag en dan kwam er pas rond 17.00 uur iemand voor een onsje van dit en of dat", vertelt Remco. "Ik heb er toen een bar van gemaakt. Mooi ingericht, goeie cocktails. Na een tijd is die hele bar naar beneden gegaan voor groepen. Daarna kwam er een ijssalon en nu is het weer een winkeltje. Misschien zit er volgend jaar wel een pastamakerij in."
Zorgen voor zijn personeel is belangrijk voor Remco. Het wegnemen van werkdruk hoort er wat hem betreft ook bij, de reden waarom hij meer personeel is gaan aannemen. Dat is alleen maar goed geweest voor de zaak. "Omdat we nu zo veel personeel hebben, met ook veel flexwerkers, kunnen we dingen veel beter opvangen. Als er nu iemand weggaat, gaat dat niet ten koste van de kwaliteit die ik wil voor mijn zaak."
Smeuïge suppli

We komen binnen door de winkel die in de plaats is gekomen van de gelateria en worden opgevangen door de bediening. We mogen zelf een tafeltje uitkiezen. Dat doen we buiten, want het zonnetje schijnt heerlijk. De keus op de lunchkaart is uitgebreid. We kunnen kiezen uit antipasti, voorgerechten, primi piatti en contorni. Wij beginnen met suppli, gefrituurde risottoballetjes, en een groene salade.
De risotto is uitstekend kleverig en de kaas maakt het smeuïg. De groene salade is heerlijk fris en knapperig. Het is wat het zegt te zijn: verschillende soorten groene sla, met rode ui en Parmezaanse kaas. De vinaigrette heeft een precies goede mix van zuur en olie en accentueert het groen. We drinken er een vermentino bij. Deze is bijna sherry-achtig droog, wat goed samen gaat met de voorgerechten.
Linguine voor de lunch

Als volgend gerecht nemen we allebei een pastaschotel: linguine con gamberetti en linguine vongole. De pasta van de linguine met garnalen is al dente. Het zoetzure van de langoustine-tomatensaus past fijn bij het zoete van de garnalen, de smaken zijn mooi in balans. De pistachenoten zorgen voor een extra bite.
De pasta van de linguine vongole is iets te al dente. De vongole zijn ziltig en precies goed gaar. De tomaten, peterselie en knoflook stellen zich bescheiden op in dit gerecht, dit maakt het geheel mooi in balans. We drinken bij de pasta's een sangiovese, die vol rood fruit zit, met lichte tannines.
Gemak en souplesse
De espresso die wij als afsluiting nemen is perfect. Vicini is een heel goede plek voor je zomerse lunch. Het is er ontspannen, verzorgd en ook echt een buurtrestaurant. De smakelijke lunch is niet te zwaar en niet te licht. De linguineschotel had minder pasta mogen bevatten, maar dat is persoonlijk.
Opvallend: naast ons een stel dat ook twee gangen heeft besteld. De eerste gang is nogal ruim uitgevallen dus ze vragen of ze de rest mee mogen nemen. Zonder aarzelen bevestigt de dame uit de bediening en gaat een bakje halen. Het tekent het gemak en de souplesse waarmee het personeel van Osteria Vicini naar haar gasten omkijkt.