Vis, poisson, fish: in iedere taal een heerlijke delicatesse. Fijn nieuws voor de visliefhebbers onder ons, want Rotterdam is sinds kort een (zee)parel rijker! The Fish Market streek begin september neer in de oude vestiging van Sumo en zit de eerste weken na de opening al aardig vol. Tim Law ontvangt De Buik net na de opening van zijn zaak en laat ons proeven van zíjn versie van een echte seafood bar.
GT met zeekraal en vissoep

The Fish Market ademt Mediterranee: lichte kleuren, houten meubels en industriële details. Er is genoeg ruimte voor grote groepen, maar ook fijne plekjes voor knus gezelschap. Je hebt direct zicht op de keuken, de bassins vol levende kreeften en de grote vitrine vol verse vis. Een prettige en open omgeving die je eigenlijk in het buitenland laat wanen.

We starten de avond met Fish Market’s signature gin-tonic: zachte gin, Thomas Henry tonic en als garnering zeekraal en zoutvlokken. Als fervente gintonic-drinkers was deze combinatie voor ons niet voor de hand liggend, maar zeker een goede keuze. Een verfrissend drankje dat absoluut past bij de ambiance en prima te drinken is naast je gerecht. Nu het eten. Het is lastig een keuze te maken tussen al het geweld op de kaart. Vissoep, een hele tot halve kreeft, gefrituurde vis, proefschalen, fruit de mer - alles staat er op. We proeven graag van alles wat en kiezen daarom twee soorten vissoepen, een schaal koude fruit de mer en wat warme gerechtjes. Nog nippend aan de gin-tonics met zeewier starten we met onze vissoepjes: kreeftensoep en goed gevulde vissoep. Beide zijn heerlijk bereid, niet te zout en smaken stiekem naar meer. Vooral de romige kreeftensoep is favoriet, maar ook de vissoep gaat wegens succes helemaal op.
Vis, vis en nog eens vis

De hoeveelheid vis die we even later op tafel krijgen is overweldigend. De proefschalen die The Fish Market serveert worden mooi gepresenteerd en zijn zeer goed gevuld. Vooral de king krab steelt de show, want de halve meter lange poten vallen op in de zilveren schaal vol schelpdieren. Het geheel komt met knapperige frietjes en een kleine salade.
Tim hangt ons, voor we starten aan de vis, een groot servet om dat (voor de verandering) best degelijk is. Geen lelijke plastic “slabben” maar grote witte servetten met een plakrandje voor op de borst. Toegegeven, écht sexy wordt het hier nooit op een eerste date, maar we zijn blij met de ietwat hippe exemplaren van The Fish Market. De schaal warme vis is binnen no-time op. De mosselen zijn ingelegd met tomatensaus, de garnalen van de grill komen op een stokje en op de mixed fish ligt groenvoer uit de zee. Het kraken van de kreeft is altijd even een werkje, maar als het vlees heerlijk zacht blijkt te zijn, is het de moeite zeker waard. Alleen de gebakken zalm en witvis zijn naar onze smaak iets te ver doorgebakken. Een veelgemaakte fout bij standaard ‘mixed grill’ en eeuwig zonde van zo’n mooi stukje vis.

De schaal koude fruit de mer brengt vooral heerlijke schelpdieren. We pikken op ons gemak van de mosselen, kokkels, scheermessen en oesters. Deze oesters, waar volgens Tim zelf ‘weinig culinairs aan is’, smaken ons door de huisgemaakt dressing zeer goed. De rest van de schelpdieren is vrij eenvoudig klaargemaakt en prima qua smaak. De king crab is voor ons de kers op de taart en proeft zoals deze zou moeten: zacht en zoet.
Koffie en champagne sabayon

Na het nuttigen van een flinke hoeveelheid vis, komen we tot de prettige conclusie dat we niet overvol zitten en er dus nog ruimte is voor een toetje. Toetjes wisselen dagelijks en we kiezen deze dinsdag voor rood fruit met champagne sabayon. Een mooie combinatie van zoet en zuur en goede afsluiting van een heerlijke avond.
En verder?

Over het algehele concept van The Fish Market heeft eigenaar Tim eigenlijk geen specifiek of bijzonder verhaal. Wellicht is ‘gewoon een seafood restaurant voor iedereen die van vis houdt’ al concept genoeg. Volgens Tim kun je bij de Fish Market namelijk zo ‘dik doen’ als je zelf wilt. Dom Perignon bubbels en een hele kingcrab? Geen probleem. Liever een prima Fish & Chips met een biertje? Ook goed! De plannen voor Fish Market de komende tijd bestaan uit het flink uitbreiden van het opvallende terras. ‘Denk aan meterslange rijen met tafeltjes, geïnspireerd op de mediterrane marktkraampjes waar men aan de warme kust vis verkoopt. Inclusief stoffen dakje.’ Er worden zelfs voorzichtige plannen gemaakt voor een uitbreiding naar andere steden. Een ding is zeker: The Fish Market zit vol en is here to stay. Een prima plek voor een visje, want er is voor iedereen wat wils. Wij zijn benieuwd naar de verdere ontwikkeling en de continu wisselende kaart. Het is er in ieder geval eentje om in de gaten te houden.