Vuisten op tafel bij Westerkaatje

Westerkaatje introduceerde de nieuwe voorjaarskaart met onder andere gestoofde octopus en Pavlova. Wij gingen langs om deze kaart even te proeven en dat was zeker geen straf.

29 Apr 2017 Lucas Boot

blogger Groeide op met zijn vaders klassieker: rookworst met ketchup en bonen. Besloot culinair meer uit het leven te halen en startte een cateringbedrijf en tekstbureau voor foodcopy.

  • 29 Apr 2017

Vuisten op tafel bij Westerkaatje

Westerkaatje durven we best de Ottolenghi van Rotterdam te noemen. Het begrip behoeft geen uitleg: lekkerbekken weten hoe goed je hier in Noord (en ook trouwens in Kralingen) kunt eten. Ook weer nu de brigade van eigenaresse Marlies Mersch de nieuwe voorjaarskaart uitrolt.

Wat maakt een geslaagde eetavond tot een succes? We breken er ons hoofd over als we na het diner bij Westerkaatje huiswaarts keren. Ja, de combinatie van kwaliteit, service en interieur, natuurlijk. Maar dat zijn niet de enige ingrediënten. Het gaat ook om vertrouwen: weten dat elk gerecht dat op tafel verschijnt nagenoeg onberispelijk is. Door dat vertrouwen kun je als bovengemiddeld kritische eter ontspannen.

Gegrilde sla


De nieuwe voorjaarskaart van Westerkaatje geeft alle reden om onderuit te zitten en te vertrouwen op de chef. Je krijgt vanzelf een nat bekkie van het vooruitzicht van gegrilde little gem met meikaas of burrata met bloedsinaasappel en koriander. Aan de eenvoud van de Mediterrane keuken kunnen onkundige handen makkelijk een hoop verpesten. Niet hier. De kwaliteit van de ingrediënten is hoog, dat is één. En twee is de afwisseling en balans in smaak. Zeker bij het little gemgerecht. Door het grillen krijgt de sla een hartig bittertje. Dat eet heerlijk weg met de frisse meikaascrème en zoetzure radijsjes die een karamelliseersessie met balsamicoazijn achter de rug hebben. 

Altijd die boter weer


Vol vertrouwen naar de volgende ronde: courgettepasta met zeekraal, witte asperges met een sauce gribiche (de Franse variant van salsa verde met ei) en de gestoofde octopus. Om met die laatste te beginnen: simpelweg bloedlekker. Uit enthousiasme slaan we af en toe met de vuist op tafel. Het is de combinatie van wijn, gedroogde pepers en good old roomboter die de octopus zo verschrikkelijk goed maakt. De asperges zijn al even smakelijk. Al had de gribiche van ons een tandje zouter gemogen. Zilt is door de zeekraal in de courgettepasta juist wel goed vertegenwoordigd: een mond vol umami. 

Waterkaatje

Wat drinken we erbij? Water. Gewoon uit de kraan. De bediening houdt ons goed in de gaten en zet met enige regelmaat een nieuwe karaf op tafel. Kost niets, bovendien. Als je wel graag wijn naast je bord wilt, kun je kiezen uit een collectie biodynamische wijnen. Een dikke tip is de rode Languedoc 2015, weten we van een recente ervaring. 

Veganmodder


Nog een suggestie, nu voor de chocoholics: de hemelse modder. Zo’n fluwelen structuur van deze chocoladeklassieker zagen we zelden. Dat komt door de tofu die er doorheen zit, blijkt uit navraag. Inderdaad ja, een veganmodder. Op het andere dessertbord ligt een merengue met roodfruit en een goede klats vanillelabne. Deze Pavlova danst door je mond als de balletdanseres waar het gerecht naar vernoemd is. Het dessert is licht, fris en zoet genoeg. De Pavlova maakt samen met de rest van de gerechten de verwachtingen (weer) waar. Westerkaatje is met deze kaart klaar voor het voorjaar. Als dat nog aanbreekt... We vertrouwen ook daar maar op. 


Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De beste kapsalon van Rotterdam volgens de lezers van de Buik

Friet, shoarma, gesmolten kaas, salade en knoflooksaus: dit zijn de beste kapsalons van Rotterdam volgens de lezers van de Buik van Rotterdam.

Lake Seven: eten en avontuur aan het water

Voor wie even wil ontsnappen uit de stad, maar wel beleving en eten op maat wil, is Lake Seven aan de Zevenhuizerplas de juiste eatertainment plek.

Mango lassi, pani puri en meer: een avond bij Bombay Curry House

Ontdek Bombay Curry House: klassieke en verrassende Indiase gerechten, verse naan, tandoori en heerlijke mango lassi.