Restaurant De Schone Lei in Kralingen heeft een nieuwe winterkaart en samen met een vriendin ging ik een kijkje nemen én die nieuwe gerechten proeven. Ik had er nog niet eerder gegeten, maar weet dat het uitzicht op de Kralingse Plas daar fantastisch is, dus dat was al een dik pluspunt.
Bij aankomst van het Minang Kabauhuis staat er duidelijk aangegeven dat je aan de noordkant moet zijn. Er zitten namelijk twee restaurants in het gebouw en de Schone Lei heeft prachtig uitzicht over de Kralingse Plas. Het restaurant is niet al te groot en bestaat uit verschillende ruimtes, waardoor het heel knus oogt. Wij kregen een tafel aan het raam. Het was helaas slecht weer, dus van het uitzicht konden we niet zo genieten.

Als starter kregen we een broodplankje met tapenade van gerookte kip, een geitenkaasje met rode bieten en aïoli. Vooral de geitenkaas en de gerookte kip vielen bij ons in de smaak.
Vooraf

Met die nieuwe kaart is het lastig kiezen, dus besluit chefkok Coert Bosse een proeverij van verschillende gerechten voor ons te maken. Vooraf krijgen we de vitello tonato, een garnaal met zalmtartaar en de bitterbal van wildzwijn met gebakken paddenstoelen. Dit laatste gerechtje was mijn persoonlijke favoriet, de ragout van wildzwijn was goed op smaak en mooi in balans met de paddenstoelen.
Catch of the day

Als hoofdgerecht krijgen we de 'catch of the day': een stuk schelvis met een quiche van zalm en groenten. De vis was heerlijk gegaard en erg lekker bij de groenten en basilicumsaus. Dit gerecht wisselt, net als dagschotel, heel regelmatig. Persoonlijk vond ik de quiche wel lekker, maar een tikje overbodig. De smaak was goed, maar het was voor mij wat veel. Als apart gerecht zou het misschien beter zijn.
Chocolate Plate

Tot slot komt het nagerecht op tafel: een proeverij van brownie met gezouten karamel en walnoten, bokkenpoot met witte chocolademousse en een compote van rabarber. De brownie was nog heerlijk zacht van binnen en de bokkenpoot was erg lekker in combinatie met de friszure smaak van de rabarber. Leuk accent was de geroosterde rabarber bij de brownie.
Bij het afsluitende kopje thee vertelt Coert Bosse me dat ze deze maand ook de 'big green egg maand' hebben. Heerlijke gerechten van de grill die buiten worden bereid. Bij de Schone Lei hebben ze namelijk naast de reguliere menukaart, ook maandelijks een ander culinair thema zoals kreeft-, wild-, mossel- of stamppotmaand. Lekker afwisselend dus.
Wij hebben in ieder geval een leuke avond gehad met lekker eten, vriendelijk personeel en smakelijke, diverse gerechten. Zeker de moeite waard om eens terug te gaan. Ik ben zelf erg benieuwd naar de smoked dishes van de Big Green Egg. En vergeet vooral in de zomer niet een lekker biertje te pakken op het terras!