Binnenkijken bij restaurant 273 van topchef Tommy den Hartog

Tommy den Hartog opende aan de Oudegracht zijn eerste eigen restaurant. Voor wie nog twijfelt: hier is alvast een inkijkje in de kaart en het interieur.

6 Aug 2021 Mirjam Bedaf

blogger Mirjam is foodjournalist en hoofdredacteur van de Buik van Utrecht. Ze houdt bijna net zo veel van eten en drinken als van de stad Utrecht zelf.

Binnenkijken bij restaurant 273 van topchef Tommy den Hartog

Tommy den Hartog opende in juni aan de Oudegracht 273 zijn eigen restaurant. Het is het eerste eigen restaurant van de Utrechter, die eerder chef was bij de Amsterdamse toprestaurants Moon en Johannes. Voor wie nog twijfelt: wij geven alvast een inkijkje in de kaart én het interieur.

Kansen op gastronomisch gebied


Patron-cuisinier Tommy den Hartog wilde zijn restaurant al in november 2020 openen, maar door de horecalockdown als gevolg van het coronavirus werd dat bijna acht maanden later. Hij zette eerder als chef restaurants Moon en Johannes in Amsterdam op. Daarvoor was hij onder meer sous-chef onder Dennis Kuipers bij sterrenrestaurant Vinkeles in Amsterdam. Tommy: “Ik wilde heel graag in Utrecht een restaurant beginnen. Het is mijn geboortestad en ik heb er veel vrienden en familie. Daarnaast liggen er op gastronomisch gebied in het hogere segment kansen. Samen met mijn Utrechtse collega’s wil ik Utrecht weer culinair op de kaart zetten.”

Koperen eyecatchers


In het 120 m2 grote restaurant kunnen maximaal 48 gasten genieten. Het interieur is door de 32-jarige chef en zijn partner Gyöngyi Peijnenburg ontworpen. Een van de eyecatchers is de koperen bar met een witmarmeren blad en ingebouwde wijnkoelers. Tommy: “De kleur van koper is de rode draad door het interieur en is tevens verwerkt in het logo. Het komt ook terug op de lange muur in het restaurant, waar koperkleurige, gespaande pasta is gebruikt. Daar overheen is heel grof gestukt, waardoor het lijkt alsof de muur niet helemaal af is. Dit ruwe contrasteert mooi met de zachte groene stof van de banken en stoelen en met het tafellinnen.”

Chef's table

​Achter in de zaak bij de open keuken zijn twee mogelijkheden voor high dining, waarvan de chef’s table met witmarmeren tafelblad er een is. Beide zijn afzonderlijk opgenomen in het reserveringssysteem, zodat specifiek voor high of low dining gereserveerd kan worden.

Een reis rond de wereld


De keuken van 273 heeft de klassieke Franse keuken als basis, aangevuld met internationale smaken en moderne kooktechnieken. “Mijn kaart is een wereldreis, elk gerecht neemt je mee naar een nieuw land. Ik was meermalen in Azië en verwerk graag Aziatische invloeden in de gerechten. De steak tartaar van Hollands melkrund met sambal, uienolie en shisopurper is daar een mooi voorbeeld van. Als amuse serveer ik een parel gevuld met een Margaritacocktail gepresenteerd in een prachtige oesterschelp. Het frisse, zure, zoute en zoete van de cocktail verfrist de mond bij aanvang van de maaltijd.”

Wijnkaart

De wijnkaart wordt beheerd door sommelier en restaurantmanager Katrien Nijmeijer, die overkomt van het Amsterdamse sterrenrestaurant Lastage. De kaart telt zo’n 90 wijnen, voornamelijk uit Europa, met een brede opzet in prijs en smaak. Zeker de helft van de wijnen heeft een prijsniveau van rond de 50 euro. De goedkoopste fles is 33 euro, de duurste een Krug champagne van 245 euro. Daarnaast schenken ze zo’n 10 open wijnen.

Diner en zondagslunch

Restaurant 273 is van woensdag tot en met zaterdag geopend voor diner en op zondag voor lunch en diner. De kaart van Restaurant 273 bestaat uit een aanbod van bites en oesters, een lunchmenu (3 gangen 39 euro en een chefs menu (4 tot 8 gangen vanaf 49 euro). Daarnaast is er een à la carte kaart met zo’n 10 gerechten met het formaat van een tussengerecht. Hierop staan ook diverse vegetarische gerechten. De à la carte prijzen variëren van 12 tot 19,50 euro per gerecht.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen