Bij De Hondekop eet je herkenbaar en met smaak, soms klassiek en soms modern, maar altijd met een duurzame insteek. Gelukkig wordt het nooit saai, niet in het design, maar zeker niet in de gerechten, daar is altijd wel een knipoog te vinden. De Buik ging alvast langs om te proberen.
Elke wijk zijn eigen horeca, dus ook Wisselspoor

De functie van horeca is de afgelopen 25 jaar sterk veranderd in Nederland: van mogelijkheid om eens een keer uit eten te gaan bij een speciale gelegenheid is het geëvolueerd tot ontmoetingsplek voor vrienden, gelijkgestemden en buurtgenoten.
Iedere wijk heeft wel zijn eigen ‘tweede huiskamer’, zeker in de Randstad en de grote steden daarbuiten. Dus als er een nieuwe wijk wordt gebouwd, dan komt daar ook horeca met die buurtfunctie.
In de nieuwe, duurzame, wijk Wisselspoor in Utrecht, tussen de 2e Daalsedijk en de spoorlijn richting Amsterdam, opende op 13 september 2024 dan ook Café-Restaurant De Hondekop, een initiatief van de mensen achter Zware Jongens, de Ping Pong Club en Camping de Lievelinge.
Van onderhoudsloods van de NS naar restaurant De Hondekop

Het pand waar De Hondekop is gevestigd was vroeger één van de onderhoudsloodsen voor de treinstellen die officieel Mat ’54 heetten, maar in de volksmond bekend staan als ‘Hondekop’, en vandaar dus de naam.
Het duurzame karakter van de wijk vind je ook terug in het restaurant. De dakisolatie is gemaakt van oude spijkerbroeken en veel spullen zijn hergebruikt zoals bijvoorbeeld de ouderwetse wasbakken in de toiletten en de panelen van een oude spiegeltent, die de afscheidingen vormen voor verschillende delen van de ruimte.
Restaurant, bakkerij, serre en terras

Die afscheidingen zijn er niet voor niets: het pand is zo’n 700m² groot, met daarvan zo’n 200 aan serre. De buurtfunctie van De Hondekop wordt onder andere ingevuld door de in house bakery, opgezet samen met desembakkerij De Bakkert. Uiteraard zijn de ambachtelijke producten van De Bakkert ook terug te vinden op de menukaart van De Hondekop.
De bakkerij heeft een eigen ingang, zodat de winkel ook open kan als er geen horeca-opening is, en de ingang van het café-restaurant zit aan het zeer ruime terras, waar op mooie dagen heel lang de zon staat.
Gedempt geluid en grote planten

Bij binnenkomst loop je vrijwel direct tegen de ontvangst aan, strategisch in het midden van de zaak geplaatst. Van daaruit is links de serre, de bar en keuken en het belangrijkste restaurantgedeelte. Rechts is nog een verhoogd deel dat meer voor drankjes en buiten-de-deur thuiswerkers en ZZPers is bedoeld, en ook het deel waar de bakkerij zit.
De isolering van het dak met de panelen van gerecyclede spijkerbroeken werkt meteen ook geluiddempend, dus de galm was beperkt. Hoe dit uiteindelijk uitpakt als de zaak helemaal vol zit is nog even afwachten, maar de eigenaren hebben al wel wat ideeën daarvoor, mocht het nodig zijn. De stalen constructie van het dak is intact gebleven en wordt nu gebruikt voor een uitgebreide verlichting.
De rode tafelbladen en de vele grote planten geven het geheel een warme, gezellige uitstraling waardoor je niet snel denkt dat je in een heel groot pand zit of je verloren voelt in een grote ruimte.
Een menu van herkenbare klassiekers en moderne gerechten

Op de kaart van De Hondekop staat een interessante mix van klassieke gerechten met een twist of een knipoog en wat modernere gerechten, die wel allemaal herkenbaar zijn. Zo is er voor zowel de wat avontuurlijker eter als voor de meer traditioneel ingestelde gast voldoende om te kiezen.
Op tafel kwamen een goede klassieke paté, brood van De Bakkert met geslagen citroenboter, een halve kip met gochujang en gefermenteerde little gem (mèt patat en appelmoes, met kers als knipoog) en paddenstoelen en croute. De kwaliteit van de gerechten was hoog en vooral de huisgemaakte paté en de paddenstoelen maakten indruk.
Andere interessante gerechten op de kaart zijn de kokkels, de bloemkoolsteak met zhug (een saus koriander-peterseliesaus), de gebakken spinazie met sesam, chili en limoen en de Basque cheesecake. Ook op de lunchkaart zagen we wat verrassende gerechten.
Lokaal en in het seizoen, De Hondekop smaakt naar meer

De Hondekop maakt natuurlijk gebruik van diverse lokale en regionale producenten, en we verwachten ook wel dat de kaart met de seizoenen mee zal veranderen. Deze eerste kaart smaakte ons in ieder geval naar meer, en dat is een goede start.
Op de drankenkaart een vijftal verschillende bieren én een cider van de tap, en daarnaast nog een aantal bieren op blik. Samen met de wijnen op glas, waar gebruik wordt gemaakt van een KeyKeg systeem (lichtgewicht fusten), is ook hier duidelijk voor duurzame opties gekozen.
Koffie, thee, fris en alcoholvrije alternatieven ontbreken ook niet, en voor wie nog wel een digestief wil na het eten raden wij de ‘Sjaak met ijs’ aan.
De Hondekop heeft veel potentie en er zijn nog plannen genoeg. We zijn dan ook nieuwsgierig naar hoe het café-restaurant zich verder gaat ontwikkelen en zullen dit goed blijven monitoren.