Het was een opvallende naam in de Utrechtse horeca: Bistro Tot 2024. Toen het pop-up restaurant in een van de werfkelders ook vorig jaar openbleef, dacht iedereen: wat zou er nu gaan gebeuren?
Het was een opvallende naam in de Utrechtse horeca: Bistro Tot 2024. Toen het pop-up restaurant in een van de werfkelders ook vorig jaar openbleef, dacht iedereen: wat zou er nu gaan gebeuren?
Om meteen maar een mysterie op te lossen: Bistro Tot 2024 is weliswaar opgezet als tijdelijk restaurant, maar uiteindelijk besloot de eigenaar de formule op dezelfde plek aan de Oudegracht voort te zetten. Daarom is er een nieuwe naam: Bistro aan de Werf.
Gebleven is de focus op klassiekers uit de Franse keuken. Zo kom je op de kaart uiensoep tegen, maar ook steak tartaar en slakken. Bij de hoofdgerechten zien we een oude bekende: confit de canard. En hoe kun je nu een bistro runnen zonder crème brûlée op de kaart?
We starten met een uiensoep die zo uit het boekje komt: goed gevuld, met croutons en Gruyère kaas. Door het karamelliseren van de uien heeft soep een zoethartige smaak. Erg lekker.
De steak tartaar is al even smakelijk. Het rauwe, fijngehakte vlees wordt onder andere geserveerd met cornichons en eidooier.
Ook de hoofdgerechten vallen in de smaak. Bistro aan de Werf serveert gegrilde tonijn met een jus van geroosterde tomaat. De bereiding is prima, al had de vis iets warmer geserveerd mogen worden.
De confit de canard, gekonfijte eendenbout, is klassieker dan klassiek. Hier komt de eend op tafel, heerlijk gestoofd, met een jus van eekhoorntjesbrood en sjalotjes. Erbij komen lekkere frietjes en een glas Viognier.
De crème brûlée van Bistro aan de Werf ziet eruit zoals je dat zou verwachten bij crème brûlée en zo smaakt het dessert ook. Zoet, maar zeker niet te zoet, met een heerlijk knapperige bovenkant van gekaramelliseerde suiker.
Een klassieker als Îles flottantes kwam je de laatste jaren niet zo vaak meer tegen op menu’s. Met de hernieuwde belangstelling voor dit type horeca zien we het dessert van drijvende eilandjes van eiwitschuim in een zee van vanille steeds vaker. Ook dit stukje Frans culinaire erfgoed is veiliggesteld in Utrecht.
De bistro is gevestigd in een van de monumentale werfkelders en is een aaneenschakeling van grote en kleine ruimtes, elk met een eigen sfeer en inrichting. Het personeel moet op een werkdag heel wat kilometers afleggen om alle gasten te kunnen bedienen.
De werfkelder is sfeervol aangekleed met brocante en met dank aan rommelmarkten. Veel daglicht komt er niet binnen in de werfkelders. Dat compenseert de bistro met een gigantische hoeveelheid kaarsen. Gelukkig is er ook een terras aan de Oudegracht.
Het is fijn om te zien dat de Franse keuken weer volop in de belangstelling staat in Utrecht met de recente openingen van brasserie The French Café en restobar Le Comptoir aan de Voorstraat en bistro Léo Léo aan de Twijnstraat. Met hen verkeert Bistro aan de Werf in goed gezelschap.
Bij restaurant Atithi geniet je van echt Indiaas eten met een moderne twist.
In december opent in Naarden-Vesting A5 YAMA, een Omakase-restaurant onder leiding van Hiroaki Yamamoto en gastvrouw Angela Oosterling.
Muggen worden gegeten door vogels is de nieuwe wijnbar en nu al dé plek is voor organische wijnen, verrukkelijke gerechtjes én lekkere muziek.
Geniet van de volgende voordelen: